Valdžios sektoriuje žadama algas mažinti dar 10 proc.

Valdantieji svarsto dar dešimtadaliu sumažinti valdžios sektoriuje mokamus atlyginimus. „Sunku pasakyti, gali būti 10,8 proc., 10,9 proc., – reikia skaičiuoti koeficientus, bazinį atlyginimą, dabar tiksliai negaliu pasakyti“, – lrt.lt sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas.

„Šiuo metu vyksta skaičiavimo darbai, bet akivaizdu, kad biudžetą mažinant reikės atsisakyti 2,5 mlrd. litų išlaidų“, – aiškino jis.

Tačiau K. Glaveckas pabrėžė, kad taupyti bus pradėta nuo įvairių programų ir kitų dalykų, nesijusių su atlyginimais, kurie esą bus karpomi „žymiai labiau“.

K. Glaveckas teigė, kad yra 790 programų, kurios dabar yra inventorizuojamos pagal efektyvumą.

„Tų programų finansavimas per pastaruosius du metus išaugo 20 proc., o efektyvumo rezultatų nebuvo. Dabar reikia grįžti atgal inventorizuoti jas visas ir atsisakyti išlaidžių, neefektyvių ir nebūtinų programų“, – kalbėjo K. Glaveckas.

Jis teigė, kad bus peržiūrimi turto pirkimai, programų finansavimai, biurų nuomos kaštai –„ten guli daug daug šimtų milijonų“.

Atsakydamas į klausimą, kada valdininkai jau gaus sumažintą atlyginimą, jis teigė, kad biudžeto koregavimas turi praeiti „tokias pačias procedūras kaip ir biudžeto priėmimas“.

Jis priminė, kad tai jau ne be pirmas kartas kai valstybės pareigūnams mažinami atlyginimai: metų pradžioje bazinis atlyginimas valdininkams sumažintas apie 6 proc. (nuo 490 iki 475 litų), o politikams – 15 proc.

„Tada koeficientai buvo sumažinti dvigubai, sumažintas ir bazinis atlyginimas, tad gavosi 15 procentų“, – sakė K. Glaveckas.

Penktadienį paskelbtais oficialiais patikslintais Finansų ministerijos duomenimis, per sausio ir vasario mėnesius į valstybės biudžetą nesurinkta 381,1 mln. Lt – 13,5 proc. planuotų pajamų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių