Uždraus Kremliaus propagandinius kanalus internete: bandantiems gudrauti – baudos

  • Teksto dydis:

Lietuvoje draudžiama retransliuoti Kremliaus propagandinius kanalus, tačiau žmonės įsigudrina juos pažiūrėti internetu. Nuo šiol jie tokios galimybės neturės, nes kanalai bus blokuojami. Apie tai plačiau komentuoja Lietuvos radijo ir televizijos komisijos Teisės skyriaus vedėjas Vadimas Gasperskis.

– Kaip bus blokuojami tie kanalai internetu?

– Propagandiniai televizijos kanalai yra draudžiami dviem lygiais – europiniu lygmeniu taikomos ES patvirtintos sankcijos ir nacionaliniu lygmeniu, t. y. Lietuvos valstybė uždraudė rodyti propagandinius kanalus. Prieš tai esame priėmę ne vieną sprendimą ir blokavę interneto svetaines, kuriose yra platinami dezinformaciją skleidžiantys televizijos kanalai. Tačiau pastebėjome, kad blokavimai yra apeinami ir tai padaryti, turint tam tikrų techninių žinių, nesunku. Todėl atlikome papildomą tyrimą ir nustatėme, kad kai kurie kanalai pasiekiami IP adresais. Vadovaujantis ES patvirtintomis sankcijomis, priėmėme sprendimą blokuoti konkrečiai IP serverių adresus, kad būtų sudėtingiau apeiti blokavimus ir žiūrėti rusiškus televizijos kanalus. Tai iš esmės kitokio lygio blokavimas, kuris, manome, efektyvesnis ir prisidės prie dezinformacijos užkardymo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kiek tai bus efektyvu? Ar šį būdą bus galima kaip nors apeiti?

– Tai nėra absoliutus draudimas, kurio būtų niekaip neįmanoma apeiti. Tačiau matome, kad tai tikrai sukels daugiau problemų vartotojams, kurie tokį turinį žiūri.

– Kaip visa tai vyks?

– Su interneto paslaugų tiekėjais ne kartą diskutavome, turėjome ne vieną susitikimą, kaip pasiruošti tokiam blokavimui. Jie susipažinę. Išsiuntėme sprendimą ir buvo nutarta, kad per penkias darbo dienas turi būti panaikinta galimybė pasiekti konkrečius IP adresus. Esame nurodę dvylika adresų, t. y. kuriais pasiekiama daugiausia internete rusiškų televizijos propagandinių kanalų.

– Ar žinote žmonių skaičių, kurie nori žiūrėti tokius kanalus?

– Įvairiais skaičiavimais galvojame, kad tai galėtų būti apie 5 proc. gyventojų, kurie žiūri tokį turinį. Tačiau žmonės, kurie naudojasi tokiomis neteisėtomis paslaugomis, nebūtinai žiūri propagandinius kanalus. Kai kurie nori žiūrėti kitus mokamus kanalus, kurie lygiai taip pat platinami, tačiau kartu jie gauna ir propagandinių kanalų paketą.

– Ar bandantiems apeiti ribojimus žmonėms gresia kokios baudos?

– Žmonių negaudysime ir nesistengsime jų bausti. Svarbu, kad patys interneto paslaugų tiekėjai vykdytų sprendimą ir panaikintų galimybę pasiekti tuos IP adresus.

Svarbu, kad patys interneto paslaugų tiekėjai vykdytų sprendimą ir panaikintų galimybę pasiekti tuos IP adresus.

– Ar interneto paslaugų tiekėjams pažeidus ribojimus gresia baudos?

– Taip. Numatyta atsakomybė, stebėsime procesus ir, manau, gausime signalų iš konkurentų, nes tai svarbus dalykas. Jei sąžiningi tiekėjai matys pažeidimų, manau, praneš ir mums. Rinksime informaciją, savo iniciatyva stebėsime, ar vykdomi mūsų nurodymai. Vėliau – žiūrėsime, kokių galime taikyti sankcijų.

– Kai kurie naudojasi VPN. Ar su juo įmanoma žiūrėti propagandinius kanalus?

– Taip. Tai būtų vienas iš būdų, kurį minėjau. Su VPN būtų galima žiūrėti tokį turinį, tačiau VPN paslauga gali lėtinti televizijos paslaugų greitį. Žiūrėsime, kaip viskas vyks ir ar VPN bus išsigelbėjimas šioje vietoje. Tai darome pirmą kartą, todėl įdomu, kaip reaguos neteisėtų paslaugų vartotojai ir tiekėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Nupušėliu gauja atjunkit radija tv izoliuokit zmones nuo viso pasaulio tik ukraina toliau kiskites i rura vietoj rusu ukrainieciu kalba tada susikalbesim visame pasaulyje

Cirkas .....taip neturi teisės...

Cirkas .....taip neturi teisės... portretas
Kodėl nėra teismo sprendimo.....noriu blokuoju .....persekioju blogiukus noriu ne.....

jo

jo portretas
Tie "konservatoriai" yra trockistiniai komunistai.
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių