A. Veryga apie tragedija pasibaigusį gimdymą namuose: trūksta atsakomybės

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį policija pranešė apie itin skaudų įvykį Vilniuje – moteriai gimdant namuose mirė naujagimis. „Labai gaila, kad mokėti už tokį neatsakingą elgesį tenka žmogaus gyvybe, kuri turėjo praturtinti pasaulį savo atėjimu“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Labai gaila ir apmaudu, kad dėl neatsakingo elgesio šįryt buvo prarasta kūdikio gyvybė. Neabejotinai, tai yra didžiulė netektis ir skausmas, kuris turbūt ilgai liks šeimos ir visuomenės atminty. Nepaisant to, kad sudarytos teisinės galimybės gimdymą namuose organizuoti, įvertinus mamos ir vaiko sveikatos būklę bei galimas rizikas bei tinkamai prižiūrint akušerei, iki šiol matome tokius atvejus, kai atsakomybės akivaizdžiai pritrūksta“, – socialiniame tinkle rašė ministras.

A. Veryga teigia, kad yra nustatytos labai aiškios ir konkrečios taisyklės, kurių privalu laikytis, siekiant užtikrinti naujagimio ir mamos saugumą.

„Tai ir laikykimės jų visi, elkimės atsakingai. Juk jos ne šiaip sau nustatytos. Noriu dar kartą paraginti būsimas mamas ir tėčius elgtis atsakingai ir suprasti savo atsakomybę prieš būsimus vaikus ir branginti didžiausią turtą – jų sveikatą bei gyvybę!“, – teigė A. Veryga.

Berniukas nerodė gyvybės ženklų 

Kaip BNS sakė Vilniaus apskrities policijos atstovė Loreta Kairienė, pranešimas apie įvykį 6 valandą ryte gautas iš greitosios medicinos pagalbos medikų. Policijos duomenimis, 1979 metais gimusi moteris gimdė vandenyje su pribuvėja.


Gimęs berniukas nerodė gyvybės ženklų. Jį gaivino atvykę greitosios medikai, tačiau jie konstatavo mirtį. Kūdikio motina išgabenta į ligoninę. 

Dėl įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas.

SAM: tai – nelegali veikla

BNS atsiųstame komentare Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė sakė, kad lieka tik apgailestauti, kad yra tėvų, kurie rizikuoja gimdyti namuose, nesilaikydami nustatytos tvarkos.

„Mūsų šalies gydymo įstaigos ir medikai yra puikiai pasirengę profesionaliai suteikti paslaugas net ir sudėtingiausiais atvejais“, – pabrėžė SAM atstovė.

Gimdymo namuose tvarka įsigaliojo nuo šių metų pradžios, tačiau dar nė viena įstaiga tam neturi licencijos.

„Paprastai kalbant, gimdymas namuose yra licencijuojama veikla, o šiuo metu licencijos niekas neturi ir net neprašė. Vadinasi, tai kas įvyko šiandien anksti ryte, yra ne kas kita, o nelegali veikla“, – teigė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Jei gimdyvė būtų turėjusi sutartį su gydymo įstaiga, jos atstovai būtų turėję dalyvauti gimdyme arba užtikrinti jos gimdymą gydymo įstaigoje“, – pridūrė ji.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, privaloma įstaigai pranešti apie gimdymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
gimdymas namuose - pati didžiausia klaida

rubuilis

rubuilis portretas
ar Veryga visad toks riebus buvo?

Veriganas

Veriganas portretas
Ne, ne, ministras cia nieko dietas.Ministras veryga tik pasirase isakyma sitai veiklai vykditi.Geriau prisiminkit verygos kalbas kai vyko diskusijos sitais klausimais! Tuomet irsaprasite verygos bei veryganu indeli.....
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių