Pereiti į pagrindinį turinį

V.Adamkus išliejo širdgėlą

2008-11-15 09:00
V.Adamkus išliejo širdgėlą
V.Adamkus išliejo širdgėlą / Roko Medonio nuotr. Įtampa: V.Adamkus (kairėje) neslepia nusivylimo A.Kubiliumi.

Prezidentui Valdui Adamkui įkyrėjo klausytis, kad jis kišasi į būsimos Vyriausybės formavimą ir nurodinėja būsimajam premjerui Andriui Kubiliui, kokius kandidatus pasirinkti.

Pastaruoju metu nuolat rašoma ir kalbama, kad Prezidentas proteguoja savo kandidatus į užsienio reikalų ministro postą, pats ieško pretendento į aplinkos ministro kėdę, spaudė būsimą koaliciją Artūro Zuoko nesiūlyti sveikatos apsaugos ministru.
Būdamas Lietuvoje V.Adamkus vengė dėl to aiškintis, bet neištvėrė išvykęs su vizitu į Azerbaidžano sostinę Baku. Duodamas interviu dienraščiui valstybės vadovas neslėpė esąs nepatenkintas, kad kandidatas į premjero kėdę A.Kubilius neranda laiko, noro ir reikalo informuoti valstybės vadovą apie kandidatus į būsimąją Vyriausybę, nors žadėjo tai daryti, ypač rinkdamasis užsienio reikalų ministro kandidatūrą.

V.Adamkus taip pat pripažino, kad dėl pasikeitusių politinių aplinkybių A.Kubilius dabar vertintinas visiškai kitaip, nei 1999–2000 m., kai Prezidentas jį vadino pavyzdiniu premjeru.

– Kaip vertinate būsimojo premjero A.Kubiliaus ketinimus kurti naują Energetikos ministeriją ir reformuoti kai kurias kitas?

– Prisipažinsiu, kad kol kas nesikalbėjau su juo tuo klausimu.

Bet jeigu reikėtų įvertinti tokius pasiūlymus, štai ką norėčiau pasakyti. Prisiminkite: mano pirmosios kadencijos laikais (1998–2003 m. – red. past.) sutarėme, kad reikia mažinti ministerijas, biurokratiją.

Jau per pirmus susitikimus su tuomečiu ministru pirmininku Gediminu Vagnoriumi pasakiau, kad reikia sumažinti tų ministerijų. Taip ir buvo padaryta (1998 m. buvo panaikinta Europos reikalų ministerija, 2000 m. – Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerija – red. past.). Manau, kad tai buvo prasminga. Būčiau ir dar kai kurias ministerijas sujungęs.

Bet štai po tiek metų vėl keliame tą klausimą. Energetikos ministerijos atskyrimas nuo Ūkio ministerijos man sunkiai suprantamas. Jeigu mes kalbame apie biurokratijos mažinimą, valdymo išlaidų taupymą, tai čia nėra tas tikrasis kelias.

– Kaip dalyvaujate formuojant būsimąją Vyriausybę? Kokių pastabų turite dėl siūlomų kandidatų į ministrus?

– Jau sakiau ir dar kartą noriu nuoširdžiai ir tvirtai pakartoti, kad tame procese niekaip nedalyvauju.

Gal netgi šiek tiek prasilenkta su mandagumu, nes iki šiol formuojamos Vyriausybės vadovas nerado laiko pakelti vyriausybinio telefono ragelio ir informuoti mane, dėl ko tariamasi. Jūs, žurnalistai, esate vienintelis šaltinis, iš kurio sužinau, kas šiuo metu daroma tuo klausimu.

Aš nesakau, ar tai blogai ar gerai. Darykite išvadas patys.

Kai vyko pirmas mano susitikimas su būsimuoju premjeru, buvo pasakyta, kad Prezidentas bus pirmasis, kuris bus informuojamas apie tą procesą. Deja, iki šiol telefono ragelio nebuvau pakėlęs.

– Būsimoji valdančioji koalicija planuoja ministerijose vietoj karjeros pareigūnų – sekretorių – sugrąžinti politinio pasitikėjimo viceministrus. Jūs tam pritariate?

– Neturiu nuomonės dėl to. Šiaip, dabar egzistuojanti sistema veikia. Ar tai ir yra atsakymas į tą klausimą, nežinau.

– Kai A.Kubilius vadovavo Vyriausybei 1999–2000 m., sakėte, kad tai geriausias premjeras, su juo lengva dirbti. Kaip manote, ir dabar tą patį galėsite pasakyti?

– Būsiu atviras: manau, kad A.Kubilius tada ir dabar yra kaip dangus ir žemė. Žinoma, reikia pripažinti, kad politinės aplinkybės dabar kiek kitos.

– O kaip vertintumėte numatomus koalicijos planus keisti mokesčių sistemą, mažinti bendrąsias valdymo išlaidas?

– Pritariu siūlomoms reformoms, kiek jos susijusios su mokesčių pertvarka ir valdymo išlaidų mažinimu. Bet griežtai laikausi pozicijos, kad ir kiek mažintume išlaidas ar taupytume valstybės pinigus, jokiu būdu negali būti peržiūrėti socialiniai įsipareigojimai, negali būti nutraukta socialinė pagalba jautriausiems mūsų gyventojų sluoksniams.

A.Kubilius nustebo

Būsimasis premjeras Andrius Kubilius nenori komentuoti Prezidento žodžių, tačiau, anot jo, valstybės vadovas šiuo metu žino tiek, kiek šiuo metu žinoma.

"Prezidentas tikrai buvo informuojamas, kokius sprendimus mes darome", – vakar teigė A.Kubilius.

Jis pabrėžė, kad kai kurių partijų kandidatai į ministrus aiškėja šiomis dienomis. "Kai tik bus aiškios kandidatūros ir turėsiu galimybę informuoti Prezidentą, iškart informuosiu ne tik apie kandidatūras, bet ir apie pagrindinius Vyriausybės darbus, iš kurių esminis yra krizės įveikimo planas", – tvirtino A.Kubilius.

Į būsimosios koalicijos posėdžius, kuriose su ekspertais svarstytas krizės įveikimo planas, buvo kviečiamas ir dalyvavo Prezidento patarėjas ekonomikos klausimais Ramūnas Vilpišauskas.

Be to, BNS žiniomis, pats V.Adamkus skambino kai kuriems formuojamos koalicijos partnerių atstovams ir dėstė savo požiūrį į tam tikrus kandidatus į ministrus.

Neoficialiomis žiniomis, V.Adamkus praėjusią savaitę neformaliai buvo susitikęs su A.Kubiliumi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų