Pereiti į pagrindinį turinį

V.Šustausko saulė jau nusileido

2009-01-23 09:00
V.Šustausko saulė jau nusileido
V.Šustausko saulė jau nusileido / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Tuo metu turgaus prekystaliai stūksojo tušti.

Gąsdinantys pranešimai apie kilsiančias riaušes prie Kauno miesto savivaldybės nepasitvirtino. Negausus mitingas vyko taikiai, tačiau policija sulaikė vieną nepilnametį.

Neregėta apsauga

Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) lyderio Vytauto Šustausko organizuotam mitingui pradėta ruoštis nuo ankstyvo ryto. Suvažiavo policija ir kitos specialiosios tarnybos. Savivaldybės pastatas buvo aptvertas metaline tvora, be to, jį apjuosė policijos pareigūnai su tarnybiniais šunimis.

Patikrintos visų, bandžiusių patekti į apjuostą teritoriją, rankinės ir kuprinės. Per vieną patikrinimą sulaikytas 16 metų Kauno rajono gyventojas. Jo kuprinėje aptikti trys savadarbiai dūminių užtaisų paketai ir dviejų litrų talpos alaus butelis. Krepšį nešęs nepilnametis moksleivis sulaikytas ir apklaustas.

Mitinge dalyvavo mažiau nei pusė tūkstančio žmonių. Neoficialiomis žiniomis, dalyvių buvo mažiau nei viešąją tvarką prižiūrėjusių policijos pareigūnų.

Redakcijos žiniomis, aplink savivaldybės pastatą sukiojosi maždaug 300 uniformuotų ir civiliais drabužiais dėvinčių policininkų. Kieme tūnojo dar 200 galimas riaušes malšinti pasiruošusių Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnų.

Valdžią vers po mėnesio

VST imtis darbo nebuvo jokio reikalo. Minia elgėsi gana ramiai. Ją ramino ir pats mitingo organizatorius V.Šustauskas, kuris kelis kartus pabrėžė, kad langų daužymas – ne jo metodas. Bet rėždamas prakalbą, jis neatmetė galimybės savivaldybės pastatą jėga užimti ateityje.

"Šiandien nepulsime, nes jie (savivaldybės tarybos nariai – red. past.) nežino už ką. Įteiksime reikalavimus, o jei jų neįvykdys, po mėnesio žiūrėsime, ką daryti", – tikino V.Šustauskas.

Anot mitingo organizatoriaus, po mėnesio planuojami veiksmai – "karinė paslaptis", bet užsiminė, jog gali ryžtis veržtis į didžiąją savivaldybės salę, išvaikyti tarybos narius ir įkurti laikinąją miesto valdžią. Be to, V.Šustauskas kvietė visus vykti į Vilnių ir nugriauti Valdovų rūmus.

Meras rodė drąsą

LLS lyderis su bendražygiais parengė dvi rezoliucijas miesto ir šalies valdžioms. Jose išdėstyta aibė reikalavimų: nuo mokesčių mažinimo iki Lietuvos karių išvedimo iš Afganistano, nuo savivaldybės tarnautojų skaičiaus mažinimo iki Vilijampolės tilto remonto darbų audito.

Labiausiai minia sujudėdavo V.Šustauskui pareikalavus, kad atsistatydintų miesto meras Andrius Kupčinskas.

Kauno meras išdrįso išeiti į lauką ir pabendrauti su minia. Jam įsiliejus į dūzgiančią žmonių masę prasidėjo jo ir V.Šustausko diskusija.

Didžiąją dalį ubagų karaliaus klausimų A.Kupčinskas nukreipė "kitu adresu", nes jie buvo susiję su šalies arba buvusių savivaldybės valdžių priimtais sprendimais.

Atėjo išsakyti vargų

Kai kurie dalyviai pradėjo skirstytis mitingui dar nepasibaigus.

"Kiek čia galima mitinguoti. Žmonių turėjo nors trigubai daugiau būti, tačiau ir tai yra mažas žingsnelis į priekį. Jau seniai mitingus reikėjo organizuoti. Mano nuomone, reikia keisti valdžią, bet, aišku, be smurto", – rankose gniauždamas Lietuvos teismus peikiantį plakatą kalbėjo kaunietis Juozas.

Kiti kalbinti dalyviai teigė atėję dėl didelių mokesčių, mažų pensijų ir klestinčios valdžios korupcijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų