Pereiti į pagrindinį turinį

V. Adamkus: padariau tai, ką, galvojau, turiu padaryti

2009-07-11 19:44
V. Adamkus: padariau tai, ką, galvojau, turiu padaryti
V. Adamkus: padariau tai, ką, galvojau, turiu padaryti / Gedimino Bartuškos nuotr.

Penktadienį darbą šalies vadovo poste baigiantis V. Adamkus sako „išeinantis pakelta galva“ ir priduria suprantantis, jog „niekas nėra nepakeičiamas“. Artimiausiu metu Prezidentas teigia ketinąs „persitvarkyti savo gyvenime“, tačiau pabrėžia, kad „niekur iš Lietuvos nejudės“, nes čia – namai.

Per dvi prabėgusias kadencijas jis džiaugėsi sutikęs tokias asmenybes kaip Jonas Paulius II, tačiau „už milžinišką moralinę jėgą“ dėkojo žmonai Almai.

„Labai gera nuotaika, saulutė šviečia, tai nuotaiką ir pakelia“, – apie paskutinę savo darbo dieną interviu Lietuvos radijui penktadienį sakė Prezidentas.

„Palieku darbą širdyje žinodamas, kad padariau tai, ką, galvojau, turiu padaryti. Dariau tai atvira širdimi, įsitikinęs, kad tai buvo geriausia, ką tokiomis aplinkybėmis įmanoma padaryti.

Nemanau, kad pakenkiau kur nors valstybės interesams ar Lietuvos žmonėms. Neverkiu, neliūdžiu. Išeinu pakelta galva, nors gal čia tik mano įsitikinimas. Žinau, kad niekas iš mūsų nėra idealus, nėra nepakeičiamas. Taip, gyvenime pasitaiko klaidų. Padarai jas, bet iš jų mokaisi“, – pridūrė Valdas Adamkus.

Vienintelė nuoskauda – vidaus politikoje

Antrą kadenciją baigiančio šalies vadovo nuomone, per pastaruosius 10 metų Lietuva tarptautinėje arenoje tapo „gerbiama ir stipriai vertinama valstybe“, tačiau vidaus politikoje skaudžiai tebetrūksta susikalbėjimo.

„Lietuvos svoris tarptautinėje politikoje yra reikšmingas, tikiuosi, kad toliau išsilaikysime tokiame pačiame lygyje.

Vidaus politikoje idealios padėties nėra, susiduriame su įvairiaus sunkumais. Vienintelis dalykas, kas palieka nuoskaudą, tai kad negalėjome ne tik per paskutinius 10 metų, bet per visą 19 metų nepriklausomybės laikotarpį rasti nuoširdesnio susikalbėjimo – ypač tarp politikų – nuoširdesnio reikalų sprendimo, kai buvo galima rasti daugiau kompromisų.

Susikalbėjimo ir šiandien trūksta. Visur ir dažnai kalbama apie brandžią, pilietinę visuomenę, kad reikia vieniems kitus mylėti, gerbti. Būkime atviri – to šiandien dar trūksta“, – kalbėjo V. Adamkus.

„Yra neišnaudotų rezervų“

Apie Lietuvoje dar neįveiktos krizės valdymo būdus V. Adamkus sako kartais turintis kitokią nuomonę, nei Seimas ar Vyriausybė.

„Mano nuomonė kartais išsiskirtų dėl būdų ar to, kad šiuo metu vienas ar kitas sprendimas geriausias. Vyriausybė daro, ką gali, nors kai kuriems dalykams padaryta skaudžių žingsnių. Nemanau, kad reikia prispausti Lietuvos žmogų iki tiek, kad sunku būtų sudurti galą su galu. Yra rezervų, kurie dar neišnaudoti, yra daromi dalykai šiandieną, kurie galėtų palaukti dešimtmetį“, – aiškino jis.

Tačiau Prezidentas pabrėžia manantis, kad „nors neesame geroj padėty, sunkmetį pakelsime“.

„Laikas ne per geriausias, o prognozuoti, ką darytum vienaip ar kitaip, nedrįsčiau. Manau, kad tie žmonės, kurie vadovauja Vyriausybei, yra atsakingi už darbą, darys, kad būtų geriau, o ne blogiau“, – teigė V. Adamkus.

Namai – Lietuvoje

Prezidentas tvirtina, kad šiuo metu jo sveikata nė kiek ne blogesnė, nei pradedant kadenciją.

„Jaučiuosi nė kiek ne blogiau, fizine sveikata skųstis negaliu. Šiandieną prisiverčiu 5 val. atsikelti, paplaukioti valandą baseine ir laiku būti Prezidentūroje. Nepaleidžiu dviračio, ypač savaitgaliais. Praminu 10 kilometrų šeštadienį ir sekmadienį“, – pasakojo V. Adamkus.

Prezidentas pabrėžė už teikiamą paramą esąs itin dėkingas žmonai Almai.

„Ji turėjo milžinišką moralinę jėgą, kuri dvelkė iš jos, ypač kritiškais momentais, kai reikdavo apsispręsti sunkiais klausimais. Ji buvo tas asmuo, kuris iš žmogiškosios pusės buvo vienas didžiausių mano patarėjų. Kai galvoju apie jos įtaką ir įnašą į mano darbą, apie padėką nėra ko kalbėti, bet galiu drąsiai pasakyti, kad ne daug kas supras ar įsivaizduos jos įnašą. Ji turbūt mažiausiai įvertintas žmogus Lietuvoje“, – teigė V. Adamkus.

Kalbėdamas apie laukiančius naujus darbus, jis sako artimiausiu metu ketinantis „susitvarkyti, persitvarkyti savo gyvenime“.

„Laukia rašto darbai, esu nusiteikęs artimą kontaktą palaikyti su jaunimu. Niekur iš Lietuvos nejudėsiu. Čia  yra mano namai, čia būsiu ir nesakau Lietuvos žmonėms: „Su Dievu“, – kalbėjo ilgą laiką JAV praleidęs V. Adamkus.

Su Jonu Pauliumi II matėsi penkiskart

Prisimindamas prabėgusius metus Prezidentas pridūrė „esantis dėkingas gyvenimui“, kad būdamas Lietuvos vadovu „sutiko žmones, kurie yra legendiniai“.

„Išskirčiau popiežių Joną Paulių II. Tai labai šilta asmenybė. Galiu pasigirti, kad savo gyvenime su juo buvau asmeniškai susitikęs 5 kartus. Dėl to net juokaujame su Lenkijos prezidentu Kvasnievskiu. Kai jis išgirdo, sako: „Kaip gali būti, kad aš, būdamas Lenkijos vadovas, su juo susitikau tik 3, o Lietuvos prezidentas – 5 kartus“, – prisiminė V. Adamkus.

Tuo metu tokie politikai kaip Prancūzijos vadovas Nicolas Sarkozy ar italų premjeras Silvio Berlusconi, anot Prezidento, diplomatinį bendravimą padarė temperamentingesnį.

„Eilę metų dalyvavom diplomatiškai sukaustytuose pasitarimuose, pasitempę, kaklaraiščiai užveržti teisingu kampu. Staiga tiem dviem politikos vadams atsiradus tarp mūsų buvo net ir šokas.

Per vieną pirmų pasirodymų po kelių minučių diskusijų dabartinis Prancūzijos prezidentas pašokęs pradėjo plačiais mostais, pakeltu balsu aiškinti savo poziciją, galų gale nusimetė švarką, metė ant kėdės. Visa salė buvu nuščiuvusi, tai buvo pirmasis jo pasirodymas. Galvojom visi: „Dieve, dieve, ko laukti toliau“, – sakė V. Adamkus, pridurdamas, kad „labai charakteringas“ buvo ir buvęs britų premjeras Tony Blaire`as, iš kurio veido „šypsenos beveik neišspausi“.

Sukaupė archyvą

V. Adamkus penktadienį sakė apie daugelį įvykių „be jokios abejonės“ sukaupęs nemažą asmeninį archyvą, tačiau medžiaga jame dar nėra susisteminta.

„Medžiagos labai daug, ją peržiūrėti ir susisteminti užims nemažai laiko. Įdomūs įvykių aprašymai, yra dalykų, kurie reikalingi Lietuvos žmonėms.

Iki metų pabaigos pavyks suorganizuoti, įvilkti į knygos medžiagą ir pasidalinti patirtimi su Lietuvos žmonėms“, – kalbėjo Prezidentas.

D. Grybauskaitei linki ištvermės

Jį šalies vadovo poste pakeisiančiai Daliai Grybauskaitei V. Adamkus sakė linkintis „ištvermės, energijos, kurios tikrai reikės daug“.

„Ji turi patirties darbe. Ji galės tai panaudoti Lietuvai žengiant į priekį. Jos sėkmė bus ir sėkmė visai Lietuvai. To tikuosi ne aš, bet ir visa Lietuva, norėčiau, kad kuo greičiau jai pavyktų išvesti Lietuvą iš dabartinės finansų krizės.

Mūsų visų linkėjimai – ištvermės, sveikatos, o mes kiek galėsime, jai padėsime“, – pokalbį baigė Prezidentas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų