Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžia priedus duoda tik "pateptiesiems"

2009-02-28 09:00
Valdžia priedus duoda tik "pateptiesiems"
Valdžia priedus duoda tik "pateptiesiems" / Redakcijos archyvo nuotr. Prioritetai: žmones gelbėjantys ugniagesiai dėl krizės priedų negauna, o A.Kubiliaus patarėjų priedams pinigų atsiranda.

Premjero ir kai kurių ministrų patarėjai mėgaujasi tūkstantiniais priedais už viršvalandžius, o kur kas mažesnius atlyginimus gaunantiems nestatutiniams specialiųjų tarnybų pareigūnams tokie priedai nebemokami.

Rengiasi protestui

Šią savaitę pranešta, kad vos galą su galu suduriantys nestatutiniai ugniagesiai rengiasi protesto akcijoms. Mat sumažinus Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) biudžetą, visiems dirbantiems pagal darbo sutartis buvo nubraukti priedai.

Nestatutinis ugniagesys gelbėtojas, pasak Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profsąjungų susivienijimo vadovo Sauliaus Džiauto, už sausį gavo 200–650 litų mažiau nei už gruodį. Dabar vidutinis jų atlyginimas tesiekia tik 900 litų. Tokios sumos užtenka nebent sumokėti už komunalines paslaugas, bet pragyventi iš jos beveik neįmanoma.

Pasak S.Džiauto, statutinių ugniagesių pareiginis atlyginimas siekia 1470–1666 litus. "Statutinių ir nestatutinių pareigūnų atlyginimai gali skirtis 100–200 litų, bet ne taip, kaip dabar – beveik du kartus", – teigė jis.

Ne kartą valdžios prašę juos prilyginti statutiniams pareigūnams pagal sutartis dirbantys ugniagesiai iki šių metų gaudavo algų priedus. Jie buvo formaliai mokami už darbą vakarais ir naktimis, savaitgaliais ir švenčių dienomis. Bet finansiniu sunkmečiu sumažinus PAGD biudžetą šių priedų nebeliko ir tai labai skaudžiai atsiliepė nestatutiniams ugniagesiams.

Savivaldybėse dirba 2,5 tūkst., pačiame PAGD – kiek daugiau nei 700 nestatutinių ugniagesių.

Priemokos už viršvalandžius

Priedai nestatutiniams ugniagesiams nemokami, nors už viršvalandžius priemokas gauna susiveržti diržus raginančio ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus ir kai kurių Vyriausybės narių politinio pasitikėjimo pareigūnai. Tačiau valdžia neįžvelgia jokio amoralumo ar įstatymų pažeidimo.

A.Kubilius yra skyręs 20 proc. pareiginės algos dydžio priedus savo patarėjams Raimundui Aleknai, Kęstučiui Škiudui, Loretai Zakarevičienei, Jonui Survilai ir Mykolui Majauskui, ministro pirmininko sekretoriato vadovei Vaidai Jauniškienei ir premjero padėjėjai Jardai Paukštienei.

Premjeras tikino, kad "patarėjai dirba krizės sąlygomis, kai darbo laikas visai nenormuojamas", o priedų mokėjimas atitinka galiojančius įstatymus. A.Kubilius mėgsta pabrėžti, kad ankstesnis premjeras Gediminas Kirkilas savo komandos nariams buvo skyręs net iki 75 proc. darbo užmokesčio dydžio priedus.

Vidutinis patarėjo atlyginimas siekia daugiau kaip 5 tūkst. litų neatskaičius mokesčių, tad dabar jiems "už nenormuojamą darbo laiką" pridedama daugiau kaip po 1 tūkst. litų.

Taip pat skelbta, kad nemenkus priedus, siekiančius iki 40 proc., savo politinio pasitikėjimo pareigūnams yra paskyrę dabartinis sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, teisingumo ministras Remigijus Šimašius, kai kurie kiti Vyriausybės nariai.

Gina kolegas

Į ugniagesių panaši sunki finansinė padėtis susidarė ir kai kuriose kitose specialiosiose tarnybose, pavyzdžiui, policijoje. Valdžia pamiršo pažadus nemažinti policininkų bei ugniagesių atlyginimų ir vasarį daugelis pareigūnų gavo keliasdešimčia litų sumažintas algas.

Paaiškėjo, kad ugniagesių atlyginimai šiemet sumažės maždaug 75 litais, policininkų – apie 100 litų.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis pripažino, kad dėl finansinių sunkumų ir apkarpyto šiųmečio biudžeto pareigūnai gauna kiek mažesnes algas. Nors ministras ir nėra nustatęs priedų savo patarėjams, jis gina kolegas Vyriausybėje, paskyrusius tokius priedus. R.Palaitis atkreipė dėmesį, kad asignavimai, taigi ir atlyginimų fondai šiemet sumažinti visoms be išimties valstybės valdymo institucijoms. Priedai esą mokami neviršijant sumažinto darbo užmokesčio fondo.

Kita vertus, R.Palaitis žada surasti būdų, kaip padėti pareigūnams. Bet kol kas Vyriausybė neatsakė teigiamai į jų keliamus reikalavimus. Siūloma visiems pakentėti, išgyventi finansinį sunkmetį, tada neva bus rasta galimybių padidinti specialiųjų tarnybų darbuotojų algas.

PAGD šiuo metu svarsto, kaip padėti nestatutiniams ugniagesiams. Gali būti mažinama gaisrininkų etatų.

Atsižvelgdami į sumažėjusį finansavimą, ugniagesiai reikalauja padidinti PAGD biudžetą, kad jis būtų toks kaip pernai. Tuomet esą nesunkiai atsirastų pinigų priedams nestatutiniams ugniagesiams mokėti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų