VTEK: S. Katuoka pateko į interesų konfliktą, vertindamas kandidatus į ES teismą

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto direktorius Saulius Katuoka pateko į interesų konfliktą, vertindamas kandidatus į Europos Sąjungos Bendrojo teismo (ESBT) teisėjus, konstatavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Jos sprendime nurodoma, kad S. Katuoką į Europos Sąjungos Bendrojo teismo teisėjų atrankos grupė delegavo MRU, o posėdyje svarstytas tiesioginio pavaldumo santykiais su juo susijęs kandidatas – MRU Teisės mokyklos dekanė Lyra Jakulevičienė.

Pasak etikos sargų, S. Katuoka turėjo nuo šio klausimo nusišalinti, o VTEK neturi duomenų, kad jis minėtajame posėdyje būtų nusišalinęs pagal visas procedūras.

Taip pat VTEK nutraukė tyrimą dėl toje vertinimo grupėje dirbusio Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakulteto Baudžiamosios teisės bendrosios dalies mokslo centro vadovo Jono Prapiesčio elgesio.

Šiuo atveju aiškintasi, ar jis nepateko į interesų konfliktą, kai minėtojoje darbo grupėje galbūt nenusišalino, nes svarstyta jo bendradarbio kandidatūra – VU Teisės fakulteto dekano Tomo Davulio.

Nustatyta, kad J. Prapiestis, kaip mokslo centro vadovas, neprivalėjo nusišalinti, kadangi šis centras nelaikytinas struktūriniu padaliniu ir jo vadovui nesuteikti įgaliojimai duoti privalomo pobūdžio nurodymus minėto centro nariams.

Į VTEK dėl minėtų dviejų teisininkų kreipėsi premjerė Ingrida Šimonytė.

S. Katuokos vadovaujamas institutas yra MRU Teisės mokyklos struktūrinis padalinys, o J. Prapiesčio vadovaujamas mokslo centras yra akademinis organizacinis darinys VU Teisės fakultete.

Paaiškėjus minėtoms aplinkybėms Vyriausybė sustabdė atrankos į ES Bendrąjį Teismą procesą ir kreipėsi į VTEK.

Teisingumo ministerijos suburta darbo grupė gegužės pradžioje geriausiu kandidatu į ES Bendrąjį Teismą atrinko dabartinį šio teismo teisėją Virgilijų Valančių.

S. Katuoka 2014–2019 metais buvo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Puikus dėstytojas, tik teigiami atsiliepimai, pagarba!

Degutas

Degutas portretas
Kas yra VTEK, buvo parodyta "Pusyno" klausime.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių