Pereiti į pagrindinį turinį

Už šiukšles reikės mokėti visiems

2008-02-29 09:00

Už šiukšles reikės mokėti visiems

Neringoje bus privaloma mokėti naują šiukšlių išvežimo mokestį, kurio negalės išvengti nė vienas asmuo, čia prekiaujantis, teikiantis paslaugas ar įsigijęs nekilnojamąjį turtą.

Savivaldybės tarybos sprendimu nustatyta už vienos tonos atliekų surinkimą ir sutvarkymą mokėti per 260 litų.

Tai yra dukart daugiau nei Klaipėdoje, kur ta pati rinkliava nesiekia nė 130 litų. Neringa šiuo požiūriu gerokai lenks ir Palangą, kur planuojama apie pusantro šimto litų rinkliava.

Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Romualda Žičkienė tvirtino, jog vietos gyventojams kaina už šiukšlių išvežimą labai nekis, nes jie, kaip ir anksčiau, mokės už turimo nekilnojamojo turto plotą. Šis mokestis yra po 3,24 lito už vieną kvadratinį metrą per metus.

Tačiau mokesčio nepavyks išvengti Neringoje butus, namus ar garažus pirkusiems asmenims, kuriuos priversti mokėti už šiukšles anksčiau būdavo nelengva, nes savininkai neskubėdavo patys sudaryti sutarčių su komunalininkais.

Kad daugeliui pavykdavo išvengti mokesčio už šiukšles, liudija ir tas faktas, jog Neringoje, turinčioje vos 2,7 tūkst. nuolatinių gyventojų, per metus apytikriai buvo surenkama daugiau nei penki tūkstančiai tonų atliekų.

Valdininkai tikisi, jog naujoji tvarka ugdys žmonių pilietiškumą ir privers Neringą mylėti ne vien žodžiais.

Apie galimas naujosios rinkliavos lengvatas Neringos savivaldybės taryba kol kas nekalba.

Už šiukšles privalės mokėti ir viešosiose vietose prekiaujantys ar paslaugas teikiantys asmenys (po 1,5 lito už vieną kvadratinį metrą) bei masinių renginių organizatoriai, kuriems vienos dienos rinkliavos dydis siekia 400 litų.

Viešbučių ir restoranų savininkams mokestis už šiukšles priklausys nuo turimo bendrojo patalpų ploto.

Naujoji rinkliavų tvarka įsigalios nuo gegužės 1-osios, kai jos administratorius – bendrovė „Klaipėdos regiono aplinkos atliekų tvarkymo centras“ parengs ir patvirtins tos rinkliavos mokėtojų registro duomenų bazę. Nuo balandžio 1-osios visiškai uždarius netoli Preilos veikiantį sąvartyną, pirmą kartą Neringos istorijoje buitinės atliekos bus išvežamos iš nerijos į žemyną – Klaipėdos regiono sąvartyną Dumpių kaime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų