Pereiti į pagrindinį turinį

Už D.Grybauskaitę – beveik milijonas balsų

2009-05-26 09:00

Patvirtinusi galutinius prezidento rinkimų rezultatus Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) rengiasi šią savaitę įteikti juos laimėjusiai Daliai Grybauskaitei pažymėjimą, liudijantį išrinkimą į valstybės vadovus.

Vakar VRK posėdyje buvo patvirtinti oficialūs gegužės 17 d. vykusių prezidento rinkimų rezultatai. Konstatuota, kad nebuvo gauta informacijos apie pažeidimus, kurie turėtų lemiamos ar bent svarios įtakos rezultatams.

Nustatyta, kad iš 2,691 mln. rinkėjų balsavo 51,76 proc. Balsadėžėse rasta tik 1,27 proc. negaliojančių biuletenių.

Už D.Grybauskaitę balsavo beveik milijonas rinkėjų – 950 tūkst., arba 68,21 proc. visų atėjusių į prezidento rinkimus. VRK patvirtino, kad balsuotojų aktyvumo rodiklis ir pirmaujančios kandidatės surinktas balsų skaičius atitinka Konstitucijos nuostatą, jog jau pirmame ture prezidentas išrenkamas tuo atveju, jeigu rinkimuose dalyvauja daugiau kaip pusė rinkėjų ir daugiau kaip pusė dalyvavusių balsuoja už nugalėtoją.

Todėl priimtas formalus sprendimas oficialiai pripažinti D.Grybauskaitę išrinktąja Lietuvos prezidente.

Algirdas Butkevičius surinko 11,68 proc., Valentinas Mazuronis – 6,08 proc., Valdemaras Tomaševskis – 4,68 proc., Kazimira Prunskienė – 3,86 proc., Loreta Graužinienė – 3,57 proc., Česlovas Jezerskas – 0,66 proc. balsų.

Beje, už Č.Jezerską balsavo tik kiek daugiau kaip 9 tūkst. rinkėjų, tai yra kur kas mažiau, nei pasirašė už jį, kai vyko kandidatų kėlimo procesas. Tuomet Č.Jezerskas į VRK atnešė sąrašą su daugiau kaip 27 tūkst. piliečių parašais.

Ketvirtadienį VRK bus surengta išrinkimo į prezidentus pažymėjimo įteikimo D.Grybauskaitei ceremonija.

Naujosios valstybės vadovės inauguracija vyks liepos 12 d.


Vis dar populiariausia

Išrinktoji prezidentė eurokomisarė Dalia Grybauskaitė išlieka populiariausia iš šalies politikų.

26,7 proc. apklaustųjų įsitikinę, kad D.Grybauskaitė yra geriausiai jų interesams atstovaujanti visuomenės veikėja. Balandį taip manančių buvo 28,9 proc.

Kadenciją baigiantį Prezidentą Valdą Adamkų geriausiai atstovaujančiu jų interesams laiko 12,1 proc. respondentų (balandį – 10,3 proc.).

Trečioje vietoje laikosi opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis Rolandas Paksas, jį palaiko 6,1 proc. rinkėjų (buvo 6,7 proc.).

Į ketvirtą vietą šoktelėjo Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, jam simpatizuoja 4,2 proc. (2,2 proc.) apklaustųjų.

Penktas – socialdemokratų partijos pirmininkas, antras prezidento rinkimuose likęs Algirdas Butkevičius. Juo pasitiki 3,8 proc. respondentų (3,9 proc.).

Nukrito premjero, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio Andriaus Kubiliaus populiarumas. Šiuo metu jį palaiko 3,4 proc. apklausos dalyvių (balandį – 6,2 proc.).

Toliau visuomenės veikėjų dešimtuke rikiuojasi Seimo narys Julius Veselka –2,7 proc. (1,6 proc.), socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė – 2,5 proc. (2,4 proc.), europarlamentaras Vytautas Landsbergis – 2,5 proc. (3,2 proc.), kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas – 2,2 proc. (3,3 proc.) ir prezidento posto siekusi Kazimira Prunskienė – 2,1 proc. (1,4 proc.).

Tai rodo gegužės 7–12 d. surengta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro "Vilmorus" apklausa, kurią šeštadienį skelbė dienraštis "Lietuvos rytas".

BNS inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų