Pereiti į pagrindinį turinį

Verslininkai laimėjo: mitinguos prie Seimo

2009-01-27 09:00
Verslininkai laimėjo: mitinguos prie Seimo
Verslininkai laimėjo: mitinguos prie Seimo / Gedimino Bartuškos nuotr. Minia: į būsimą mitingą prie Seimo šįkart žada susirinkti apie 20 tūkst. žmonių.

Vilniaus miesto savivaldybė leis antrąkart mitingą rengti prie Seimo rūmų. Tiesa, šįkart mitinguotojai būriuosis ne Nepriklausomybės aikštėje, o atokiau esančioje automobilių aikštelėje.

Patys gaudys provokatorius

Vakar Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) atstovams pavyko įtikinti savivaldybės tarnautojus ir policijos pareigūnus, kad geriausia mitingą rengti prie Seimo. Jis numatytas vasario 3-iąją.

Mainais į leidimą rinkis prie parlamento LSVPA atstovai atsisakė planuotų eitynių nuo Seimo link Vyriausybės. Baimintasi, kad prie eitynių gali prisijungti radikaliai nusiteikę asmenys.

Iki šiol savivaldybės atstovai, siekdami išsaugoti sveikus Seimo langus ir rimtį mieste, siūlė protestą rengti prie apgriuvusių Sporto rūmų. Tačiau nuomonę valdininkai pakeitė po to, kai LSVPA atstovai pažadėjo patys pasirūpinti, kad mitingas būtų taikus, nepažeistų nustatytos tvarkos.

"Įsipareigojame nekelti riaušių. Pasirūpinsime, kad šalia mitinguotojų būtų greitosios medicinos pagalbos bei gaisrinės pareigūnai, jeigu prireiktų pagalbos. Taip pat išsirinksime budėtojus, kurie per mitingą kontaktuos su policija ir informuos pareigūnus, jeigu minioje atsiras provokatorių arba tų, kuriems niežti kumščiai", – žadėjo LSVA pirmininkė Zita Sorokienė.

Tikisi valdžios atstovų

Mitingą ketinama rengti prisilaikant galiojančių teisės aktų. Vienas pagrindinių reikalavimų – išlaikyti 75 m atstumą nuo parlamento rūmų. Kokių bus imtasi saugumo priemonių, Vilniaus apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas nekomentuoja. Daugiau informacijos pareigūnai žadėjo suteikti ketvirtadienį, sausio 29 d., kai bus išduotas leidimas mitingui.

Mitinguotojai Seimo automobilių aikštelėje ketina įsirengti specialias pakylas. Jos nuo minios atskirs kalbėtojus bei Vyriausybės ir Seimo atstovus, kurių LSVPA atstovai tikisi sulaukti.

Kadangi mitinge laukiama daugiau nei 20 tūkst. smulkiojo ir vidutinio verslo atstovų, jiems bus leidžiama būriuotis ir už automobilių stovėjimo aikštelės ribų, Pedagoginio universiteto link. Kad sutilptų visi norintys mitinguoti, ketinama uždaryti eismą Goštauto gatve. Į mitingą atvykusiems žmonėms automobilius siūloma palikti prie Baltojo tilto.

Seimo kanceliarija nepatenkinta

Seimo kanceliarija nesutinka, kad mitingas būtų organizuojamas šalia rūmų esančioje automobilių aikštelėje. Būgštaujama ne dėl to, kad keli šimtai parlamento darbuotojų vieną dieną neras kur palikti transporto priemonės. Didžiausią nerimą kelia pačios erdvės saugumas.

"Aikštelėje yra žemi metaliniai stulpai, nurodantys automobilių eiles. Jie atitverti metaliniais lynais. Šiuos dar galima nuimti, o metaliniai stulpai įbetonuoti, ir jie maži, kelio lygmenyje. Žmonės minioje jų net nepastebės, gali koją susilaužyti, ir daugiau", – įspėjo Seimo kanclerio pavaduotojas Gedeminas Aleksonis.

Seimo kanceliarija Vilniaus miesto savivaldybei rekomenduoja išduoti leidimą mitingui už aikštelės ribų, žalioje vejoje. Tačiau tokiu metų laiku mitinguotojams greičiausiai teks braidžioti po pažliugusį purviną sniegą. Seimo kanclerio pavaduotojas taip pat nežino, ar toje teritorijoje galėtų sutilpti 20 tūkst. žmonių minia.

Mitingo vietos detales taip pat ketinama apsvarstyti ateinantį ketvirtadienį. Savivaldybės tarnautojai planuoja į galutinį pasitarimą pakviesti ir Seimo kanclerį Gintautą Vilkelį.


Juozas Imbrasas

Vilniaus miesto meras

Savivaldybė nusprendė leisti mitingą rengti prie Seimo rūmų, tačiau įpareigojo rengėjus prisiimti atsakomybę už tvarką ir rimtį per mitingą. Nežinau, ar ten bus tvoros pastatytos, tačiau mane policijos pareigūnai informavo, kad teritorija bus atitverta tvorelėmis ar juostomis.

Mitingui vieta automobilių aikštelėje parinkta neatsitiktinai. Leisti mitinguoti Nepriklausomybės aikštėje, kaip anksčiau, mes po pastarųjų įvykių negalime. Be to, atitvėrus 75 m nuo rūmų, 20 tūkst. žmonių miniai erdvės ten neliktų. Be to, šalia stovi nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, paremta pastoliais, kuri irgi erdvės užima.


Kainuos apie 50 tūkst.

Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Palucko teigimu, mitingo organizavimas prie Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje savivaldybei gali atsieiti apie 50 tūkst. tiesioginių išlaidų. "Reikės išmontuoti prie kelių į aikštelę esančius automatinius užtvarus, vėliau juos vėl sumontuoti", – sakė G.Paluckas. Anot jo, taip pat greičiausiai gali tekti vežtis iš užsienio specialius apsauginius užtvarus. Žadama uždaryti ir aplinkui esančias maisto parduotuves bei degalines, kuriose prekiaujama alkoholiniais gėrimais.

BNS inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų