Vaiko priežiūros atostogų turės eiti ir vyrai: formaliai tokių tėčių daugėja, o kaip yra realiai?

  • Teksto dydis:

LNK žurnalistė klausė pačių vyrų, ką jie mano apie kitąmet šeimų laukiančią naujovę – du mėnesiai neperleidžiamų vaiko priežiūros atostogų šeimos tėvui.

„Manau, labai geras dalykas. Jeigu reikėtų, mesčiau darbus dviem mėnesiams“, – sakė užkalbintas jaunas vyras.

„Mano vaikai jau suaugę, nežinau. Nesąmonė priversti eiti vaiko priežiūros atostogų. Nors pats dvi dukras užauginau, jei reikėtų, susitvarkyčiau tuos mėnesius. Gal ir sąmonė“, – svarstė pašnekovas.

„Visai pritariu, kad abu tėvai turėtų teisę į vaiko priežiūros atostogas. Nors vaiko priežiūros nepavadinsi atostogomis, man patiktų. Aš studijuoju psichologiją, o iš vaikų visada galima ko nors pasimokyti“,  – savo nuomonę dėstė studentas.

„Kodėl gi ne? Aš visai suprantu, jeigu reikėjo vaikų, tai ir vienam, ir kitam reikėjo. Ir tėtis gali būti mama puikiausiai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Žurnalistė pakalbino ir Valstybinės darbo inspekcijos kanclerį Šarūną Orlavičių. 

– Ar pats eitumėte vaiko priežiūros atostogų?

– Žinoma, eičiau. Tik nelabai tai vadinasi atostogomis, tai yra darbas. Tai vertinčiau kaip teigiamą pokytį. Stereotipiškai tėčiai šiek tiek mažiau laiko praleidžia su atžala, tad tai yra puiki paskata praleisti daugiau laiko su savo vaiku.

– Skaičiau Darbo kodekso pakeitimus, ten nėra to žodžio „privalomos“. Ten  parašyta , kad tėtis turėtų, galėtų, bet ar privalėtų eiti vaiko priežiūros atostogų?

Tikrai prievolės nėra. Sakyčiau, turėtų tiek mama, tiek tėtis pasiimti tas neperleidžiamas dviejų mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogas.

 

– Tikrai prievolės nėra. Sakyčiau, turėtų tiek mama, tiek tėtis pasiimti tas neperleidžiamas dviejų mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogas. Sakau „turėtų“, nes tų atostogų teikimas susijęs su išmokų mokėjimu. Keičiasi ne tik išmokų mokėjimas, bet ir laikotarpis. Tai dabar bus arba iki kol vaikui sukanka 18 mėn. arba 24 mėn. Tuo atveju, jei vienas iš tėvų nepasiima tų neperleidžiamų dviejų mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogų, už tuos du mėnesius negauna iš „Sodros“ išmokų. t. y. jos sumažėja. Kitaip tariant, jei vienas iš tėvų nepasinaudos tomis atostogomis vaikui prižiūrėti, kitas gaus išmoką nebe už 18 mėn., o  už 16 mėn., arba ne už 24, o už – 22 mėn.

– Jeigu tėtis neima tų atostogų, mama už tėtį, vadinasi, negali gauti išmokos?

– Ne, negali, nes tos atostogos neperleidžiamos. Tai reiškia, kad bent po du mėnesius abu tėvai turi pasiimti vaiko priežiūros atostogų.

– Statistika byloja, kad tėvų, kurie renkasi vaiko priežiūros atostogas, daugėja. Tarkim, prieš dešimtmetį 10 mamų tekdavo tik 5 tėčiai, kurie pasiimdavo šias atostogas. Dabar tėčių skaičius išaugo iki 7. Visa tai yra tik statistiniai duomenys. Kiek realiai tėčiai būna su vaikais tuos du mėnesius, tikrai nežinoma. Didžioji dalis eina formalių atostogų, jas pasiima, kai vaikui jau antri metai eina, ir toliau dirba… Taigi koks būtų formalus skaičius?

– Šiuo klausimu reikėtų labiau su „Sodra“ kalbėti, kiek būtent tėvų pasinaudoja tomis atostogomis. Statistiškai, kaip jūs sakote, vyrai tam tikrose srityse uždirba daugiau nei moterys, ir kad pasikeistų išmokos dydis, pasikeisdavo išmokų gavėjai. Bet ir savo aplinkoje pastebiu, kad nebėra jau to formalumo. Kad vis dėlto tėveliams tampa prioritetu ryšys su vaiku. Einama ta teigiama linkme, kad išties tėčiai realiai eina tų atostogų.

– Kas patikrins, ar iš tikrųjų tėtis pasiėmęs tuos du mėnesius vaiko priežiūros atostogų?

– Niekas netikrina, kaip ir netikrina, ar iš tikrųjų žmogus išėjo kad ir kasmetinių atostogų tam, kad pailsėtų, o iš tiesų važiuoja dirbti, stato, kala – ir visa kita. Kad galbūt tas atostogas ne pagal paskirtį naudojame. Kita vertus,  tai nereiškia, kad tėtis visas 24 valandas turi sėdėti su vaiku. Gal kelioms valandoms, kol, tarkim, pirks maistą ar batus vaikui, jis paliks jį pas senelius. Manau, ir nereikia tikrinti, nes tai turi kilti iš paties žmogaus vidinio poreikio būti su savo vaiku.

– Žinant daugelio šeimų pavyzdžius, ar per tuos mėnesius mama grįš į darbą, ar realu?

– Manau, tai labai individualu, nes priklauso nuo mamos darbo specifikos. Bet nebūtinai kažkur viduryje imti, galima pasinaudoti tomis atostogomis pabaigoje, po 16 mėnesių, kai eis 17–18 mėnuo. Arba po 22 mėnesių, kai eis 23–24 mėnuo. Kai vienas iš tėvų jau gali grįžti į darbo rinką.

– Daugelis tėvų pergyvena, kad priėmus šių dviejų mėnesių vaiko priežiūros atostogų įstatymą, sumažėjo šios išmokos. Kad jos bus mažesnės nei dabar tėvai gauna.

– Negalėčiau plačiau komentuoti, nes tai nebe mūsų kompetencija, o „Sodros“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam Niekas

tam Niekas portretas
O kas trukdo jums būti turtingu? Išsilavinimo stoka ar nenoras ir nesugebėjimas dirbti gerai apmokamą darbą?

to KL

to KL portretas
Mužikiškas požiūris, kad vaikus turi "bobos" auginti.

KL

KL portretas
Tai gal vyrus privers ir gimdyti?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių