VTEK baigusiems valstybės tarnybą primena apie „atvėsimo“ laikotarpį

  • Teksto dydis:

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) baigusiems valstybės tarnybą primena apie metų „atvėsimo“ laikotarpį darbinantis kontroliuotoje srityje ir apie galimybę prašyti išimčių, tačiau kol kas teigia jų nepritaikiusi nė vienam asmeniui.

VTEK teigia pastaruoju metu sulaukianti vis daugiau klausimų dėl apribojimų, siejamų su tarnybos pabaiga ir primena, kad įstatymai draudžia vienus metus įsidarbinti įstaigoje ar įmonėje, kurią baigusysis valstybinę tarnybą prieš tai kontroliavo, prižiūrėjo ar sprendė jo finansavimo, turto klausimus. Tarnyba kartu informuoja, jog vasarą įsigaliojo naujas reglamentavimas, leidžiantis kreiptis į VTEK dėl išimčių taikymo.

„Tuomet VTEK vertina surinktus duomenis apie konkrečią situaciją ir tai, ar apribojimų taikymas kenktų visuomenės ar valstybės interesams, prieštarautų Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo paskirčiai ir kitiems tarnybinės etikos bei elgesio normas reglamentuojantiems teisės aktams. Pirmąjį tokį sprendimą VTEK priėmė spalį ir išimties nesuteikė“, – informavo tarnyba.

VTEK taip pat rekomenduoja kaskart įsivertinti savo per paskutinius vienerius metus dirbant valstybinėje tarnyboje priimtus sprendimus.

„Jeigu pastarieji buvo susiję su juridiniu asmeniu, kuriame norima įsidarbinti – vykdyta juridinio asmens priežiūra ar kontrolė, jam buvo skirta lėšų ar spręsta dėl turto – ir nuo šių sprendimų nepraėjo vieneri metai, dirbti tame juridiniame asmenyje yra griežtai draudžiama“, – pabrėžia tarnyba.

Ribojimai taikomi ir tais atvejais, kai asmenys nori tęsti karjerą valstybės tarnyboje kitose pareigose, kaip pavyzdį VTEK pateikia metų draudimą įsidarbinti buvusiems ministrams pavaldžioje įstaigoje.

Taip pat galioja draudimas atstovauti juridinius asmenis buvusioje darbovietėje valstybės tarnyboje ar bet kurioje sistemos įstaigoje. Taip pat vienerius metus draudžiama atstovauti asmenims institucijose ir įstaigose klausimais, kurie buvo priskirti valstybinėje tarnyboje dirbusio asmens tarnybinėms pareigoms.

Šie draudimai, anot VTEK, taikomi siekiant neleisti asmenims pasinaudoti viešai neskelbiama tarnybine informacija, tarnybos metu įgytomis praktinėmis žiniomis, susiformavusiais ryšiais, pažintimis, santykiais su buvusiais bendradarbiais ir vadovais.

„Hipotetinis pavyzdys: jei kadenciją ką tik pabaigęs(-usi) ministras(-ė) savo buvusioje ministerijoje prašytų išduoti veiklos leidimą įstaigai, kurioje jis ar ji pradėjo dirbti ir dar yra nepraėjęs vienerių metų „atvėsimo“ laikotarpis, VTEK galėtų spręsti dėl tyrimo pradėjimo“, – tvirtina VTEK.

Minimi ribojimai yra viena iš kovos su korupcija priemonių. Panašūs draudimai galioja ir kitose Europos Sąjungos bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos valstybėse narėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių