Vyriausybė pritarė: profilaktiškai testuotis privalantys darbuotojai tai daryti turėtų savo lėšomis

Vyriausybė siūlo Seimui priimti pataisas, kad tam tikrų sričių darbuotojai, nepasiskiepiję nuo koronaviruso, už testus turėtų mokėti savo lėšomis.

Anksčiau Vyriausybės posėdžio darbotvarkėje įkelto siūlymo tam tikroms darbo sritims įvesti privalomą skiepijimąsi, neliko.

„Vyriausybei yra suteikti įgaliojimai patvirtinti darbų ir veikos sričių, kuriose leidžiama darbuotojams dirbti periodiškai besitikrinantiems, ar neserga COVID-19, sąrašą, pagal šią tvarką periodiškai testuojasi nepasiskiepiję ir nepersirgę COVID-19 liga ir šis profilaktinis testavimas šiuo metu vykdomas biudžeto lėšomis, pokyčio esmė – kad nuo šiol sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos būtų finansuojami nebe valstybės biudžeto, o, noriu pabrėžti, darbuotojo, o jei darbdavys nusprendžia – darbdavio lėšomis“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Yra dvi išimtys, kai ir toliau sveikatos patikrinimai vyktų biudžeto lėšomis: kai darbuotojas negali pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų arba nebūtų užtikrintas vakcinų prieinamumas“, – pažymėjo ministras.

Vyriausybė trečiadienį pritarė tokiam Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo projektui, jis teikiamas Seimui, kuris ir priims galutinį sprendimą. Vyriausybė siūlo Seimui pataisas svarstyti skubos tvarka.

Siūloma, kad tokia tvarka įsigaliotų nuo gruodžio 1 dienos.

Vyriausybės siūlymą vėliau spaudos konferencijoje pristačiusi premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad mokesčių mokėtojų lėšomis apmokamas testavimas nevakcinuotiems žmonėms buvo suprantamas, kai šalyje nebuvo pakankamai vakcinų, o šiuo metu esant laisvai prieinamai vakcinacijai būtų „sunkiai paaiškinama ir pateisinama“.

„Testavimas, kuris šiuo metu apmokamas įvairių profesijų žmonėms mokesčių mokėtojų pinigais, būtų apmokamas mokesčių mokėtojų pinigais nuo gruodžio 1 dienos tik tokiu atveju, jei žmogus negali skiepytis dėl medicininių priežasčių arba susiklostytų tokia šiuo metu neprognozuojama padėtis, kad valstybė negalėtų užtikrinti reikiamo vakcinų kiekio“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, šiuo metu nevakcinuotų darbuotojų testai „kainuoja mokesčių mokėtojams keliolika milijonų eurų ir gali būti pateisinama tuomet, kai nėra alternatyvių pandemijos valdymo priemonių, t. y. vakcinų“.

„Dabar, kai vakcinos yra prieinamos absoliučiai visiems ir absoliučiai visur, (testavimasis biudžeto lėšomis) tikrai sunkiai paaiškinama ir pateisinama“, – sakė premjerė.

Vyriausybės vadovė pažymėjo, kad Seimui priėmus pataisas jos įsigaliotų nuo gruodžio 1 dienos, tad iki šiol nesivakcinavę žmonės turės laiko pasiskiepyti pilna schema.

Į Vyriausybės posėdžio darbotvarkę anksčiau šią savaitę buvo įtrauktas klausimas dėl privalomo tam tikrų sričių darbuotojų skiepijimosi, tačiau jis išimtas.

Projektu buvo siūloma nustatyti, kad darbuotojai, vykdantys veiklas, kurių sąrašą tvirtintų Vyriausybė, galėtų dirbti tik pasiskiepiję, išskyrus atvejus, kai darbuotojas negali pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų, yra persirgęs užkrečiamąja liga ar neužtikrintas vakcinų prieinamumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Uz kokia loska mokam sveikatos mokesti ,? Per 10 met net bilietienio neturejau ,parazitai springsit savo vakcinom ,patys tai nesiskiepijat

Kaunas

Kaunas portretas
Suprantu jei pats sugalvojau ir noriu testuotis - tada pats turetum moketi, bet jei tai valstybes reikalavimas- tai tegu jie patys ir moka. Jau gana atlyginimai privalomai eina per banka ir turim moketi uz ju issigryninima..

Bire

Bire portretas
Ta slykstyne galvoja, kad visada bus valdzioj.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių