Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus klausimas kiršina ir lenkus

2009-06-18 19:36
Vilniaus klausimas kiršina ir lenkus
Vilniaus klausimas kiršina ir lenkus / Gedimino Bartuškos nuotr.

Po dienraščio publikacijos apie Lenkijos užsienio reikalų ministerijos poziciją dėl ministro Radoslawo Sikorskio pasisakymų, žinia netruko nukakti iki Lenkijos - publikaciją į Lenkijos viešąją erdvę paleido naujienų agentūra PAP. Portalą taip pat užplūdo lenkų tautybės skaitytojai - vieni pripažįsta, kad Vilniaus priklausomybė Lietuvai neabejotina, kiti gi teigia, kad tarpukariu Lietuvos sostinėje lietuvių praktiškai nebuvo.

„Ne visi lenkai mąsto taip, kaip mūsų Vyriausybė! Manau, lenkiškoji istorijos versija yra bloga. Gardinas ar Lvovas (dabar priklausantys Baltarusijai ir Ukrainai - red. past.) tarpukariu buvo lenkiški miestai, bet Vilnius - ne", - teigia anglų kalba komentarą parašęs skaitytojas iš Lenkijos.

Pasak jo, Vilniaus okupacija buvo vienas blogiausių Lenkijos sprendimų dvidešimtajame amžiuje. „Lenkai mąsto taip kaip aš. Laikome Vilnių lietuvišku miestu, ir dauguma mūsų mano, kad dabartinis Vilnius - puikus miestas. Taigi lenkai mokosi, ir vieną dieną suprasime istoriją. Dabar viskas, ką galiu pasakyti, - mes atsiprašome“, - teigia jis.

„Vilnius priklauso Lietuvai. Tik leiskite mums, lenkams, jį mylėti taip, kaip mylite jūs", - rašo kitas skaitytojas.

Kai kurie lenkų tautybės komentatoriai nevengia aštrios retorikos ministro R.Sikorskio atžvilgiu. „Vilnius nėra lenkų miestas, o kas galvoja priešingai, tas yra psichiškai nesveikas... Vilnius buvo, yra ir bus lietuviškas“, - mano komentatorius.

Tiesa, yra iš išsakančių priešingą nuomonę. Štai Magda iš Lenkijos pasivadinusi skaitytoja pareiškė, esą lietuvių tarpukariu Vilniuje iš esmės nebuvo. „Tarpukariu Vilniuje buvo apie 83 proc. lenkų, kiti - žydai, o lietuviai? 0,5 proc. - juokingas skaičius. Vilnius niekada nebuvo okupuotas Lenkijos, ir būtų geriau, jeigu lietuviai pagaliau su tuo susitaikytų“, - mano ji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų