Valdantieji: užsienio reikalų ministrą parinks konservatoriai

Valdančioji koalicija nelinkusi keisti ankstesnių savo susitarimų, pagal kuriuos užsienio reikalų ministro portfelis priklauso premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujamai Tėvynės sąjungai - Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD).

Būtent ši partija ir turės deleguoti naują ministrą vietoje atstatydinamo Vygaudo Ušacko.

Trečiadienį vakare premjero darbo kabinete Vyriausybės rūmuose susitikę valdančiosios koalicijos partijų lyderiai aptarė tą pačią dieną Prezidentės Dalios Grybauskaitės pareikštą nepasitikėjimą V.Ušacku. Jis pats šiame susitikime nedalyvavo.

"Pasikalbėjome apie tolimesnį koalicijos darbą, atsižvelgiant į pastaruosius aktualius įvykius, įskaitant ir Prezidentės pareikštą nepasitikėjimą užsienio reikalų ministru", - po daugiau kaip dvi valandas trukusio pokalbio žurnalistams sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Pasak jo, kandidatai į Užsienio reikalų ministerijos (URM) vadovo postą neaptarinėti ir premjeras nei vienos pavardės neįvardijo. Tačiau vieningai sutarta, kad šis portfelis priklauso TS-LKD, todėl ši partija ir turėtų parinkti kandidatūrą, suderinti ją su kitais valdančiaisiais ir su Prezidente. "Bet kokiu atveju, kandidatūrą turės deleguoti konservatoriai, iš jų turi ateiti iniciatyva, nes jiems priklauso šis postas pagal pasirašytą koalicijos susitarimą", - nurodė E.Masiulis.

Keturių partijų koalicijos susitarimas pasirašytas 2008 metų lapkritį, iškart po Seimo rinkimų. Pagal jį TS-LKD priklauso premjero ir septynių ministrų postai Vyriausybėje, Liberalų sąjūdžiui - trys ministrai, Liberalų ir centro sąjungai bei Tautos prisikėlimo partijai - po du.

E.Masiulis sakė, kad V.Ušacką koalicija įvertino kaip gerą ministrą, tačiau konstatavo, jog Prezidentės išsakytas nepasitikėjimas neleidžia jam toliau dirbti šiame poste. "Reikia priimti atitinkamus sprendimus. Ir jie bus padaryti", - sakė Liberalų sąjūdžio lyderis.

Tikėtina, kad jau artimiausiomis dienomis premjeras oficialiai pateiks V.Ušacko atleidimą iš užsienio reikalų ministro pareigų. Gali būti, kad dar iki teikimo V.Ušackas pats parašys atsistatydinimo pareiškimą, nors trečiadienį ir pareiškė nesuprantąs, už ką jam yra pareikštas D.Grybauskaitės nepasitikėjimas.

Kol kas neaišku, kad galėtų užimti URM vadovo vietą vietoje V.Ušacko. Neoficialiai minimi Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis, užsienio reikalų viceministrai Asta Skaisgirytė Liauškienė ir Šarūnas Adomavičius, Prezidentės patarėjas Darius Semaška, taip pat dabartinė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.


Šiame straipsnyje: ušackasVyriausybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių