Valdovų rūmai atpigo dešimtimis milijonų

Amžiaus statybomis praminti Valdovų rūmai turėtų valstybei kainuoti gerokai pigiau, nei skaičuota prieš porą metų. Planuojamas projekto atpigimas skaičiuojamas dešimtimis milijonų.

Kaip DELFI teigė Vilniaus pilių direkcijos laikinasis direktorius Danius Malinauskas, šiuo metu numatyta galutinė statybų vertė – 337 mln. Lt. Tai 30 mln. litų mažiau, nei buvo numatyta ankstesnėje sąmatoje. D. Malinauskas taip pat žada, kad pabaigus statybas nebeliks prieš dvejus metus pastebėtų defektų – šlapių dėmių, trupančių sienų ir plyšių tarp rūmų plytų.

Atpigo 30 mln. Lt. O gal ir mažiau

D. Malinausko teigimu, sąlygas statybų kainos sumažėjimui sudarė pasikeitusios ekonominės aplinkybės.

„Šiandien galime pasakyti, kad pagal šios dienos skaičiavimus kaina yra mažesnė. Mes manome, kad gali sumažėti apie 30 mln. Lt. Mes kol kas taip tiktai skaičiuojame. Turime dvi sąmatas. Viena sąmata jau „padėta į lentynas“, ta didesnioji – 367 mln. Lt. Paskui mes darėme atskyrimą, darėme naują sąmatą, naują vertinimą. (...) Kriterijai tie patys, bet dedamosios kitos. Tarkim, darbo užmokestis kitoks, dar kažkas pakito, kai kurios kainos nukrito. Pirmoji sąmata daryta, kai buvo pats pikas statybų kainų“, - aiškino Pilių direkcijos laikinasis vadovas.

Pasak jo, dabartinė sutartis su rūmus atstatančiu Panevėžio statybos trestu leidžia galutinę kainą didinti, tačiau labai konkrečiuose rėmuose.

„Dabartinėje sutartyje yra variantas, kad gali padidėti kaina. Tarkime, jeigu tam tikru procentu padidėja visur kainos. Tada tiktai gali kilti kaina pačios sutarties. (...) Šiandieninė kaina galios, jeigu nepakils kaina iki tam tikros sutartyje sutartos ribos. Procentais. Mes tikime, kad nepakis ir nereikės dauginti. Nes tas procentas, tas „barjeriukas“ nėra labai mažas“, - tęsė D. Malinauskas.

Dėl defektų kaltina sustabdytą finansavimą

Beveik prieš dvejus metus DELFI paskelbė apie statybinius defektus Valdovų rūmuose. Šie defektai, nors statybos darbai jau senokai atnaujinti, matomi iki šiol: trupa išorės apdaila neuždengtos raudonos plytos, šlampa dalis išorinės sienos, čia nuo sienų atsiskiria apdaila, plika akimi matomi plyšiai tarp sumūrytų plytų jau pabaigtoje statinio dalyje.

D. Malinauskas dėl visų šių defektų kaltina dar Andriaus Kubiliaus Vyriausybės priimtą sprendimą staigiai stabdyti finansavimą Valdovų rūmų statyboms.

„Broko nėra ir broko niekas nepripažino. Brokas yra pripažįstamas tada, kada būna pabaigtos kokios nors statybos, ir jos atliktos nekokybiškai. Pirmiausiai, darbai nebuvo užbaigti, ir nebuvo galima įvertinti, ar tai brokas, ar ne brokas, - aiškino Pilių direkcijos laikinasis vadovas. - Ar kažkas drėko, ar kažkas nukrito – tai atsirado po to, kai buvo nutrauktas finansavimas. Staiga pasakė: „rytoj pinigų nebebus“. Ne prieš mėnesį, kad užkonservuotų pastatą, o staiga. Tada kas atsitiko? Statybininkas metė, ką statė, ir išėjo. Neapsaugojo statinio nuo gamtos poveikio.“

Pasak jo, defektai bus ištaisyti, ir tai valstybei papildomai nekainuos. „Tiesiogiai defektų niekas nepripažino, ir jų nėra. Ir papildomo darbo, defektų taisymo, nėra. Turi būti statinys pastatytas kokybiškai ir pabaigtas“, - reziumavo D. Malinauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
tai dabar dziaugtis ar verkti?

Artas

Artas portretas
Pavogė kelis šimtus milijonų ir pritrūko seifuose vietos......Ai,nafik,nėra kur pinigus slėpti,vietos mažoka.....kol kas palauksim... VALDOVŲ RŪMAI ATPIGO ! URA ! (nes neabžiojam ir tų kur pavogėm)

va

va portretas
kaip išėjo, AMB statė statė, vėliau labai rūpestingai plovė milijonus kirkilo vyriausybė ir še tau - ėmė ir atpigo. Manau, kad valstybės kontrolė pagrūmojo piršteliu ir tai tik šiek tiek.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių