Vyriausioji rinkimų komisija paskirta informuoti apie ES piliečių iniciatyvas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nuo Naujųjų metų atliks informacijos apie Europos Sąjungos (ES) piliečių iniciatyvas centro funkcijas.

Pagal Seimo gruodį priimtas pataisas, komisija turės supažindinti Lietuvos piliečius su ES piliečių siūlymais keisti teisės aktus ir teiks pagalbą šiais klausimais.

Paskirti atsakingą instituciją, kuri informuotų apie piliečių teisėkūros iniciatyvas Europos Sąjungoje, įpareigojo šiais metais priimtas Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas.

Iki šiol VRK registruodavo tokias iniciatyvas, tačiau nebuvo įpareigota užsiimti informacijos sklaida.

VRK vadovė Laura Matjošaitytė sako, kad Lietuvoje kol kas nėra dažnos iniciatyvos prisidėti prie parašų rinkimo Europos mastu, tačiau tokių atvejų būna.

„Kai pradedami rinkti parašai Europoje, būna, kad susidaro grupė, kuri ir Lietuvoje pradeda rinkti parašus, iki šiol nebuvo institucijos, kuri užsiimtų to proceso sklaida, dabar tai daryti įpareigota VRK“, – BNS sakė L. Matjošaitytė.

VRK iki šiol buvo registravusi dvi grupes rinkti parašams dėl teisėkūros pasiūlymų ES mastu: 2012 metais iniciatyvą „Vienas iš mūsų“ už embrionų apsaugą ir tais pačiais metais iniciatyvą dėl klimato paketo stabdymo.

Piliečių iniciatyvos esmė – 1 mln. ES piliečių iš ne mažiau kaip septynių Bendrijos valstybių gali paraginti Europos Komisiją siūlyti teisės aktą ES kompetencijos klausimais, pavyzdžiui, aplinkos, žemės ūkio, transporto, sveikatos srityse.

Priklausomai nuo šalies gyventojų skaičiaus yra nustatytas minimalus iniciatyvos rėmėjų skaičius.

Nuo Lietuvos minimalus parašų skaičius turi būti 7 tūkst. 755, Latvijos – 5 tūkst. 640 Ispanijos – 41 tūkst. 595, Prancūzijos – 55 tūkst. 695 ir t.t. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nupistagalviu debildauniu inciatyvos

nupistagalviu  debildauniu inciatyvos  portretas
,,embrionu kiausuose saugojimo ir ekologiniu duju susikaupimo trusikuose mazinimo ,,klausimais

Na ir kam

Na ir kam portretas
ta nesamonė> Tai kad ,,aktuali" tema embrionu saugojimas ar klimato atšilimas!!!:D:D:D. Gal sakau geriau būtų socialinės atskirties mažinimas ir nusikaltėlių dalyvavimo mažinimas valstybių valdymo užgrobime?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių