VSAT vadas apie žvalgybos ataskaitą: ir aš asmeniškai buvau gavęs grasinimų

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigia asmeniškai sulaukęs grasinimų socialiniuose tinkluose, juos sieja su Baltarusijos specialiųjų tarnybų veikla.

Žvalgybai kasmetinėje ataskaitoje penktadienį paskelbus, jog migrantų krizės metu Baltarusijos pareigūnai periminėjo Lietuvos pasieniečių telefonų duomenis ir išnaudojo juos psichologiniam poveikiui, R. Liubajevas tvirtino, kad tai buvo daroma ne tik prieš jį patį, bet ir prieš kitus aukšto rango VSAT pareigūnus.

„Buvo žinoma, kad mūsų veiksmai prie valstybės sienos stebimi Baltarusijos specialiųjų tarnybų, teisėsaugos institucijų arba jėgos struktūrų atstovų. Taip pat buvo žinoma, kad naudojamasi duomenimis, ir aš asmeniškai buvau gavęs grasinimų, tokių grasinimų gavo nemažai Valstybės sienos apsaugos pareigūnų“, – BNS penktadienį sakė R. Liubajevas. 

Pasak VSAT vado, grasinamos žinutės buvo siunčiamos iš, greičiausiai, netikrų profilių feisbuko „Messenger“ programėle, imituojant neteisėtus migrantus, jų artimuosius ar nevyriausybines organizacijas. Anot jo, buvo žinoma, kad tai yra „Baltarusijos specialiųjų tarnybų provokacija“.

„Buvo įvairių grasinimų – kad žinoma mano buvimo vieta, mano šeimos narių buvimo vieta, kad „mes už savo brolių ir seserų niekinimą atkeršysime“. Neva rašo migrantai, kai kurios paskyros buvo iškart naikinamos“, – sakė VSAT vadas.

Buvo įvairių grasinimų – kad žinoma mano buvimo vieta, mano šeimos narių buvimo vieta, kad „mes už savo brolių ir seserų niekinimą atkeršysime“. Neva rašo migrantai.

„Tai – viena iš psichologinio spaudimo priemonių, nemažai ir aukšto rango Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų sulaukė tokių grasinimų, jų buvo nemažai, apie tai buvo informuojamos institucijos“, – tvirtino jis.

Apie perimamus pareigūnų komunikacijų metaduomenis, ir jų naudojimą psichologiniam spaudimui penktadienį grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui vertinime pranešė Lietuvos žvalgyba. Ataskaitoje taip pat informuota ir apie grasinimus pareigūnams iš iš netikrų socialinių tinklų paskyrų, pasinaudojant socialiniuose tinkluose skelbiama informacija.

Pasak R. Liubajevo, žvalgyba kalba ir apie pareigūnų telefoninius skambučius, SMS žinutes pasienyje.

Jo teigimu, pareigūnai, būdami prie valstybės sienos, mobiliaisiais telefonais naudojasi „tik išskirtiniais atvejais“, o komunikacijai daugiausiai skirtas koduotas ryšys.

„Tačiau kai kuriais atvejais telefonai irgi naudojami tarnybos reikmėms ir galimai ta informacija gali būti perimta. Todėl yra parengtos naudojimosi instrukcijos mūsų pareigūnams ir vadovams vykstant į pasienio ruožą, prie sienos imtis tam tikrų prevencinių priemonių, kad nebūtų to duomenų perėmimo, nebūtų ta informacija panaudojama blogais tikslais“, – kalbėjo jis.

Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento ataskaitoje taip pat teigiama, kad su migrantų srautu į Lietuvą bandė patekti keliolika asmenų, slepiančių ar įtariamų slėpus savo ryšius su teroristinėmis ar ekstremistinėmis organizacijomis, dalyvavusių sukarintų grupuočių veikloje bei turinčių karinės patirties.

Pasak žvalgybos, tarp jų buvo, pavyzdžiui, asmuo, nuslėpęs, jog buvo išvykęs į konfliktų regionus kovoti grupuotės „Islamo valstybė“ pusėje, taip pat asmuo, nuslėpęs ryšius su sukarinta grupuote, įgūdžius naudotis ginklais, turimą karinę patirtį regionų konfliktuose.

R. Liubajevas patvirtino, kad kalbama apie „daugiau nei dešimt asmenų, kurie buvo susiję su nusikalstama ar teroristine veikla, bet netiesiogiai“.

„Tokių asmenų buvo, jų atžvilgiu buvo priimti atitinkami sprendimai, jie izoliuoti ir dauguma jų jau grąžinti į kilmės šalį“, – teigė VSAT vadas.

Grėsmių vertinime taip pat rašoma, kad Baltarusijos žvalgyba renka informaciją apie Lietuvos nacionaliniam saugumui svarbią infrastruktūrą, pasienio ruožą, sienos apsaugos sistemas, o duomenys naudojami ne tik migrantams nukreipti, bet ir „Baltarusijos ir Rusijos kariniam planavimui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių