V. Rupšys: Vyriausybė ir prezidentas remia lietuviškos divizijos kūrimo idėją

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda bei Vyriausybė remia lietuviškos divizijos idėją, sako Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Partijos yra sutarusios ir Vyriausybė yra numačiusi gynybos finansavimą – skirti atitinkamą procentą nuo bendrojo vidaus produkto. Tuo pagrindu esame parengę pajėgų vystymo planą dešimt metų į ateitį“, – pirmadienį paskelbtame naujienų portalo „15min“ interviu kalbėjo jis.

„Dabar mes skaičiuojame ir žiūrime, kiek papildomai reikėtų. Politinė vadovybė – tiek Vyriausybė, tiek prezidentas – remia šitą idėją, kad toks poreikis yra logiškas“, – teigė V. Rupšys.

Vado teigimu, sprendimą dėl divizijos kūrimo reikia pristatyti parengus detalesnį planą.

Politinė vadovybė – tiek Vyriausybė, tiek prezidentas – remia šitą idėją, kad toks poreikis yra logiškas.

Praėjusią savaitę krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigė, jog Lietuvoje diviziją svarstoma kurti sausumos kariuomenės pagrindu. Jis pabrėžė, kad tai būtų ilgalaikis, „dešimtmečio projektas“.

Divizija yra karinis vienetas, kurį sudaro keletas brigadų ar pulkų. A. Anušauskas yra teigęs, jog ją gali sudaryti apie 17,5 tūkst. karių.

„Į diviziją būtų sutelkta didžioji dalis sausumo pajėgų. Ji būtų įgalinta mūsų karinių oro pajėgų, oro gynybos vienetais. Prie divizijos turi būti žvalgybos batalionas“, – kalbėjo V. Rupšys.

Pasak jo, Lietuvoje jau yra suskurta 75 proc. pajėgumų, reikalingų divizijai.

„Mes kalbame apie vidutinę lengvą diviziją. Jos pagrindas būtų trys manevro vienetai: „Geležinio vilko“ brigada, lengvoji „Žemaitijos“ brigada ir viena rezervinė brigada“, – teigė kariuomenės vadas.

V. Rupšys taip pat pažymėjo, jog esant pritarimui bei finansavimui būtų planuojamas ir tankų bataliono kūrimas.

„Tankų batalionai yra skirtingi. 54 tankai, įskaitant evakavimo tankus ir tiltų klotuvus“, – teigė jis.

„Tos valstybės, kurios skirs pajėgas Lietuvos gynybai, atvažiuos su savo ginkluote, įskaitant tanus. Manau, būtų logiška, kad mūsų technika būtų sąveiki su sąjungininkų technika“, – kalbėjo V. Rupšys.

Vado teigimu, diviziją kurti siūloma, atsižvelgiant į grėsmes bei NATO reikalavimus.

Lietuvos kariuomenėje šiuo metu tarnauja apie 11,5 tūkst. karių profesionalų, beveik 3,5 tūkst. šauktinių, beveik 5,4 tūkst. karių savanorių.

Kariuomenės Sausumos pajėgų struktūroje šiuo metu yra trys brigados, viena jų sudaryta iš rezervo bei štabuose tarnaujančių karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
tankus tai būtinai reikia pirkti,tada galėsime dainuoti v stroju stojat litovskye tankisty svojej velikoj rodiny siny,būtinai reikia pirkti tankus,tik reikia žiūrėti kad tankistų šalmai nebūtų panašūs į rusiškus o tai bus nei šis nei tas,reikės sukurt savo lietuvišką nacionalinį šalmą

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
PrAKTIŠKAI TIK ĮSTATYMU ĮFORMINTI TAI KAS YRA IR VISKAS , TIK TANKUS VĖL REIKĖS PIRKTI , O KUR AVIACIJOS PAJĖGOS , DRONŲ TAI TURĖSIM .

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Greiciau kurkit, apmokykit ir ginkluokit Lietuvos kariuomene. 30 metu, kgbistai valdzioje naikino musu galia kiek imanydami. Dabar laikas viska sukurti ir kuo skubiau!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių