Per Vėlines kapinėse padaugėja atliekų: ragina kapus puošti saikingai

Artėjant Vėlinėms atliekų tvarkymo atstovai primena, kad ne visos atliekos, susikaupusios po Vėlinių, gali būti perdirbamos, tad žmonės turėtų sąmoningai rinktis mažiau aplinką teršiančias alternatyvas ir kapus puošti saikingai.

Lietuvos komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociacijos (LKATA) direktorė Asta Kuckaitė teigė, kad didesnės atliekų sankaupos kapinėse pastebimos dar savaitę prieš Vėlines, kadangi kapus žmonės linkę tvarkyti dar prieš šventes.

„Per pačias Vėlines niekas jau kaip ir netvarko kapų, dažniau maždaug savaitę prieš Vėlines prasideda (jų tvarkymas – ELTA), kad pačią lapkričio 1 ar 2 dieną jau nereikėtų nieko tvarkyti. O atliekų kiekis ir susikaupia tuomet, kai iš pradžių kapai yra tvarkomi, o po to nurenkami. Nurenkama yra dažniausiai savaitę, daugiausia dvi savaitės po Vėlinių“, – Eltai kalbėjo ji.

A. Kuckaitė sakė, kad tvarkingos, atliekų neperpildytos kapinės Vėlinių laikotarpiu priklauso nuo to, ar savivaldybė tinkamai numatė atliekų kiekį ir kaip su tuo susitvarkė.

„Komunalinių atliekų išvežimo paslaugas užsako savivaldybė, tad kiekviena savivaldybė pagal daugiamečius stebėjimus turėtų numatyti, ar pas juos būna atliekų perviršis (Vėlinių laikotarpiu – ELTA), ar užtenka konteinerių, ar reikėtų tiesiog tomis dienomis dažniau išvežti atliekas. Taigi priklauso nuo to, kaip savivaldybė sugeba numatyti situaciją ir tvarkytis“, – tikino ji.

Kalbėdama apie galimas ekologiškesnes alternatyvas tvarkant kapus, A. Kuckaitė atkreipė dėmesį, kad vertėtų mažinti plastmasinių gaminių kiekį ir rinktis daugkartinio naudojimo alternatyvas.

A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

„Kalbant konkrečiai apie žvakes, nes tai viena iš atliekų, sukeliančių daugiausia bėdų, visų pirma reikėtų riboti jų kiekį, o antra – rinktis daugkartinio naudojimo stiklinius įdėklus, kuriuose prireikus galima keisti žvakes. Atliekos, susikaupiančios lapkričio 1-2 dienomis, yra daugiausia plastmasės atliekos, kurios tikriausia irgi nėra labai perdirbamos, nes yra susimaišiusios su parafinu ar vašku“, – kalbėjo ji.

Kalbant konkrečiai apie žvakes, nes tai viena iš atliekų, sukeliančių daugiausia bėdų, visų pirma reikėtų riboti jų kiekį, o antra – rinktis daugkartinio naudojimo stiklinius įdėklus, kuriuose prireikus galima keisti žvakes.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) projektų vadovė Regina Janutėnienė taip pat pritarė, kad vertėtų rinktis saikingą kapų puošimą, vengti puošimo, kuris gali išauginti didelius atliekų kiekius.

„Pavyzdžiui, jei pasirinksime žvakes ar žibintus, į kuriuos galima įstatyti įdėklus, nebereikės pirkti vienkartinių stiklinių žvakių, kurias po naudojimo tenka tiesiog išmesti. Keisti tik užpildus, o ne pačias žvakes yra ne tik ekologiškiau, bet ir ekonomiškiau“, – teigė ji.

Kalbėdama apie ant kapų dedamas gėles, R. Janutėnienė pažymėjo, kad tam tikrais atvejais dirbtinių gėlių pasirinkimas gali būti ekologiškesnė alternatyva gyvoms gėlėms.

„Netikrų gėlių pasirinkimas kartais taip pat gali būti sveikintinas, nes gyvas gėles reikia dažnai keisti, atėjus šaltiems orams jos nušąla, o vasarą nelaistytos greitai nuvysta ir tampa atliekomis. Netikras gėles galima išplauti ir vėl naudoti bet kuriuo metų laiku. Tai ekonomiška bei nereikalauja nuolatinės priežiūros“, – sakė R. Janutėnienė.

„Saikingai puošiant kapus galima sumažinti susidarančių atliekų kiekius, bet atliekų visiškai išvengti yra neįmanoma, todėl yra ypatingai svarbu tinkamai pasirūpinti susidariusiomis atliekomis“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jone

Jone portretas
Uztenka kad kapas būtų be šiukšlių ,o Žvakutė reikštų kad nepamiršti. Tai ir turėtų būti viskas.Dabar kaip bepročiai darzais paverčia kapus, ir žvakėmis apdetas atrodo žvakių gamybos fabrikas. Viena Žvakutė turėtų simbolizuoti ,artimo nepamirstamuma.

Sutinku su Neringa

Sutinku su Neringa portretas
Labai teisingas patarimas

Juozas

Juozas portretas
Įmonės, išvežančios šiukšles nuo kapinių, taip pat turėtų prisiminti Vėlines ir apsilankyti pagal reikalą, o ne pagal vasaros grafiką.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių