Pereiti į pagrindinį turinį

Vienas kalbėjo, kiti negirdėjo

2013-03-13 23:59
Vienas kalbėjo, kiti negirdėjo
Vienas kalbėjo, kiti negirdėjo / Vytauto Liaudanskio nuotr. (ATSKIROS)

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius tvirtina, kad Lietuva nesudarys sąlygų įgyvendinti Karaliaučiaus srityje planuojamą atominės elektrinės projektą. Tačiau opozicija aiškina nieko konkretaus neišgirdusi.

Vengia atsakymų?

"Aš jokiose Kaliningrado atominės elektrinės statybose nedalyvauju, nedalyvausiu ir nesiruošiu dalyvaut. ...> Nesijaudinkite, nesudarysiu galimybių", – antradienį lankydamasis opozicinių konservatorių frakcijoje sakė A.Butkevičius.

Opozicijos lyderio konservatoriaus Andriaus Kubiliaus perklaustas, ar Lietuva nesudarys galimybių Kaliningrado elektrinei dominuoti Baltijos valstybėse, Vyriausybės vadovas atsakė: "Nebus sudaryta."

Tačiau A.Butkevičius iki šiol neatsako, ar bus tęsiamas konservatorių pradėtas Visagino atominės elektrinės (VAE) statybų projektas.

"Akivaizdu, kad premjeras vis dar vengia atsakyti į svarbiausius strateginius klausimus. Mes klausėme, ar iš tiesų Lietuvos Vyriausybė suvokia, kokia grėsmė kyla Lietuvos elektros ūkiui, kai matyti pastangos Lietuvą paversti Kaliningrado atominės elektrinės priedu, ir mes neišgirdome aiškaus atsakymo", – po frakcijos posėdžio žurnalistams sakė A.Kubilius.

Pasigedo išminties

Pasak buvusio premjero A.Kubiliaus, dabartinio Vyriausybės vadovo pareiškimai, esą jis niekaip neveikiamas Rusijos, nereiškia, kad tokios grėsmės nėra.

"Rusijos įtaka gali būti realizuojama be skambių pareiškimų, kad tai Rusijos įtaka. Rusija neskelbia apie savo pastangas vienaip ar kitaip daryti įtaką Lietuvos energetinės nepriklausomybės procesams. Ir todėl neužtenka vien premjero pasakymo, kad jis niekada nepasiduos Rusijos įtakoms, nes jos gali ateiti per įvairius procesus, įvairius projektus, ir tiesiog reikia išminties bei atsakomybės norint įžvelgti tokias grėsmes", – sakė A.Kubilius.

Klausiamas, ar dabartiniam Ministrų kabinetui, jo vertinimu, trūksta tokios išminties, A.Kubilius sakė: "Mes iki šiol iš premjero neišgirdom aiškių atsakymų."

Premjeras ramus

Žurnalistams vėliau komentuodamas susitikimą su konservatorių frakcija premjeras atmetė šių nuogąstavimus dėl galimo Rusijos poveikio.

"Mes įgyvendinsim trečiąjį energetikos paketą jau iki 2014 m. pabaigos, ir mes nesukam į jokią kitą pusę. Tikiuosi, kad laiku bus nutiesti elektros kabeliai į Švediją bei Lenkiją, ir turėsim galimybę integruotis į Vakarų energetikos rinką, jokių pergyvenimų čia nematau. Aš tikrai nepriimsiu jokių sprendimų, kurie kenktų Lietuvai žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą", – sakė A.Butkevičius.

Jis taip pat teigė esantis už tai, kad Lietuva pati gamintųsi elektros energiją, tačiau tai turi apsimokėti. "Aš esu už tai, kad mes elektros energijos galėtume pasigaminti Lietuvoje, bet ekspertams suformuluota, kad jie pateiktų skaičiavimus, kokia yra elektros energijos gamybos, transportavimo ir galutinė pardavimo kaina įvertinus kapitalo grąžą", – sakė A.Butkevičius.


Dešiniesiems kliūva susitikimai

Konservatoriai energetikos politikos posūkį į Rytus sako rodant Rusijos atominės energetikos bendrovės "Rosatom" atstovų vizitus ir susitikimus su aukštais pareigūnais.

Seimo pirmininkas Darbo partijos narys Vydas Gedvilas vasario viduryje buvo susitikęs su įmonės "Rosatom" atstovu, oficialiai šis susitikimas nebuvo skelbtas. "Rosatom" antrinės bendrovės "Rusatom Overseas" atstovai taip pat dalyvavo per premjero A.Butkevičiaus vizitą į Ignalinos atominę elektrinę (IAE) vykusiame susitikime su IAE uždarymo darbus vykdančios "Rosatom" valdomos Vokietijos bendrovės "Nukem" atstovais. Premjeras patvirtino, kad "Rosatom" atstovai deklaravo esantys suinteresuoti Kruonio hidroakumuliacine elektrine ir galimybe joje užtikrinti atsarginius pajėgumus Rusijos Karaliaučiaus srityje statomai atominei elektrinei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų