Vaiko priežiūros sunkumų patiriančioms šeimoms bus suteikiama daugiau galimybių

  • Teksto dydis:

Sunkumų dėl vaikų priežiūros patiriančioms šeimoms šiemet bus suteikiama daugiau galimybių pasikeisti, o esant grėsmei vaikus bus siekiama pirmiausia perduoti giminaičiams, informuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Tai numato nuo sausio įsigaliojantys Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimai.

Jei pranešimas apie grėsmę vaikui nepasitvirtins, specialistai tiesiog užbaigs jo nagrinėjimą, o nustačius, jog pranešimas tyčia melagingas, šie specialistai pranešėjui galės skirti baudą.

Paaiškėjus, jog šeimai ar vaikui reikia pagalbos, jos poreikį turės nustatyti savivaldybė, tardamasi su tėvais, kaip pagerinti vaiko situaciją šeimoje.

Nustačius, kad vaiko saugumui, gyvybei ar sveikatai kyla realus pavojus, pirmiausia vaiko laikinai priežiūrai bus pasitelkiami giminaičiai, kiti šeimai artimi žmonės, vaikas su vienu ar abiem tėvais taip pat galės būti apgyvendintas krizių centre.

Šiais atvejais pagalbą teiks mobiliosios komandos specialistai – psichologas, socialinis darbuotojas ir specialistas, dirbantis su priklausomais asmenimis. Jie sieks motyvuoti tėvus keisti elgesį su vaiku, atsisakyti priklausomybių, išspręsti vidinius konfliktus. Šie specialistai atvyks į šeimos namus.

Ministerija pabrėžia, jog į teismą dėl tėvų teisių apribojimo bus kreipiamasi tik tuomet, „kai bus išnaudotos visos kitos priemonės“, bet tėvai nerodys jokių pastangų keistis ar keisti savo elgesį, dėl kurio išlieka realus pavojus vaiko saugumui. Teisme tėvams bus garantuojama nemokama advokato pagalba.

Į teismą dėl vaiko apsaugojimo nenustačius vaiko laikinosios priežiūros bus kreipiamasi tik tais atvejais, kai nustačius, jog vaikui būtina apsauga, patys tėvai nenorės laikinai persikelti su vaiku į krizių centrą, nesutars su artimais asmenimis dėl pagalbos prižiūrint vaiką ar jei šie nurodyti artimieji bus patys anksčiau nusikaltę prieš vaikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žiauru

Žiauru portretas
Barnevernet pinigai ir projektukai, kuriuos puikiai įsisavino ir pralobo Kukuraičio, Šakalienės, vaikų psichiatro (!) D.Pūro, psichologo Povilaičio, Armonaitės, Šimašiaus, Majausko, Levickaitės, Juodkaitės, Roberto van Voreno, Jono Ruškaus kompanija klesti Lietuvoje. Vaikai - tapo preke, kuriuos atėmus perpardavinėja iš vieno kitam ir taip grobstomi ir visa tai ypakuota į žmogaus teisių gynėjų banderolę. O iš tikrųj - tai gerai organizuota, tarptautinė grupuotė lobstanti iš Lietuvos vaikų, šeimų ardymo ir ateities žlugdymo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių