VRM siekia sukurti statutinių pareigūnų rezervą, numato įvairių lengvatų

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministerija (VRM) Vyriausybei siūlys atnaujinti Vidaus tarnybos statuto, juo siekiama sukurti statutinių pareigūnų rezervą, pritraukti į tarnybą naujų pareigūnų gerinant darbo sąlygas, numatant įvairias lengvatas.

Įstatymo projekte numatoma, jog esant poreikiui, į personalo rezervą būtų galima pasitelkti buvusius patyrusius pareigūnus.

„Sudaryti galimybę pareigūnams tarnauti ilgiau (...). Esant tarnybiniam būtinumui perkelti pareigūną į kitas pareigas be jo sutikimo ilgesniam laikotarpiui, kompensuojant tarnybos ypatumus“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Projekte pažymima, kad rezervo tikslas – padėti statutinėms įstaigoms vykdyti jų veiklą, buvę pareigūnai, atitinkantys nustatytus reikalavimus, įtraukiami į rezervą ne ilgiau nei jiems sukaks 65 metai.

Taip pat siūloma pasitelkti kursantus, perkelti pareigūnus į tam tikras vietoves, kuriose yra jų trūkumas, mokant vienkartines išmokas.

„Pareigūnų darbo sąlygų gerinimas, jų motyvacijos didinimas – vienas svarbiausių šios Vyriausybės programos uždavinių. Šiuo metu taip pat labai svarbu pritraukti į tarnybą daugiau naujų pareigūnų bei efektyviau išnaudoti esamus žmogiškuosius išteklius, taip dar labiau stiprinant viešąjį saugumą“, – antradienį išplatintame ministerijos pranešime cituojama vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Siūloma, kad pareigūnai be rašytinio sutikimo galėtų būti perkeliami į bet kurią tos pačios apskrities teritorijoje esančią statutinę įstaiga.

Tokį pasiūlymą ministerija grindžia tuo, kad „centralizavus centrines statutines įstaigas, susiduriama su darbo organizavimo problemomis“. Pavyzdžiui, šiuo metu pareigūnų be sutikimo negalima perkelti iš vienos pasienio užkardos į kitą, nors jos yra tame pačiame padalinyje.

Taip pat siūloma pailginti pareigūno perkėlimo į kitas pareigas tarnybinio būtinumo atvejais trukmę nuo trijų mėnesių iki vienų metų, nustatyti, kad pareigūno rašytinis sutikimas perkelti jį į karjeros valstybės tarnautojo pareigas nereikalingas karo padėties, nepaprastosios padėties, ar ekstremaliųjų situacijų atvejais.

Šiuo metu aukštos kvalifikacijos vidurinės grandies pareigūnai, kuriems yra sukakę 60 metų, nepaisant to, kad jų gebėjimai ir sveikata dar leidžia tarnauti, turi būti atleisti. Pasak aiškinamojo rašto, naujas reguliavimas mažins administracinę naštą statutinėms įstaigoms ir bus gerokai lankstesnis.

Projektu siūloma sudaryti galimybes dažniau teikti pinigines premijas. Šiuo metu apdovanojimas, už ypatingos svarbos užduočių atlikimą, pareigūnui gali būti skirtas vieną kartą per metus, tokią vienkartinę išmoką siūloma leisti suteikti iki trijų kartų per metus.

Pareigūnų darbo sąlygų gerinimas, jų motyvacijos didinimas – vienas svarbiausių šios Vyriausybės programos uždavinių.

Anot VRM, projektu siekiama į tarnybą pritraukti daugiau naujų pareigūnų, taikant socialines garantijas, studijuojantiems ir pasirašiusiems stojimo į vidaus tarnybą sutartį skirti paramą, mokėti vienkartines išmokas.

Teigiama, jog ministerija tokių veiksmų imasi, nes statutinės įstaigos pastaruoju metu susiduria su būsimų pareigūnų pritraukimo mokytis problemomis.

Taip pat siekiama padidinti muitinėje dirbančių pareigūnų skaičių, bus tobulinimas pareigūnų nepriekaištingos reputacijos teisinis reguliavimas bei suteikiama teisė organizuoti ir vykdyti muitinės pareigūnų profesinį mokymą.

„Muitinėje aktuali ir muitinės personalo senėjimo problema, nes vyresni nei 50 metų amžiaus pareigūnai šiuo metu sudaro beveik pusę visų muitinės pareigūnų. Į tarnybą muitinėje ateina per mažai jaunų pareigūnų, todėl ateityje kvalifikuoto personalo poreikis tik didės“, – nurodoma rašte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam cia zekai ar

Tam cia zekai ar portretas
Pilnatis lyg ta jau į pabaigą, bet matomai dar yra tokių, kuriuos ji ypatingai veikia.......

Po 2 m.mokslų

Po 2 m.mokslų portretas
Ir 20 m.darbo gauna pensiją. Tai budintys chirurgai dirba lengviau????

cia zekai ar

cia  zekai ar portretas
policajai ???a lia statutiniu pareigunu rezervatas yra Sauliu gauja .. kur jie ir ginklus gauna ir paskatinimus is konservatdegeneratu gaujos milijonu euru pavidale --nes tai yra neoficiali zemakelnio smogiku gvardija
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių