Pereiti į pagrindinį turinį

V.Gedvilas inicijuoja laikinąją tyrimo komisiją, bet negali pasakyti, ką ji tirs

2013-09-23 14:12
BNS inf.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Gedimino Bartuškos nuotr.

Seimo pirmininkas "darbietis" Vydas Gedvilas inicijuoja laikinąją tyrimo komisiją, bet tiksliai negali pasakyti, ką ji turėtų tirti.

"Šiandien pasikviečiau visų frakcijų seniūnus pasitarti dėl galimybės įkurti parlamentinės kontrolės komisiją, kadangi yra gana daug aplinkybių, žiniasklaidoje pasirodė įvairios informacijos dėl VSD, dėl prokuratūros, dėl Giržado, dėl Gailiaus, visų kitų dalykų, aš kaip Seimo pirmininkas išklausau visų frakcijų nuomonę ir inicijuosiu komisiją visoms šioms aplinkybėms ištirti", - pirmadienį sakė V.Gedvilas po susitikimo su frakcijų atstovais.

Paprašytas sukonkretinti tyrimo objektą, parlamento pirmininkas tvirtino nenorįs dabar to komentuoti.

"Nenorėčiau nieko komentuotiu, klausimai dar bus suformuluoti", - sakė jis.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Uspaskichas pareiškė, kad komisija turėtų nustatyti, ar Valstybės saugumo departamentas (VSD) yra nusikaltėlių gauja, kaip yra pareiškęs Liberalų sąjūdžio narys, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Vitalijus Gailius, ar vis dėlto Saugumo departamentas.

"Valstybės saugumo departamentas ar gauja - Seimas ir ne kas kitas turi atsakyti į šį klausimą", - sakė V.Uspaskichas.

Anot jo, taip pat komisija turėtų paskelbti, ką daryti su praėjusios kadencijos Seimo atliktu tyrimu dėl banko "Snoras" nacionalizavimo. Šios komisijos išvados Seime nebuvo patvirtintos. Naujoji komisija turėtų ir atsakyti į klausimą, ką daryti su asmenimis, kurie neteisėtai iš pareigų atleido FNTT vadovus V.Gailių ir V.Giržadą.

V.Uspaskicho teigimu, laikinoji komisija taip pat turėtų aiškintis dėl V.Gailiaus teiginių apie jam esą darytą prezidentės Dalios Grybauskaitės bei ankstesnės Vidaus reikalų ministerijos vadovybės spaudimą iš FNTT direktoriaus pavaduotojo pareigų atleisti Vytautą Giržadą.

Tuo metu pasitarime dalyvavęs opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius pareiškė nesupratęs, ką laikinoji komisija turėtų tirti.

"Kaip suprantu, tai Darbo partijos iniciatyva, ir jos pagrindinis tikslas yra prasidedanti prezidento rinkimų kampanija. Tą galiu labai aiškiai įvardyti, iš to neaiškaus kalbėjimo matau tik vieną komisijos sudarymo tikslą. Mano įsitikinimu, tai labai prasta iniciatyva", - tvirtino A.Kubilius.

Pasak jo, jeigu esama kokių nors konkrečių faktų ar įrodymų dėl padarytų pažeidimų, nusikaltimų, tai galima pavesti aiškintis Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

A.Kubilius priminė, kad buvusiu FNTT vadovų V.Gailiaus ir V.Giržado atleidimo iš pareigų aplinkybes tyrė Seimo Antikorupcijos komisija ir paskelbė savo išvadas. Tuomet konstatuota, kad pareigūnai atleisti be pagrindo.

Kitos opozicinės Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis taip pat sakė, kad jeigu reikia, tyrimą gali atlikti Seimo komitetai.

"Viena vertus, yra praėjusios kadencijos Antikorupcijos komisijos tyrimas ir išvados dėl pono Giržado ir pono Gailiaus atleidimo aplinkybių, ir čia ko nors naujo mes nelabai matome", - kalbėjo E.Masiulis.

"Bijau, kad kai kurios politinės jėgos, prisidengdamos Vitalijaus Gailiaus istorija, bando galbūt suvesti sąskaitas ar su neįtikusiais teisėsaugos pareigūnais, ar su valstybės institucija. Nesakau, kad nereikia tirti, bet reikia aiškiai susitarti, ką tirsime (...) Matau, kad šalia noro išsiaiškinti yra noras svetimomis rankomis pažarstyti žarijas", - teigė liberalas.

V.Gailius ir V.Giržadas buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimu iš FNTT atleisti 2012 metų vasario 15 dieną. Šį žingsnį ministras motyvavo Valstybės saugumo departamento medžiaga.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pripažino, kad abu atleidimai buvo neteisėti, V.Giržadą nurodė grąžinti į pareigas ir abiem atlyginti už priverstines pravaikštas. V.Gailius šiuo metu yra Seimo narys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų