Pereiti į pagrindinį turinį

Vietoj žaliųjų plotų Kaune – daugiaaukščiai

Vietoj žaliųjų plotų Kaune – daugiaaukščiai
Vietoj žaliųjų plotų Kaune – daugiaaukščiai / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauniečiai piktinasi statybomis žaliuose plotuose prie daugiabučių, tačiau valdininkai atkerta, kad mieste ir taip per mažai pastatų.

Be to, esą daug kur nuosavybės teisės atkurtos, tad padaryti jie beveik nieko negalintys, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Prie itin judrios Partizanų gatvės gyvenantys kauniečiai nustėro sužinoję, kad gatvę ir jų penkiaaukštį skiriančiame parkelyje verslininkai ketina statyti septynaukštį trisdešimties butų namą.

„Tiesiog trenkia dyzelinu namuose. Vienas išgelbėjimas – tie medžiai, kuriuos mes pasodinome. Dabar iškirs medžius, padarys stovėjimo aikštelę“, – piktinosi Partizanų g. gyventojas Algimantas Skyrius.

Kaimynystėje gyvenantys žmonės sako, kad ir prie jų namų net vaikų žaidimo aikštelėje esą planuotos statybos.

„Kiemą visą paėmė. Šešių arų plote namą trijų aukštų turi statyti. Mums pavyko statybas sustabdyti, bet teismas galutinai turi viską uždėti“, – pasakojo Partizanų g. gyvenantis Bronius Palavinskas.

Anot savivaldybės valdininkų, daugelyje žaliųjų teritorijų prie daugiabučių namų atkurtos nuosavybės teisės, tad jie nedaug ką tegali padaryti. Tik jei rengiami detalieji planai prasilenkia su įstatymais, politikams siūlo jų netvirtinti.  

„Mes šiuo atveju galime tiktai reguliuoti tą želdinių saugojimą, jeigu tie želdiniai yra ypatingai vertingi, ir arba prašyti atsodinti, arba išsaugoti kai kurias teritorijas. Ir tai yra šiek tiek reguliuojama per detaliuosius planus, nes pasirengę detalųjį žmonės turi ateiti su aplinkosaugininkais derinti“, – teigė Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

„Jeigu žmonės gyvena mieste, jie turėtų susitaikyti su ta mintimi, kad jie gyvena mieste. O jeigu jis nori kaimo mieste, tai aš manau, kad tada reikėtų važiuoti iš Kauno ir apsigyventi kaime“, – siūlo Kauno savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.
Žalieji sako kasmet sulaukiantys gyventojų skundų apie planuojamas užstatyti teritorijas prie daugiabučių.

„Daugiabučių žemė yra negrąžinama nuosavybes teise. Aš tą klausimą keliu. Yra dešimtys tokių atvejų. Ir Vokės gatvės atveju įrodinėju per teismus ir šiuo atveju žemė pavirto mažaaukščių statinių teritorija, po to atvirto daugiaaukščių. Nemanau, kad tokie virsmai yra teisėti“, – kalbėjo Lietuvos žaliųjų judėjimo tarybos narys Aleksandras Kerpauskas.

Anot žaliųjų, daugelis teritorijų prie daugiabučių jau išskirstytos į atskirus sklypus, kuriuose planuojamos statybos. Tuo metu urbanistai skaičiuoja, kad Kaunas pagal plotą galėtų būti užstatytas pusantro karto tankiau nei dabar.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų