VRM: išnagrinėta trečdalis prieglobsčio prašymų, 260 migrantų grąžinta į kilmės šalis

  • Teksto dydis:

Išnagrinėjus trečdalį migrantų, neteisėtai kirtusių Baltarusijos ir Lietuvos sieną, prieglobsčio prašymų, daugumai leidimas gyventi Lietuvoje nesuteiktas, keli šimtai migrantų grąžinti į kilmės šalis, antradienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Jos teigimu, išnagrinėti 1289 prieglobsčio prašymai, pabėgėlio statusas suteiktas dviem Eritrėjos pilietėms, joms išduotas leidimas nuolat gyventi Lietuvoje.

878 migrantams prieglobstis nesuteiktas, o 409 migrantų prašymai dėl prieglobsčio buvo nutraukti dėl jų grįžimo į kilmės šalis arba pasišalinimo.

Šiuo metu dar nagrinėjami 2267 prieglobsčio prašymai. Numatoma didžiąją jų dalį išnagrinėti per mėnesį.

„Prieglobsčio prašymams nagrinėti sutelktos didelės pajėgos. Siekiame, jog tiek neteisėti migrantai, tiek Lietuvos žmonės nežinioje būtų kuo trumpiau“, – pranešime teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot VRM, su prieglobsčio prašymais šiuo metu dirba 170 Migracijos departamento darbuotojų ir per 100 kitų valstybės tarnautojų. Į departamentą, siekiant spartesnio prašymų nagrinėjimo, ekstremaliosios situacijos laikotarpiui priimti 56 darbuotojai.

Per dieną atliekamos maždaug 75 prieglobsčio prašytojų apklausos ir parengiama apie 50 sprendimų.

Tuo metu į kilmės šalis jau grąžinta 260 neteisėtų migrantų, praeitą savaitę iš šalies išsiųsti 34 asmenys. Šiuo metu išsiuntimo laukia 414 migrantų, kurių prieglobsčio prašymai nebuvo tenkinti ir apskundimo procedūros jau atliktos.

Ministrė pabrėžia, kad Lietuva atvira visiems, siekiantiems prieglobsčio teisėtais būdais, o neteisėtas sienos kirtimas nebus toleruojamas.

Prieglobstis Lietuvoje šiais metais iš viso suteiktas 276 asmenims – lietuvių kariams Afganistane talkinusiems vietos gyventojams, Baltarusijos opozicionieriams ir kitiems.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų, nuo rugpjūčio 2-osios, kai imta taikyti apgręžimo taktika, neįleista per 4 tūkst. užsieniečių.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių