Viešojo saugumo tarnybai žadama pirkti naudotų vandens patrankų

  • Teksto dydis:

Vyriausybė svarsto galimybę Viešojo saugumo tarnybai (VST) iš Vokietijos vidaus reikalų ministerijos įsigyti naudotų vandens patrankų, skirtų riaušėms malšinti.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis pranešė, kad pirmadienį pasitarime Ministrų kabinetas davė politinį pritarimą tokiam siūlymui, tačiau dar bus ieškoma būdų, kaip pirkimą įgyvendinti nenusižengiant Viešųjų pirkimų įstatymui.

„Mes ieškome sprendimų dėl paties pirkimo būdo. Jeigu prieisime, kad vienintelis sprendimas yra viešasis konkursas, tai automatiškai šitas sandoris neįvyks, kadangi Vokietijos vidaus reikalų ministerija nėra tiekiančioji organizacija“, - žurnalistams po pasitarimo pirmadienį sakė ministras.

Jo teigimu, šiuo metu svarstoma apie dviejų specialiojo transporto priemonių su vandens patrankomis įsigijimą.

„Reikalingas partneriams patvirtinimas, kad mes domimės ir bandysime ieškoti sprendimo, šiandien yra daugiau politinis pritarimas“, - aiškino S.Skvernelis.

Pasak jo, Lietuva šiuo metu neturi nė vienos tokios transporto priemonės.

„Lietuva yra vienintelė valstybė turbūt ir Europos Sąjungoje, ir ne tik, kuri tokios įrangos neturi. O šita įranga iš tiesų, kalbant apie ekstremalias situacijas ir tvarkos atkūrimą, yra ir efektyvi, ir humaniška“, - aiškino S.Skvernelis.

Lietuvos vidaus reikalų ministerija (VRM) teigia, kad naujos specialiosios transporto priemonės su vandens patranka kaina yra apie 1,4 mln. eurų, tuo metu naudota atsieitų apie 35 tūkst. eurų.

Pirmadienio pasitarimui pateiktame rašte Lietuvos VRM teigia, jog VST, bendradarbiaudama su Vokietija ekstremaliųjų ir ypatingųjų situacijų valdymo srityje, gavo informacijos, kad šiuo metu Vokietijos vidaus reikalų ministerija atnaujina savo parką ir atsirado galimybė iš šios šalies įsigyti naudoto, bet dar geros būklės specialiojo transporto su vandens patrankomis. Vokietijos vidaus reikalų ministerija, atsižvelgdama į Lietuvos kreipimąsi, rezervavo naudotas specialiosios paskirties transporto priemones.

„Rezervuotą Lietuvos Respublikai specialiąją techniką reikėtų įsigyti kuo skubiau, nes priešingu atveju Vokietijos Federacinės Respublikos vidaus reikalų ministerija ją siūlys įsigyti viešai aukcione“, - aiškina Lietuvos VRM.

Pažymima, kad jeigu Lietuvos VRM skelbtų viešąjį pirkimą naudotai specialiajai technikai įsigyti, jame negalėtų dalyvauti užsienio valstybių specialiosios tarnybos ar užsienio valstybių vyriausybės kaip viešųjų pirkimų subjektai.

„Vokietijos Federacinės Respublikos institucijos negali naudoto valstybės turto siūlyti per viešuosius pirkimus (būti prekių tiekėju taip, kaip jis apibrėžiamas Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo prasme), nes nebereikalingo valstybės turto perdavimas neorganizuojamas dalyvaujant kitų valstybių viešuosiuose pirkimuose, o parduodamas viešuosiuose aukcionuose“, - teigia Lietuvos VRM.

2016 metų valstybės biudžete yra numatyta 200 tūkst. eurų VST specialiosioms transporto priemonėms su vandens patranka įsigyti.

Specialusis transportas su vandens patrankomis, anot VRM, yra technologiškai labai efektyvi ir humaniška priemonė ypatingų situacijų metu malšinant masines riaušes. Tokių transporto priemonių poreikis grindžiamas ir geopolitinėmis grėsmėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bebaimis

Bebaimis portretas
Pries zmones nepatenkintus valdzios sprendimais, parankos perkamos.Jeigu valdzia bijo liaudies,tai rekia valdzios ,kuri sukurtu gerbuvi ne tik saviems sebrams, bet ir paprastam zmogui.

Anonimas

Anonimas portretas
tai juk minosvaidzius turim ginkluotes irgi tiesiog is karto kad neatsikeltu kam dar vandeni gadint. saunuoliai musu isrinktieji humaniski ...

Jo

Jo portretas
Gal ir man vieną patranką galėtų nupirkti, vaikyti ruskius iš stovėjimo aikštelės Lazdijų gatvėje.Tai bent ramybę turėtumėm, nei policijos nereikėtų kviesti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių