Vėl kreipsis dėl neliečiamybės panaikinimo

Vilniaus apygardos teismas generaliniam prokurorui pavedė kreiptis į Seimą dėl neliečiamybės panaikinimo trims į parlamentą išrinktiems kaltinamiesiems vadinamojoje Darbo partijos (DP) juodosios buhalterijos byloje.

Šią nutartį teismas priėmė remdamasis Konstitucija, Seimo statutu, Baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis.

Po šios nutarties DP byloje paskelbta pertrauka, iki bus gautas Seimo sprendimas.

"Manau, kad gyvename teisinėje valstybėje ir teisingumas turi būti įvykdytas", – sakė prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams, paklaustas, ar šioje byloje dar gali būti pasiektas teisingumas.

Seimo nariais tapo ir neliečiamybę praėjusią savaitę įgijo trys kaltinamieji – DP pirmininkas Viktoras Uspaskichas, jo pavaduotojas Vytautas Gapšys ir buvusi šios partijos centrinės būstinės vadovė Vitalija Vonžutaitė.

Šie trys parlamentarai, buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė ir pati partija kaltinama dėl sukčiavimo. Kaltinimai buvo perkvalifikuoti spalio 26 d.

Tai jau antras kartas, kai bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas paveda generaliniam prokurorui kreiptis į Seimą dėl teisiamų DP narių neliečiamybės.

Pirmąsyk tai padaryta buvo dar 2008 m.

Europos Parlamentas taip pat buvo panaikinęs V.Uspaskicho neliečiamybę, kai šis buvo išrinktas europarlamentaru.

Naujame Seime susiformavusios valdančiosios koalicijos lyderis, kandidatas į premjerus Algirdas Butkevičius pažadėjo, kad jo vadovaujami socialdemokratai Seime balsuos už teisinio imuniteto panaikinimą koalicijos partneriams iš DP.

"Iš mūsų frakcijos narių nebus jokio blokavimo. Mes balsuosime už imuniteto panaikinimą, kad ši byla būtų tuo greičiau užbaigta", – žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Bet prieš tai kalbėdamas iš parlamento tribūnos jis konkrečiai į šį klausimą neatsakė. Per jo kandidatūros į premjerus svarstymą Seime kelis kartus paklaustas apie laukiantį balsavimą A.Butkevičius atsakė, jog bus elgiamasi "principingai", tačiau ką reiškia šis žodis, nepaaiškino.

Tiesa, jis pareiškė manąs, kad DP juodosios buhalterijos byla turėtų būti kuo greičiau baigta nagrinėti: "Manyčiau, šita byla turi būti kuo greičiau užbaigta, nes yra gėda, kai tiek metų ji svarstoma. Manau, ji seniai turėjo būti pabaigta."

Jis taip pat tvirtino, kad DP per derybas koalicijos partneriams nekelia jokių sąlygų, susijusių su jos baudžiamąja byla.

DP lyderis V.Uspaskichas, paklaustas, ar koalicijos partneriams leidus panaikinti jo ir kitų kolegų teisinę neliečiamybę koalicija nežlugtų, teigė nenorįs spekuliuoti šia tema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių