A. Veryga kreipėsi į alytiškius: būkite sąmoningi

  • Teksto dydis:

Alytuje vis dar gesinamas padangų perdirbimo įmonėje kilęs gaisras. Oro tarša Alytaus apylinkėse viršija normas. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga feisbuke kreipėsi į Alytaus gyventojus, ragindamas saugoti save ir aplinkinius.

„Pasitaręs su atsakingais specialistais iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) ir įvertinęs žiniasklaidoje pateikiamą informaciją, kad ne visi žmonės linkę paisyti specialistų rekomendacijų bei rūpintis savo ir artimųjų saugumu, kreipiuosi į visus šio krašto žmones viešai.

Tiems, kurie skaito šį mano įrašą, prašau juo dalinkitės kuo plačiau. Ypač su tais, kuriems jis turėtų būti aktualus, t. y. gyvenančiais gaisro padarinių alinamame rajone!“ – prašo ministras. 

A. Veryga apgailestauja, kad ši situacija užsitęsė ir žmonės turi patirti nemažai nepatogumų. Ministras primena, kad ji vis dar išlieka grėsminga sveikatai.

Labai liūdna matyti ir gyvai, ir skaityti, kad ne visi žmonės linkę rūpintis savo ir artimųjų sveikata bei saugumu.

„Labai liūdna matyti ir gyvai, ir skaityti, kad ne visi žmonės linkę rūpintis savo ir artimųjų sveikata bei saugumu. Dar penktadienį žvalgydami teritoriją sraigtasparniu, specialistai pro sunkius dūmų debesis matė lauke žaidžiančius vaikus, pievose besiganančias karves ir kitus galvijus, ūkio darbus dirbančius vietinius gyventojus. Dar liūdniau skaityti, kad pagalbą suteikti atvykstantys specialistai ar vietos administracijos atstovai, pavyzdžiui, kai siūloma iškraustyti, yra išprašomi lauk. Apmaudu, kad ir įmonės, kurioms rekomenduojama sustabdyti darbą, ne visos tai daro.

Žmonės, prašau Jūsų, būkite sąmoningi ir nebedarykite to! Saugokite save, savo artimuosius, ypač mažamečius vaikus. Naminių gyvūnų taip pat nepamirškite. Juk buvimas lauke be jokių apsaugos priemonių labai kenkia Jūsų ir artimųjų bei gyvūnų sveikatai!“

Ministras ragina atkreipti dėmesį į specialistų rekomendacijas. A. Veryga pasidalijo NVSC rekomendacijomis Alytaus gyventojams.

„Tad dalinuosi NVSC rekomendacijomis, kurios labai aktualios ir jų turi būti laikomasi. Šiandien vėjas krypsta į Alytaus miesto pusę. Sudegusios padangos vis dar smilksta. Dūmai ir nemalonus kvapas pasiekia gausiai apgyvendintus rajonus.

Tad NVSC ragina gyventojus kuo daugiau laiko praleisti patalpose arba išvykti toliau nuo gaisro židinio.

Dalinuosi ir kitomis NVSC rekomendacijomis:

1. Tie, kurie jaučia tiesioginį poveikį ar diskomfortą (mato juodus dūmus, uodžia specifinį kvapą), evakuotis į priešvėjinę gaisrui vietą. Ypač rekomenduojame pasišalinti iš gaisro dūmų paveiktų teritorijų besilaukiančioms, maitinančioms motinoms kartu su kūdikiais.

2. Visiems būti gerai izoliuotose, uždarose patalpose, užsidarius langus.

3. Jei patalpose yra mechaninė oro vėdinimo sistema, kondicionavimas ar rekuperacija, išjungti šių sistemų įrenginius.

4. Nevartoti maistui lauke augančių vaisių, daržovių, javų.

5. Visus lauke esančius daiktus, su kuriais kontaktuojama (lauko baldus, automobilius ir pan.) gerai nuplauti.

6. Alytaus miesto ir aplinkinių vietovių mokyklose neorganizuoti kūno kultūros pamokų lauke, darželiuose nevesti vaikų į lauką.

7. Apsaugoti nuo taršos vandens šaltinius: sandariai uždengti šulinius ir nenaudoti jų vandens maistui.

Labai svarbu suprasti tai, kad padangų gaisro gesinimo darbai trunka ilgesnį laiką nei įprasto gaisro ir net kai vizualiai nesimato degimo, padangos vis dar smilksta, į aplinkos orą skirdamos pavojingas sveikatai medžiagas.

Nuo smilkstančių padangų į aplinką patenka daug daugiau kenksmingų cheminių medžiagų lyginant su degančiomis, nes smilkstant yra žemesnė temperatūra ir teršalai nesudega. Deginamos padangos išskiria visą puokštę cheminių medžiagų, iš kurių kenksmingiausios yra benz(a)pirenas, benzenas, arsenas, švinas.

Šias medžiagas žmonės gali ne tik įkvėpti, bet jos gali užteršti ir paviršinius vandenis, patekti į gruntą, nusėsti ant dar nenuimto derliaus“, – tokiais patarimais pasidalijo ministras. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Tai kodel slepia neevokoja zmoniu. Valdzia tyli Prezidentas taipat.

Anonimas

Anonimas portretas
Samoningumas baigiasi su pinigines storiu, ponas Veryga. Mes NESAMONINGI nes jus isgamos VAGIAT MUSU PINIGUS.

Kavenskis

Kavenskis portretas
Veryga raminamuju alytiskiams israsys kad sie nepadavinetu valstybes i teisma uz ekstremaliu situaciju diletantiska tvarkyma ko pasekoje bus sugadintos sveikatos....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių