Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžia atleidžia diržus

2008-12-02 09:00

Valdantieji susitarė, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas nuo kitų metų bus procentu mažesnis, nei numatytas krizės įveikimo plane – 19 proc. Palyginti su dabar galiojančiu tarifu, jis bus 1 proc. didesnis.

"Didesnis PVM tarifas mažina vartojimą", – vakar po koalicijos partnerių pasitarimo aiškino paskirtasis premjeras Andrius Kubilius. "Tikimės, kad krizė netruks amžinai, tada bus galimybė grįžti prie to tarifo, kuris yra dabar – 18 proc.", – sakė jis.

Mažesnio PVM tarifo reikalavo liberalusis koalicijos flangas.

A.Kubilius tvirtino, kad sutarta dėl kelių priemonių, kaip į biudžetą bus renkama ta dalis pajamų, kuri būtų gauta iš 20 proc. PVM. Anot jo, vienas šio mokesčio procentas reiškia 500 mln. litų pajamų.

Dalį šių lėšų bus bandoma gauti įvedus privačių įmonių lengvųjų automobilių, labai dažnai naudojamų asmeniniais tikslais, naudotojo mokestį, kuris per mėnesį siektų 150 litų.

Pasak A.Kubiliaus, tokių automobilių šalyje yra apie 200 tūkst., todėl juos apmokestinus į biudžetą būtų surenkama apie 300 mln. litų.

Sutarta 20 proc. apmokestinti dividendus, kuriems iki šiol taikomas 15 proc. mokestis. Taip į biudžetą papildomai būtų surinkta apie 50 mln. litų.

Trečioji priemonė – labiau apmokestinti valstybės kapitalą. 3,5 proc. dydžio mokestį tektų mokėti toms įmonėms, kuriose valstybė turės kontrolinį akcijų paketą. Tai leistų papildomai į biudžetą surinkti taip pat apie 50 mln. litų.

A.Kubilius nepaneigė, kad apmokestinus įmonių turimą valstybės kapitalą, valstybei priklausančių akcijų turinčios įmonės, pavyzdžiui, "Lietuvos geležinkeliai", mokesčio naštą perkels ant šalies gyventojų pečių.

Likusias lėšas, apie 100 mln. litų, ketinama gauti apkarpius valstybės investicijas.

Be to, A.Kubilius vakar Nacionalinės laikraščių leidėjų asociacijos atstovams pažadėjo, kad regioninei žiniasklaidai bus palikta 5 proc. PVM lengvata.

"Regioninių laikraščių prenumerata nebus papildomai apmokestinama, galios iki šiol buvę mokesčiai", – sakė jis.

Paskirtasis premjeras pripažino, kad mokestinės nuolaidos regioninei žiniasklaidai reikalingos, nes skirtumas tarp nacionalinės ir rajoninės spaudos – didelis.

Susitarę dėl mokesčių valdančiosios koalicijos partneriai šiandien tarsis, kaip užkaišyti "Sodros" skyles, kurios siekia kelis šimtus milijonų litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų