Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė pritarė įstatymo projektui dėl „Leo LT" likimo

2009-07-20 20:30
Vyriausybė pritarė įstatymo projektui dėl „Leo LT" likimo
Vyriausybė pritarė įstatymo projektui dėl „Leo LT" likimo / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Vyriausybė pirmadienį pritarė patobulintam Atominės elektrinės įstatymo projektui, kuriuo norima padidinti valstybės įtaką bendrovėje „Leo LT", įgyvendinti strateginius energetikos projektus ir atverti kelią bendrovės pertvarkymui ar likvidavimui.

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko siūlymu Vyriausybė pritarė Seimo Ekonomikos komiteto patobulintam projektui - Vyriausybės išvados liepos 17-ąją paprašė Seimo valdyba.

Vyriausybės išvados buvo prašoma, nes parlamentiniai Teisės ir teisėtvarkos bei Ekonomikos komitetai pirminį Vyriausybės projektą iš esmės pataisė.
Dėl „Leo LT" likimo Seimas ketina apsispręsti šią savaitę.

Atominės elektrinės įstatymo pataisos numato, kad nacionalinis investuotojas galės būti likviduojamas, reorganizuojamas arba pertvarkomas. Dabar įstatymas nenumatė „Leo LT" likvidavimo galimybės.

Pakeitimais norima įpareigoti Vyriausybę siekti, kad valstybei priklausytų ne mažiau kaip du trečdaliai nacionalinio investuotojo akcijų. Dabar įstatyme nustatyta, kad valstybės akcijų paketas sudaro daugiau kaip pusė įmonės akcijų.

Valstybei pataisos suteiktų teisę iš naujo įvertinti „Leo LT" steigimo metu valstybei nuosavybės teise priklausiusią „Lietuvos energiją" ir RST akcijas.

Jeigu atlikus „Lietuvos energijos" bei RST akcijų įvertinimą paaiškėtų, kad jos buvo įvertintos per mažai, Vyriausybei siūloma leisti reikalauti, kad kiti „Leo LT" akcininkai ne vėliau kaip per tris mėnesius už turimas nacionalinio investuotojo akcijas tinkamai atsiskaitytų pinigais.

Projekte numatyta, kad iš „Leo LT" nušalinama nuo naujos naujos atominės jėgainės ir elektros perdavimo jungčių statybų reikalų. Tuo rūpintųsi Vyriausybė, atominės elektrinės ir jungčių statytojai.

Pataisomis nurodoma, kad elektros perdavimo jungčių ir naujos atominės elektrinės statytojais būtų juridiniai asmenys, priklausantys valstybei nuosavybės teise arba kurių visos akcijos priklauso valstybei.

Jie dalyvautų statant elektros perdavimo jungtis ir naują jėgainę. Dalis šių įmonių akcijų Vyriausybės sprendimu galėtų būti perleidžiama strateginiam investuotojui ir strateginiams partneriams.

Strateginis investuotojas dalyvautų finansuojant atominės elektrinės ir elektros perdavimo jungčių statybas ir būtų atrenkamas viešo konkurso būdu.

Pagal įstatymo pataisas, strateginiais partneriais galės būti įmonės, atitinkančios europinės ir transatlantinės integracijos reikalavimus, ir sudariusios sutartis su projekto įgyvendinimo bendrove, elektros perdavimo jungčių statytoju arba Vyriausybe.
Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis praėjusią savaitę pasiūlė Seimui į Konstitucinį Teismą (KT) kreiptis su prašymu pateikti išvadas dėl klausimų, kuriuos savo atskirojoje nuomonėje išsakė KT teisėjas Egidijus Šileikis po KT sprendimo dėl Atominės elektrinės įstatymo konstitucingumo.

Seimas praėjusią savaitę priėmė protokolinį nutarimą, kuriuo siūloma Vyriausybei kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši pradėtų ikiteisminį tyrimą dėl galimai nusikalstamų veiksmų, privatizuojant VST ir steigiant „Leo LT".

Vyriausybė valdo 62 proc., „NDX energija" - 38 proc. „Leo LT" akcijų.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų