Pereiti į pagrindinį turinį

Veterinarų tarnyba dirbs pagal Europos standartus

2006-06-30 09:00

Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pirmoji iš Europos šalių gavo Europos Sąjungos kokybės vadybos sertifikatą.

Saugus maistas

Pasak Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Antano Baužos, pagrindinis tarnybos tikslas kontroliuoti rinką ir gamintojus, kad vartotojams būtų pateikti saugūs maisto produktai.

Maisto ir veterinarijos tarnybos inspekcijos akreditacija yra neprivaloma. Tačiau daugelis maisto gamintojų, norintys pardavinėti produkciją Europoje, turi gauti vadybos, gamtosaugos sertifikatus.

„Mūsų tikslas buvo akredituoti visą tarnybą, kad kontrolės sistema būtų vieninga, įdiegiant kokybės vadybos standartą ISO 17020“, - sakė viršininkas.

Revizijai - instrukcijos

Pasirengimas tarnybos akreditacijai vyko dvejus metus. Dokumentus rengė maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai iš Vilniaus ir teritorinių padalinių.

Akredituota tarnyba, pasak A.Baužos, labiau pasitikės kontroliuojamos įmonės. Jis tikisi, kad ir vartotojai labiau pasitikės pagal ES standartus dirbančiais inspektoriais.

„Labai svarbu, kad šalies įmones, paslaugų teikėjus tarnybos inspektoriai tikrins pagal vieningą metodiką. Jie negalės tikrinti, nesilaikydami instrukcijų. Bus išvengta piktnaudžiavimų“, - sakė A.Bauža.

Lengviau dirbti

Maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorija akredituota anksčiau - prieš trejus metus.

„Tai yra privaloma, nes įmonės, norinčios eksportuoti produkciją į ES šalis, turi atlikti tyrimus laboratorijoje, dirbančioje pagal ES standartus“, - pasakojo viršininkas.

Anot jo, akredituotis inspekcijai reikėjo ne vien dėl prestižo. „Tai apibūdina darbo kultūrą“, - teigė viršininkas.

Pasak jo, kaip diena ir naktis skiriasi akredituotų ir dar nedirbančių pagal ES standartus įmonių kontrolė.

„Neakredituotose įmonėse inspektoriai sulaukia daug priekaištų, esą kimba prie verslininkų be reikalo. O sertifikatus gavusiose bendrovėse yra žinoma, kodėl reikia užtikrinti tam tikrus reikalavimus. Jie yra labiau suinteresuoti savo produktų kokybe“, - pasakojo A.Bauža.

Akreditavę įmones verslininkai, anot tarnybos viršininko, analizuoja gamybos proceso žingsnelius, juos susistemina, įvertina riziką ir pradeda ją valdyti.

Rizikos analizė

„Dabar ES labai svarbu rizikos analizė. Inspektorių uždavinys išsiaiškinti, koks maistas gaminamas rizikingiausiai. Taip siekiama išvengti nelaimės.

Prie kiekvieno gamintojo, paslaugos tiekėjo neįmanoma pastatyti po inspektorių ar policininką. Reikia, kad verslininkai ir inspektoriai vienas kitą suprastų“, - sakė A.Bauža.

Anot jo, inspektoriai kontroliuodami turi įvertinti įmonių gamybos procesus, savikontrolės sistemas. Nuo šiol patikrinimo procedūros yra susistemintos pagal ES standartus.

Teks tobulėti

Tarnybos akreditacija galios iki 2011-ųjų. Tačiau nuolat teks tobulėti. Tikrintojai iš Vokietijos prižiūrės, kaip tarnyba laikosi procedūrų.

„Nebus taip, kad dokumentą pasikabinai ant sienos ir esi penkerius metus ramus dėl akreditacijos. Pastebime, kad kai kuriose įmonėse savikontrolės sistemos dulka lentynose. Nustatytos tvarkos nepaisoma“, - sakė viršininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų