Pereiti į pagrindinį turinį

Valdovų rūmai atvėrė vartus

2013-07-08 23:59
Valdovų rūmai atvėrė vartus
Valdovų rūmai atvėrė vartus / Andriaus Ufarto / BFL nuotr.

Šeštadienį – Mindaugo karūnavimo dieną – Valdovų rūmai Vilniuje iškilmingai atvėrė vartus visuomenei.

Ne vieną amžių Valdovų rūmuose buvo spendžiamas Lietuvos likimas. O dėl to, ar tikrai reikia juos atstatyti, liejosi pyktis ir siūbavo audringos diskusijos.

Ir štai šeštadienį atstatytieji rūmai atsivėrė – Lietuvai ir pasauliui. Didžiajame kieme vykusiose rūmų atidarymo iškilmėse dalyvavo aukščiausi valstybės vadovai, užsienio svečiai, į renginį suskubę užsiregistruoti paprasti vilniečiai.

Valdovų rūmus atidarė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė išreiškė viltį, kad didingos mūsų istorijos simbolis – Valdovų rūmai – vėl taps Lietuvos ir viso senojo žemyno politikos, kultūros, meno bei istorijos centru.

Pramaišiui su renginio vedėjo – aktoriaus Rimanto Bagdzevičiaus – skaitomais kelių šimtų metų senumo literatūros kūriniais, Veronikos Povilionienės atliekamomis dainomis, Mykolo Kleopo Oginskio polonezu "Atsisveikinimas su tėvyne" didžiuliame ekrane buvo rodoma, pasakojama, komentuojama Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų istorija.

Nuskambėjo padėka prie jų atkūrimo dirbusiems archeologams, architektams, kitų profesijų atstovams, rėmėjams.

Manoma, kad pirmasis čia rezidenciją pasistatė kunigaikštis Aleksandras Jogailaitis pačioje XV a. pabaigoje. Jo laikais galėjo būti dalis rytinio ir dalis pietinio rūmų korpusų. Jo ir Elenos, Maksvos didžiojo kunigaikščio dukters, jungtuvių ceremonija rūmuose įvyko 1495 m.

Rūmai gyvavo apie 200 metų. Jų klestėjimas baigėsi 1655 m., kai Lietuvos sostinę užėmė Maskvos ir kazokų kariuomenė. Ši šešerius metus šeimininkavo pilyse, jas išgrobstė ir nusiaubė. Rūmai vėl nukentėjo 1661 m., kai priešus buvo bandoma išvyti.

XVIII a. antroje pusėje rūmuose leista apsigyventi Vilniaus miestiečiams ir bajorams.

Po Abiejų Tautų Respublikos trečiojo padalijimo 1795 m. Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų mūrai caro administracijos paliepimu buvo visiškai nušluoti nuo žemės paviršiaus. Lietuva tapo Rusijos imperijos dalimi, o Vilnius – vienu gubernijos miestų.

Po 1830 m. sukilimo viskas buvo sulyginta su žeme, užveistas parkas. Beveik toks vaizdas išliko iki 1987-ųjų. Lietuva pradėjo busti tautiniam atgimimui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų