Pereiti į pagrindinį turinį

V.Greičiaus atleidimo bylą nagrinės Konstitucinis Teismas

2009-04-09 20:14
V.Greičiaus atleidimo bylą nagrinės Konstitucinis Teismas
V.Greičiaus atleidimo bylą nagrinės Konstitucinis Teismas / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr. V.Greičius

Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininko Vytauto Greičiaus atleidimo iš pareigų peripetijos bus netrukus nagrinėjamos Konstituciniame Teisme (KT).
 
Ketvirtadienį Prezidentas Valdas Adamkus pasirašė dekretą, kuriuo kreipiasi į KT, prašydamas išaiškinti šio teismo 2006 metų gegužės 9 dienos nutarimo nuostatas dėl aukščiausiojo rango teismų pirmininkų atleidimo iš pareigų principų.
 
Dekrete teigiama, kad „remiantis prieš trejus metus KT suformuota konstitucine doktrina laikytina, kad, pasibaigus Seimo skiriamo ir atleidžiamo AT pirmininko paskyrimo terminui, Seimo nariai, gavę prezidento teikimą dėl pirmininko atleidimo, privalo įsitikinti, kad šių pareigūnų paskyrimo į pareigas terminas yra tikrai pasibaigęs“.
 
„Pripažinus, kad ši faktinė aplinkybė yra tikrai įvykusi, tai yra AT pirmininko kadencija yra tikrai pasibaigusi, Seimas turi jį atleisti“, - nurodoma dekrete.
 
Tačiau, kaip primena V.Adamkus, nuo 2008 metų liepos mėnesio Seime besitęsiantis AT pirmininko atleidimo procesas atskleidžia, kad esama abejonių dėl tokios konstitucinės doktrinos sampratos.
 
Prezidentas prašo KT  išaiškinti, ar Seimo nario laisvas mandatas gali reikšti ir tai, jog parlamentaras gali balsuoti taip, kad AT pirmininkas, pasibaigus jo įgaliojimų laikui, nebūtų atleidžiamas iš pareigų, nors ir yra pripažįstamas faktas, kad jo kadencija yra pasibaigusi.
 
„Jei neginčijama faktinė aplinkybė, kad paskyrimo į pareigas terminas yra pasibaigęs, ar esama kokių nors konstituciškai pateisinamų aplinkybių, kurioms esant Seimo nario balsavimas prieš pareigūno atleidimą iš pareigų, pasibaigus jų įgaliojimų laikui, būtų suderinamas su iš Seimo nario priesaikos jam kylančia pareiga gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai vykdyti savo pareigas taip, kaip jį įpareigoja Konstitucija“, - kelia klausimą valstybės vadovas.
 
V.Greičius jau nuo praėjusių metų liepos nebeturi AT pirmininko įgaliojimų, bet Seimo narių dauguma nebalsuoja už jo formalų atleidimą iš šių pareigų.
 
Prezidento prašymą išaiškinti ankstesnį KT nutarimą šis teismas nagrinės be eilės. Tikimasi, kad jau gegužę išaiškinimas gali būti paskelbtas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų