Pereiti į pagrindinį turinį

Virš D. Valio galvos kaupiasi tamsūs debesys

2013-06-28 08:29
Virš D. Valio galvos kaupiasi tamsūs debesys
Virš D. Valio galvos kaupiasi tamsūs debesys / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Trauktis iš posto pačiam ar laukti, kol Seimas pasiūlys atsistatydinti, ir tikėtis Prezidentės malonės? Regis, GP vadovo Dariaus Valio laukia karštos dienos.

Vakar Seimas priėmė statuto pataisas, kurios leis nepritarus įstaigos veiklos ataskaitai kelti jos vadovo atstatydinimo klausimą. Tai reiškia, kad Generalinės prokuratūros (GP) veido – jos vadovo – D.Valio laukia išbandymų metas.

Seimas po pateikimo antradienį jau nepritarė GP veiklos ataskaitai. Kitą savaitę šis klausimas parlamente vėl bus sprendžiamas. Tikimybė, kad parlamento dauguma gali pasiūlyti D.Valiui atsistatydinti, – visai reali.

Bent taip dienraščiui tvirtino valdančiosios daugumos atstovai. Socialdemokratas, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas pabrėžė, kad dėl GP ataskaitos Seimas spręs kitą savaitę ir komitetas siūlo jai nepritarti.

Jei Seimo dauguma šią nuomonę palaikys, D.Valiui gali tekti ataskaitą perrašyti arba galvoti apie atsistatydinimą. „Jei balsavimas dėl ataskaitos bus neigiamas, gali būti pasiūlytas nutarimas dėl nepasitikėjimo, o gali ir nebūti“, – samprotavo J.Sabatauskas.

Tačiau J.Sabatauskas priminė, kad Seimui priėmus sprendimą siūlyti GP vadovui atsistatydinti, galutinį žodį vis tiek turės tarti Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Sprendimas jos nesaisto. Ji gali šį pasiūlymą ignoruoti. Tačiau toks ignoravimas būtų ne visai darnus ir nebūtų naudingas tarpinstituciniam bendradarbiavimui tarp Seimo ir prezidentūros. Teoriškai yra taip. O kaip bus praktiškai – nežinau“, – diplomatiškai kalbėjo socialdemokratas.

Apie tai, kad D.Valiui gali būti pasiūlyta atsistatydinti, užsimena ir Darbo partijos (leiboristų) vadovas Vytautas Gapšys. Vis dėlto atsargus politikas pabrėžė, kad reikia sulaukti galutinio Seimo sprendimo dėl GP ataskaitos.

„Tačiau akivaizdus dalykas yra vienas – signalas D.Valiui iš Seimo buvo duotas gana aiškus. Seimas jau vienąsyk nepritarė GP ataskaitai ir tai rodo, kad Seime pasitikėjimo D.Valiu stinga“, – užuolankomis aiškino V.Gapšys.

Dalis valdančiųjų mano, kad D.Valiui reiktų galvoti apie atsistatydinimą, tačiau kalba diplomatiškiau.

„D.Valys aiškiai turėjo suprasti, kad pasitikėjimo juo po Seimo sprendimo nepadaugėjo“, – paklaustas apie galimą D.Valio atsistatydinimą kalbėjo V.Gapšys. Tiesa, prieš kelias dienas parlamento pirmininkas Vydas Gedvilas, Darbo partijos atstovas, kalbėjo kiek kitaip. Jis aiškino, kad D.Valiui galvoti apie atsistatydinimą nereikia, o jo partijos kolegų vieningas nepritarimas GP prokuratūros ataskaitai nėra joks kerštas už Darbo partijos bylą.

GP atstovai ir pats D.Valys susidariusios situacijos kol kas nekomentuoja. „Kol kas nuo komentarų susilaikoma“, – informavo GP atstovė spaudai.


Priešinosi konservatoriai

Seimas vakar priėmė Seimo statuto pataisas, kurios leis nepritarus įstaigos veiklos ataskaitai kelti jos vadovo atstatydinimo klausimą. Už Seimo statuto pakeitimus balsavo 85 Seimo nariai, prieš buvo 16, susilaikė 6 parlamentarai. Už pataisas balsavo visų frakcijų atstovai, išskyrus opozicinius konservatorius. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai balsavo prieš arba susilaikė, išskyrus vienintelį už pataisas balsavusį Naglį Puteikį.

Pagal pataisas, priėmęs nutarimą nepritarti valstybės institucijos vadovo, kurį skiria Seimas, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, parlamentas galės pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti Seimui nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo tos valstybės institucijos vadovu projektą artimiausiame Seimo posėdyje. Šiuo atveju parlamentas artimiausiame posėdyje balsuotų dėl valstybės institucijos vadovo atleidimo iš einamų pareigų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų