Vyriausybė – prieš nemokamą anoniminį gydymą nuo alkoholizmo ar narkomanijos

Vyriausybė nesutinka, kad nuo alkoholio ar narkotikų priklausomi asmenys galėtų gauti nemokamą anoniminį gydymą.

Dabar pacientai, norintys anonimiškai gydytis nuo šių priklausomybių anonimiškai, turi patys mokėti už gydymą – Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis gali būti apmokamas tik neanoniminis gydymas. Seimo narys konservatorius Antanas Matulas yra pateikęs pataisą, kuri numatytų nemokamą sveikatos priežiūrą ir gydantis anonimiškai. A. Matulas savo siūlymą argumentuoja siekiu padėti priklausomiems asmenims integruotis į visuomenę, darbo rinką, mažinti jų socialinę atskirtį.

Vyriausybės išvadą konservatoriaus pataisoms rengusi Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad parlamentaro siūlymas – diskriminacinis. Pasak ministerijos, pataisa sudarytų galimybę diskriminuoti žmones, sergančius, pavyzdžiui, AIDS.

Taip pat ministerija atkreipia dėmesį, kad PSDF lėšos turi būti planuojamos iš anksto ir kad negalima leisti teisės aktų neskiriant lėšų jiems įgyvendinti.

Anot ministerijos, pernai vidutinė asmens, kuriam diagnozuoti psichikos ir elgesio sutrikimai dėl alkoholio vartojimo, gydymo stacionare kaina buvo apie 670 eurų (2017 metais gydyti 4573 asmenys), gydymo ambulatorinėmis sąlygomis kaina – apie 40 eurų (2017 metais gydyti 12 tūkst. 592 asmenys). Narkomanijos ar toksikologijos gydymo stacionare kaina pernai siekė 1035 eurus (2017 metais gydyta 215 asmenų), o gydymas ambulatoriškai atsiėjo apie 280 eurų (2017 metais gydyti 1969 asmenys).

Be to, ministerija pabrėžia, kad gydymo įstaigos kai kuriai atvejais privalo teikti duomenis apie pacientus. Pavyzdžiui, sveikatos priežiūros specialistai privalo pranešti savivaldybių psichikos sveikatos komisijoms, savivaldybių socialinės globos skyriams, vaikų teisių apsaugos tarnyboms, kitoms kompetentingoms valstybės ar savivaldos institucijoms apie narkologinius ligonius, asmenis, piktnaudžiaujančius psichiką veikiančiomis medžiagomis, nesirūpinančius nepilnamečiais vaikais, naudojančius prieš juos smurtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na ką..?

Na ką..? portretas
Vyriausybei negaila savo piliečių.Va jeigu dirbtų neapsiforrminę, tai momentaliai valdžia prisistatytų..O šiuo atveju tikrai reiktų bėdžiams padėti.Jų kelias vienas-nenumaldomai eiti į mirtį.Tą aiškiausiai suprantant.Čia žiūriu, Anonimas išmetė eilinį goobšo-savanaudžio naudotojo požiūrį-,,degradai"..kodėl mes visi privalom mokėt..".O kas tokiem, patekusiem į bėdą ir visiškai sunaikinta valia bei paveikta psixika, padės?Vyriausybė visai nenori spręsti šios, vienos iš didžiausių Lietuvos problemų.pareguliavom šnapso pardavimo laiką, parėkėm prieš alkoxolio vartojimą ir gerai..//Kodėl jūs negailite fantastiškų sumų nereikalingoms biudžeto išlaidoms /kariniai žaisliukai ar pertekliniai dujų terminalai/, o savo žmogui ištiktam nelaimės neištiesiate pagalbos rankos?

Anonimas

Anonimas portretas
Koks dar gali būti nemokamas gydymas ir dar neįvardijant šitų asmenų-degradų.Mes visi privalom už viską mokėt-dengia ligonių kasa,tik kai turi tam reikalingą statusą. Viskas viešai.O šitie atmatos,kas jie -angelai?Tai gal ir paminklą jiems reikia pastatyt?

teta

teta portretas
Glusai tie seimunai jie tik save ziuri, nieko gero nebuvo ir nebus , pinigu gaila, mazai liks jiems, o kad zmonem padeti integruotis i normalu gyvenima tai vienodai jiems rodo, is kur tas varguolis paims pinigu gydymui gal ir nori zmogelis gydytis bet neturi uz ka, susimazinkit sau atlyginimus, kuriuos gaunat uz dyka nieko neveikdami, susimazinkit seimo nariu skaiciu, kiek bezdelniku priviso tai tiek
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių