Pereiti į pagrindinį turinį

V.Greičiaus problema kelia naują problemą

2009-02-19 09:00

Daugiau nei pusmetį iš Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininko pareigų neatleidžiamo Vytauto Greičiaus problema kelia vis didesnį chaosą teismų sistemoje.

Dar vienas rebusas

Vasario 20-ąją, penktadienį, baigiasi Nacionalinės teismų administracijos (NTA) direktoriaus Raimondo Bakšio penkerių metų kadencija. Nuo tos dienos jis nebegalės vadovauti institucijai.

Bet naujo direktoriaus nėra, ir jis negali būti paskirtas. Įstatymas numato, kad jį "konkurso būdu penkerių metų kadencijai į pareigas priima steigėjo funkcijas vykdančios institucijos vadovas".

NTA steigėjo funkcijas pagal įstatymus atlieka AT. Tad steigėjo vadovas, kuris ir turi priimti sprendimą dėl NTA direktoriaus priėmimo į darbą, yra AT pirmininkas.

Pastarojo jau daugiau kaip pusę metų nėra. AT pirmininko V.Greičiaus įgaliojimai pasibaigė dar pernai liepos 8 d., tačiau Seimas dėl politinių priežasčių nesvarsto Prezidento Valdo Adamkaus teikimo atleisti V.Greičių iš AT pirmininko pareigų ir paskirti naują teismo vadovą.

Todėl V.Greičius nuo praėjusių metų liepos formaliai tebėra AT pirmininkas, gauna šiam pareigūnui skirtą atlyginimą, bet nevykdo jokios teismo vadovui numatytos veiklos, nes tam nebeturi įgaliojimų.

Akmenys į politikų daržą

Tarp AT pirmininko įgaliojimų yra ir skirti NTA direktorių. Maža to, tik AT pirmininkas gali paskirti laikinąjį NTA vadovą. Taip numato šios institucijos nuostatai, kurių irgi niekas negali pakeisti, tik AT vadovas.

Todėl niekas nebegali netgi laikinai pratęsti R.Bakšio įgaliojimų ir nuo penktadienio NTA nebeturės jokio direktoriaus.

R.Bakšys pripažįsta susidariusį teisinį nesusipratimą, bet tvirtina nieko negalįs padaryti. "Juk ne mes kalti, kad taip atsitiko", – teigė jis, leisdamas suprasti, kad netiesioginę atsakomybę dėl to, jog NTA netrukus liks vadovo, turi prisiimti politikai, niekaip nepriimantys sprendimo dėl įgaliojimus praradusio AT pirmininko.

R.Bakšys teigė ateisiąs į darbą ir vasario 20 d., ir vasario 21-ąją, tačiau vargu ar galės imtis kokių nors veiksmų kaip NTA direktorius. "Krausiuos daiktus, lagaminus", – liūdnai prasitarė jis.

Svarstys Teisėjų taryboje

Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė apgailestauja, kad daugiau kaip pusmetį neišspręstas AT pirmininko klausimas pradeda kelti naujas problemas.

"Teisėjų tarybos darbas greičiausiai nesutriks, nes NTA dirba ir kitų žmonių, kurie gali techniškai aptarnauti tarybą. Bet aš nežinau, kaip bus su pačiu NTA darbo organizavimu, kaip bus su teismų atstovavimu kai kuriose valstybės institucijose ir kai kuriais kitas administracijos įgaliojimais", – sakė ji.

L.Garnelienė tvirtino, kad NTA vadovo problema bus svarstoma artimiausiame Teisėjų tarybos posėdyje. "Tačiau mes galėsime tik kiek kitaip organizuoti savo darbą, nes kol politikai neišspręs AT pirmininko klausimo, nebus išspręstas ir NTA vadovo klausimas", – sakė Teisėjų tarybos pirmininkė.


Kai kurie Nacionalinės teismų administracijos įgaliojimai:

rengia medžiagą Visuotiniam teisėjų susirinkimui, Teisėjų tarybos, Teisėjų etikos ir drausmės komisijos, Teisėjų garbės teismo posėdžiams;

techniškai aptarnauja teismų savivaldos institucijas, Pretendentų į teisėjus egzamino komisiją, Atrankos komisiją, Nuolatinę teisėjų veiklos vertinimo komisiją, Teisėjų tarybos sudarytas darbo grupes;

organizuoja ir užtikrina, kad teismai reikiamu inventoriumi ir paslaugomis būtų aprūpinami centralizuotai;

skiria ir moka teisėjų valstybines pensijas;

tvarko teisėjų duomenų bazę ir teisėjų asmens bylas;

tvarko pretendentų į laisvas apylinkės teismo teisėjų vietas sąrašą ir jų asmens bylas;

atlieka vidaus auditą teismuose, taip pat Nacionalinėje teismų administracijoje;

kaupia, analizuoja ir apibendrina teismų statistiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų