Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžią gaubia dujų šešėlis

2008-11-28 09:00
Valdžią gaubia dujų šešėlis
Valdžią gaubia dujų šešėlis / Roko Medonio nuotr. Problema: G.Kirkilui vis sunkiau rasti atsakymus į klausimus dėl "Gamtinių dujų terminalo".

Vyriausybės atstovai išsisukinėja nuo klausimų, ar iš tiesų "Gamtinių dujų terminalo" steigimo sutarties projektas buvo parengtas anksčiau, nei pradėta potencialių investuotojų apklausa.

Viskas buvo aišku?

Savaitraštyje "Atgimimas" rašoma, kad dokumentas, kurio pavadinimas "UAB Gamtinių dujų terminalas. Steigimo sutartis", yra registruotas rugsėjo 5 d. Tai daugiau nei mėnesiu anksčiau, nei oficialiai buvo paskelbta, kas su valstybe įkurs "Gamtinių dujų terminalą".

Tačiau šiame dokumente jau numatoma, kad naujosios bendrovės įstatinis kapitalas yra 100 tūkst. litų, iš kurių Vyriausybės indėlis – 80 tūkst. litų, o AB "Achema" prisidės 20 tūkst. litų – taip, kaip ir spalio 15 d. pasirašytoje "Gamtinių dujų terminalo" steigimo sutartyje.

Taip pat keliama versija, kad šią įmonę įsteigti reikėjo kuo skubiau: prieš rinkimus, prieš pasikeičiant valdžiai.

Raštai potencialiems investuotojams į "Gamtinių dujų terminalą" buvo išsiųsti tik spalio 3 d., o spalio 15 d. jau buvo paskelbtas apklausos nugalėtojas – koncernas "Achema", su juo tuoj pat buvo pasirašyta steigimo sutartis.

Privatiems investuotojams buvo paliktos vos kelios dienos apsispręsti, ar jos nori dalyvauti "Gamtinių dujų terminalo" kūrimo projekte.

Sukurtas Lietuvai

Paklaustas, ar iš tiesų terminalo steigimo sutarties projektas buvo parengtas anksčiau, nei pradėta investuotojų paieška, laikinasis premjeras Gediminas Kirkilas išsisuko nuo atsakymo.

"Suskystintų dujų terminalas kuriamas ne "Achemai", o Lietuvai. Buvo atlikta vieša apklausa ir tik tada pasirinkta "Achema". Kaip gali valstybės valdoma įmonė būti kuriama specialiai kokiai nors privataus kapitalo bendrovei?" – tikino ir pats stebėjosi laikinasis premjeras.

"Čia yra Ūkio ministerijos ir Vyriausybės reikalas. Ne mes rengėme tuos dokumentus, taigi nieko pasakyti šiuo klausimu negalime", – "Achemos grupės" poziciją vakar išsakė šios įmonės atstovė spaudai Virginija Dunauskienė.

"Nėra ką komentuoti – čia sąmokslo teorijos kažkokios. Viskas buvo daroma su leidimais, su Vyriausybės žinia", – su "Vilniaus diena" nenoriai kalbėjo Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas.

Paklaustas, kada buvo išsiųsti pasiūlymai įmonėms dalyvauti "Gamtinių dujų terminalo" projekte, pašnekovas teigė, kad tai nėra jo atsakomybė. "Klauskite ko nors kito. Čia reikia po dokumentus raustis, aš nesu atsakingas už viešąjį pirkimą", – išsisukinėjo valdininkas.

Ūkio ministerijos atstovas spaudai Ričardas Slapšys buvo paslaptingesnis: "Kol vyksta tyrimas dėl "Gamtinių dujų terminalo" steigimo, jokių komentarų šia tema iš ministerijos nebus."

Investuotojai traukiasi

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Vilniaus apygardos prokuratūra tyrimą dėl "Gamtinių dujų terminalo" pradėjo lapkričio pradžioje.

Praėjusią savaitę pareigūnai užgriuvo su "Achema" susijusias įmones ir Ūkio ministeriją. Jie pasiėmė nemažai dokumentų, taip pat nukopijavo ministerijos sekretoriaus A.Ignoto ir Teisės ir viešųjų pirkimų departamento direktorės Neringos Pažūsienės kompiuteriuose esančius duomenis. Taip pat apklaustas ir "Gamtinių dujų terminalo" vadovas Gediminas Jurgutis.

Pareigūnai įtaria, kad "Gamtinių dujų terminalas" buvo įsteigtas pažeidžiant įstatymus.

Prasidėjus STT tyrimui, "Achemos" prezidentas Bronislovas Lubys pareiškė, kad ketina perpus, iki 10 proc., sumažinti savo dalį terminale ir trauktis iš įmonės valdymo.

"Tas, kas siekė, kad sustotų projektas, – pasiekė. Mes liekame su 10 proc. Jokių mano siūlymų šiandien nėra, pasitrauksime iš visų valdymo organų, visiškai. Ir nauja Vyriausybė galės pakviesti, galės ir nekviesti", – žurnalistams praėjusią savaitę kalbėjo B.Lubys. Anot jo, jis kaltinamas "velniai žino kuo". Esą vienintelė "Achemos" kaltė – iniciatyva užtikrinti pigesnių gamtinių dujų tiekimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų