VPT tiria 10 su virusu susijusių pirkimų: kelia abejonių milijoninės sutartys

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) tiria dešimt viešųjų pirkimų, skirtų įsigyti asmens apsaugos priemones ir įrangą kovoje su koronavirusu bei neatmeta, kad dėl kai kurių sutarčių gali tekti kreiptis į teisėsaugą.

Kaip BNS sakė laikinoji Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Jovita Petkuvienė, dėl įvairių priežasčių abejonių sukėlusių pirkimų vertė – apie 2,5 mln. eurų, keturis jų už beveik 1,9 mln. eurų vykdė Vilniaus miesto savivaldybė. Visais atvejais vertinti respiratorių ir veido kaukių įsigijimai, išskyrus sostinės savivaldybės pirktą dirbtinio plaučių ventiliavimo įrangą.

Iš viso buvo atsirinkta ir įvertinta apie 100 sutarčių už daugiau nei 5 mln. eurų.

„Galbūt bus ir visai logiški, normalūs pagrindimai perkančiųjų organizacijų, kodėl tuos tiekėjus atsirinko. Kai kuriuos turbūt pagrįs, kai kurių gal ir nepagrįs, todėl nesinori visų sudėti į vieną lentynėlę. Vienas iš pagrindinių elementų vertinant rizikingumą ir atsirenkant pirkimus buvo tos įmonės, kurios niekada nesivertė tokia specifine veikla ar niekada nedalyvavo viešuosiuose pirkimuose“, – sakė ji.

Taip pat VPT aiškinasi dėl „Lietuvos pašto“, „Klaipėdos energijos“, Vilniaus rajono ir Klaipėdos miesto savivaldybių sutarčių, dviejų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pirkimų.

Jei nekils kliūčių gaunant reikiamus dokumentus, pirkimus tikimasi įvertinti bei išvadas pateikti per mėnesį.

„Neatmetame to varianto, kad gali tekti perduoti duomenis ir teisėsaugai“, – tvirtino tarnybos vadovė.

Vilniaus savivaldybei – ypatingas dėmesys

Anot J. Petkuvienės, taip pat didesnio dėmesio sulaukė pirkimai, kuriuose tiekėjams buvo mokėti dideli avansai. Pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybė iš medicinine įranga iki šiol neprekiavusios įmonės „Andrikus“  už 278 tūkst. eurų siekusi įsigyti dešimt dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų iš anksto sumokėjo visą sumą. Kaip skelbė „Lietuvos rytas“, savivaldybė šių aparatų iš Kinijos iki balandžio pabaigos negavo ir žada siekti susigrąžinti pinigus. Sandorį vertina ir teisėsauga.

Didelių abejonių kelia būtent tai, jog visa sutartyje numatyta suma avansu sumokėta įmonei, kuri iki šiol nieko bendro neturėjo su medicininės įrangos tiekimu.

„Specialiųjų tyrimų tarnyba aiškinasi šio pirkimo aplinkybes, procesinis sprendimas dar nėra priimtas“, – BNS sakė Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovė Renata Keblienė.

Anot J. Petkuvienės, didelių abejonių kelia būtent tai, jog visa sutartyje numatyta suma avansu sumokėta įmonei, kuri iki šiol nieko bendro neturėjo su medicininės įrangos tiekimu.

„Tai nėra vienintelis pirkimas, tiesiog jis yra tas, kuris užkliuvo. Bet panašią situaciją turime ir su kitomis perkančiosiomis organizacijomis. Tik Vilniaus savivaldybė išsiskiria, nes pas juos yra ne vienas pirkimas, pakliuvęs į tą ratą, kai neaišku su tiekėjo atrinkimo motyvais“, –  tvirtino tarnybos vadovė.

Vilniaus savivaldybės atveju ji įvardijo, jog įranga buvo perkama neskelbiamų derybų būdu iš trijų tiekėjų. Dvi įmonės, pasak jos, specializuojasi šioje srityje, bet iš jų buvo nupirkta mažesnioji dalis, tuo metu iš „Andrikus“ įsigyta didesnė dalis aparatų.

„Tiekėjo apyvarta tokia, kad įprastai per viešuosius pirkimus jis tikrai „nepraeitų“, niekada perkančioji organizacija nesirinktų įmonės, kurios metinė apyvarta kelis kartus mažesnė, nei sudaro pirkimas“, –  komentavo J. Petkuvienė.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis BNS sakė, kad VPT „daro tai, kam ir buvo sukurta“, t.y. prižiūri, kaip laikomasi Viešųjų pirkimo įstatymo, bet detalesnį komentarą žada pateikti vėliau antradienį.

VPT duomenimis, iki šiol šalies viešasis sektorius kovoje su koronavirusu priemonėms ir įrangai įsigyti skyrė per 82 mln. eurų.

Savivaldybė nutraukia tris sutartis

Vilniaus savivaldybė informuoja, kad dėl pristatymo terminų nesilaikymo ir kitų sąlygų pažeidimų savivaldybė nutraukia tris sutartis, iš kurių pirmosiomis dėl COVID-19 pandemijos paskelbto karantino savaitėmis buvo įsigyti greitieji testai ir jau minėti 10 plaučių ventiliavimo aparatų.

Pasak savivaldybės, viena įmonė avansu sumokėtą sumą jau grąžino, laukiama ir iš dviejų likusių. Iš viso laukiama sugrąžinant beveik 623 tūkst. eurų.

Taip pat nurodoma, kad įmonei „Andrikus“ visa suma sumokėta avansu vadovaujantis tuo metu buvusia praktika rinkoje.

Kadangi krizės pradžioje rinkoje įsitvirtinus praktikai daugumai tiekėjų už prekes mokėti avansu, siekiant užsitikrinti garantiją gauti prekes, tą darė ir Vilniaus savivaldybė.

„Nutraukiama sutartis su dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų tiekėju „Andrikus“ pastarajam pažeidus sutartyje nurodytus įrangos pristatymo terminus – kadangi krizės pradžioje rinkoje įsitvirtinus praktikai daugumai tiekėjų už prekes mokėti avansu, siekiant užsitikrinti garantiją gauti prekes, tą darė ir Vilniaus savivaldybė“, –  teigiama komentare.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigia, kad koronaviruso krizės akivaizdoje reikėjo greitų sprendimų „net ir kai kur tenkant sumokėti brangiau, nei perkant įprastomis sąlygomis“, o šiuo metu asmens apsaugos priemonių atsargomis, pasak savivaldybės, sostinė apsirūpinusi iki sausio. Iš viso tam išleista apie 10 mln. eurų.

„Pasirinkimas buvo tik toks – arba pliki prieš virusą medikai, arba brangios apsaugos priemonės. Džiaugiuosi, kad tuo metu niekam nekilo klausimų, ką rinktis, o kad jie kai kam kyla dabar – natūralus noras eilinį kartą parodyti mūsuose mėgstamą “O aš tai su krize kitaip būčiau tvarkęsis“, – pranešime nurodė R. Šimašius.

Jis sako, kad valstybės duomenys ir prognozės „labai padėtų planuojant tolesnę kovą su virusu“, o jei to nebus, galimos antrosios koronaviruso bangos metu taip pat teks skubiai masiškai pirkti apsaugos priemones. Pasak mero,  tuo naudodamiesi perpardavinėtojai toliau didins pasiūlymų kainas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onute

Onute portretas
Vis vaidenasi kai kuriems ,kad viskuo kaltas Veryga,straipsnį skaitot,net esmės nesuprantat ,o matot tik Veryga.Čia jau liga.

...

... portretas
PUIKIU 'stogu' tas ve'Ryga su savo kaukėmis buvo... o kai jis dar ir nepakaltinamas - ką dabar iš jo bepaimsi :/

klp

klp portretas
O kodėl verygos netikrina.Visos prekės pirktos nuo 2x iki 5x brangiau nei kainuoja
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių