A. Veryga įvardijo, kokiems asmenims būtų trumpinama saviizoliacija

  • Teksto dydis:

Privalomos saviizoliacijos laikas iš užsienio grįžusiems žmonėms turėtų būti trumpinamas nuo rugsėjo 15 dienos, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Iš esmės yra sutarta, planuojame, kad rugsėjo 15-ąją turėtų nauja tvarka įsigalioti“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras sako, kad saviizoliacijos trumpinimas iki 10 dienų būtų aktualiausias atvykstantiems iš užsienio arba keliaujantiems darbo reikalais, tačiau jis galiotų tik asmenims, pasidariusiems koronaviruso testą.

„Dėl izoliacijos taisyklių trumpinimo mes taip pat nebūtume išskirtiniai. Yra tikrai ne viena valstybė, kuri yra susitrumpinusi (saviizoliaciją – ELTA) iki 10 dienų. Buvo klausiama medikų ekspertų, ar tai būtų saugu. Kaip jau žinome ir anksčiau žinojome, didžiausia tikimybė nustatyti patį užsikrėtimą jau po kontakto yra 7-9 diena, tai su tuo ir būtų susijusi ta galimybė trumpinti izoliaciją, jeigu ne anksčiau kaip 8 dieną atlikus testą jis būtų neigiamas“, – teigė A. Veryga.

„Bet vėlgi noriu akcentuoti, kad tai būtų galima daryti tik tiems asmenims, kurie nėra buvę kontakte su užsikrėtusiuoju. Tai negaliotų tiems, kurie yra izoliuoti dėl buvusio kontakto su sergančiu asmeniu. Tai galiotų tiems, kurie yra parvykę, kuriems yra aktualu keliauti į darbą, žmonėms, kurie neserga ir bent jau nežinom, kad būtų turėję kontaktą su užsikrėtusiuoju“, – pridūrė jis.

Ministras kalbėjo, kad galimybė sutrumpinti saviizoliacijos laiką yra aktualiausia keliaujantiesiems.

„Pagrindinė grupė yra keliaujantieji, parvykstantieji, iš esmės kita grupė yra tokių, kuriuos išsiunčia į saviizoliaciją dėl įtariamo kontakto. Bet būna, kad tai nepasitvirtina, tai galbūt būtų dar kokių siaurų grupių, kur būtų galima pritaikyti (saviizoliacijos trumpinimą – ELTA). Bet aišku, kad aktualiausias jis yra tiems, kurie parvyksta iš kažkurios šalies“, – kalbėjo ministras.

Anot A. Verygos, be neigiamo koronaviruso testo negali būti jokios kalbos apie saviizoliacijos termino trumpinimą

„Taip yra tiesiog paprasčiau realizuoti (testavimą – ELTA), nes ir tų laboratorijų, kurios atlieka mokamus testus, nėra daug. Pasižiūrėsim, kiek iš viso tokių žmonių bus, kiek atsiras tų, kurie norės trumpinti saviizoliacijos terminą. Nes tai nėra prievolė. Žmogus gali išbūti tas dienas, nebus prievartos būtinai trumpinti“, – teigė A. Veryga.

ELTA primena, kad premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį žurnalistams sakė, jog izoliacijos laikotarpio trumpinimas galėtų įsigalioti nuo maždaug rugsėjo 15 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių