V. Čmilytė-Nielsen apie A. Bagdoną: būtų teisingiausia pasitraukti iš Etikos komisijos

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen siūlo Liberalų sąjūdžio atstovui Andriui Bagdonui trauktis iš parlamentinės Etikos ir procedūrų komisijos, nes jis padarė didelę klaidą komisijai vertinant Remigijaus Žemaitaičio pasisakymus.

A. Bagdonas po susitikimo su parlamento vadove BNS sakė nematantis priežasčių išeiti iš Etikos komisijos.

Liberalų sąjūdžiui vadovaujanti politikė taip pat pirmadienį žurnalistams Seime sakė, kad svarsto, ar A. Bagdonas gali likti jos pavaduotoju partijoje.

„Esu jam pasakiusi, kad, mano nuomone, būtų jam teisingiausia pasitraukti iš Etikos komisijos ir suteikti galimybę deleguoti kitą frakcijos narį. Čia jau jo apsisprendimo reikalas“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Aš pati taip pat svarstau pasitikėjimo ar nepasitikėjimo klausimą juo, kaip pavaduotoju partijoje“, – pridūrė ji.

Pirmadienio pavakare V. Čmilytė-Nielsen susitiko su A. Bagdonu aptarti šio klausimo.

„Matyt, pastarasis balsavimas Etikos komisijoje, kur buvo Seimo nario mestas šešėlis iš esmės visai paramai Ukrainai, man rodos, kad tai yra toks labai esminis, vertybinis dalykas, dėl kurio negali būti abejonių, kokioje pusėje turime stovėti, ir kad Seimo narys iš Seimo tribūnos neturėtų galimybės šmeižti tokiu būdu, už tai turėtų būti Seimo nario moralinė atsakomybė“, – žurnalistams sakė Seimo pirmininkė.

Aš pati taip pat svarstau pasitikėjimo ar nepasitikėjimo klausimą juo, kaip pavaduotoju partijoje.

Anot jos, nepaisant to, kad Etikos ir procedūrų komisijos įgaliojimai gana riboti, ji mano, jog Regionų frakcijos nario Remigijaus Žemaitaičio iškeltos abejonės ir pasisakymai dėl „Laisvės TV“ akcijos metu surinktų pinigų Ukrainai paremti panaudojimo turėjo būti įvertinti kitaip nei nusprendė Seimo etikos sargai.

„Kadangi pati esu buvusi Etikos ir procedūrų komisijos narė, žinau, kad Etikos komisijos mandatas yra gana ribotas ir galima pagrūmoti pirštu, galima įpareigoti atsiprašyti, bet iš esmės tai ir yra politinės, moralinės atsakomybės klausimas. Man nekyla klausimų dėl kai kurių Remigijaus Žemaitaičio pasisakymų. Man rodos, kad kolega Andrius Bagdonas šioje vietoje padarė didelę klaidą“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji pranešė svarstanti, ar A. Bagdonas gali toliau eiti Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojo pareigas, nepaisant to, kad jį atleisti gali tik suvažiavimas.

„Manau, kad bet kurioje šiuolaikinėje politinėje organizacijoje pirmininko ir pavaduotojo santykiai grįsti pasitikėjimu. Jeigu to pasitikėjimo nebelieka, to kaip ir pakanka. Formalumai jau yra antraeilis dalykas“, – tvirtino liberalų lyderė.

A. Bagdonas po susitikimo su ja pirmadienį BNS teigė neketinantis palikti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos.

„Manau, kad pagrindo man trauktis iš Etikos ir procedūrų komisijos tikrai nėra. Į šitą darbą žiūriu tikrai labai atsakingai. Turbūt mano vienintelė problema, kad į tą darbą žiūriu per daug sąžiningai“, – sakė jis.

„Kai komisijoje svarstome įvairius klausimus, nevertinu politikų pagal tai, ar jie dirba valdančiojoje daugumoje, ar opozicijoje. Visus sprendimus priimdamas vadovaujuosi Etikos ir procedūrų komisijos nuostatais“, – pridūrė jis.

Kita vertus, parlamentaras pripažino, kad balsuodamas dėl R. Žemaitaičio neįvertino viso konteksto.

„Kalbant apie R. Žemaitaičio pasisakymus, labiau vertinau teisiniu požiūriu. Visose trijose sakiniuose buvo panaudoti „galbūt“, „galimai“, klaustukas. Nebuvo tokio aiškaus pažeidimo, todėl balsavau už šiek tiek švelnesnį sprendimą. Posėdžio metu sakiau, kad nepritariu tokiems pasisakymams ir tuomet tik balsavau“, – BNS sakė A. Bagdonas.

„Tačiau neįvertinau platesnio konteksto, kad vis dėlto įsižeisti arba nusivilti galėtų tie žmonės, kurie surenka daug paramos Ukrainai ir padeda tai šaliai, kuri dabar kariauja dėl savo laisvės, nepriklausomybės. Tą klaidą aš pripažinau, jog į kontekstą nepasižiūrėjau šiek tiek plačiau“, – pridūrė jis.

Seimo narys sakė į visą tyrimo medžiagą nespėjęs įsigilinti, nes susipažinti ir įsigilinti į 58 puslapius tyrimo turėjęs vos kelias valandas.

Jis taip pat tvirtino pirmadienį nesulaukęs V. Čmilytės-Nielsen siūlymo trauktis iš partijos vicepirmininkų.

„Raginimo trauktis nesulaukiau. Partijos pirmininkė galbūt pati tokį žingsnį gali žengti (teikti jo atleidimą – BNS), bet pagal partijos įstatus ji neturi galimybės priimti tokį sprendimą“, – sakė A. Bagdonas.

Anot jo, pagal Liberalų sąjūdžio įstatus, partijos pirmininką, valdybą ir vicepirmininkus tvirtina ir atleidžia tik suvažiavimas.

Praėjusią savaitę per Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdį A. Bagdonas balsavo, kad Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, keldamas klausimus bei pasisakydamas dėl „Laisvės TV“ akcijos metu surinktų pinigų Ukrainai paremti panaudojimo, nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatų.

Seimo etikos sargams apskųsti keli Regionų frakcijos nario R. Žemaitaičio įrašai socialiniame tinkle „Facebook“. 2022 metų liepos 11 dienos įraše jis kėlė klausimą, ar „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas, rinkęs lėšas Ukrainai skirtam koviniam dronui „Bayraktar“, nepralošė tų pinigų. Liepos 16 dieną šį lėšų rinkimą jis pavadino galima afera.

„Andriaus galima afera! Jis 5 vnt. pirko už 50000 Eur. Internete 1 vnt. 8500 Eur. 5x8500=42500 Eur. Tai vadinasi, galimai pavogta 7500 Eur. Tai Andriukas pokeriui galimai nusuko vien nuo dronų 7500 Eur.“, – rašė R. Žemaitaitis.

Vėlesniame įrašė jis kėlė prielaidą, kad „Tapinas ir visi kiti dvaro samdomi nuomonių formuotojai palaiko Hitlerį ir jo siaubingus veiksmus su žydais?“

Seimo Etikos sargai nusprendė, kad R. Žemaitaitis reiškė nuomonę, todėl pažeidimo nefiksavo ir rekomendavo jam „remtis patikrintais faktais, nenurodyti tikėtinų aplinkybių, vengti nepamatuotų vertinimų ir viešuose pasisakymuose pateikti tikslią žinomą informaciją“.

Dėl A. Bagdono balsavimo į Liberalų sąjūdžio Etikos ir skaidrumo komisiją žada kreiptis šios partijos frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gedas

gedas portretas
Istojai i mesla ir savo nuomones Neturi .Galvoji kitaip Klaida .Cmil kaip kgb reikia Rokiruotes

Anupras

Anupras portretas
O , tamsta , nenori pasitraukti su savo šaraškino kontora?

Vilnius

Vilnius  portretas
Seimo pirmininkas antras žmogus Lietuvoje po prezidento pagal pareigas. Kontrolę kas vyksta Lietuvoje gali padaryti tik LR Seimas arba Teismas. Tai labai svarbios pareigos.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių