Vyriausybė skubiai perka integruotos komunikacijos ir viešųjų ryšių paslaugas

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga ketvirtadienį pasirašė sprendimą skubiai įsigyti integruotos komunikacijos ir viešųjų ryšių konsultantų paslaugų.

A. Verygos sprendimu ministerijoms, suderinus su Visuomenės informavimo grupe, pavesta ypatingos skubos tvarka įsigyti paslaugų iš skirtingų žiniasklaidos priemonių dėl informacijos skelbimo nacionalinėse, regioninėse bei kabelinėse televizijose, interneto portaluose, nacionalinėje bei regioninėje spaudoje ir radijo stotyse, taip pat specializuotoje žiniasklaidoje sveikatos temomis. Perkamos bus ir reklamos lauko stenduose bei viešojo transporto vaizdo ekranuose.

Taip pat planuojama įsigyti viešųjų ryšių konsultantų ir naujienų agentūrų paslaugas dėl informacijos, susijusios su COVID-19 ligos situacijos valdymu šalyje.

Pagal sudarytas sutartis planuojama publikuoti ir skelbti aktualią informaciją apie situacijos dėl koronaviruso valdymą šalyje karantino laikotarpiu bei po jo, kol bus taikomos priemonės ekstremaliosios situacijos padariniams švelninti.

Šį procesą pavesta koordinuoti Visuomenės informavimo grupės vadovui Giedriui Surpliui. Jis BNS sakė, jog paslaugos, suderinus su juo, bus įsigyjamos „pagal poreikį“, tad konkrečių sumų tam dar nėra numatyta, o pirmosios informacinės žinutės žiniasklaidoje turėtų pasirodyti jau savaitgalį.

„Realiai jau šį savaitgalį turėsime kvietimą likti namie per Velykas“, – teigė G. Surplys.

Jis kol kas nedetalizavo, kaip konkrečiai bus įsigyjamos paslaugos, tik patikino, kad tai bus daroma „ne per viešųjų ryšių agentūras“, o tiesiogiai iš žiniasklaidos priemonių ir „vadovaujantis teisės aktais“. Anot jo, A. Verygos pavedimas tiesiog leis išvengti ilgų viešųjų pirkimų procedūrų dėl informacijos viešinimo.

„Tai nėra joks gelbėjimosi ratas, tiesiog informacijos sklaida valdant koronavirusą yra lygiai taip pat svarbi, kaip bet kurios kitos paslaugos ar prekės. Numatome galimybę operatyviai, o ne įprasta tvarka (nes viešasis pirkimas užtruktų gal ir mėnesius) įsigyti reikiamas žiniasklaidos paslaugas, kad galėtumėme pasiekti kuo platesnę auditoriją“, – BNS sakė G. Surplys.

Ministerijos, pasak jo, taip pat galės „paankstinti Europos Sąjungos viešinimo pirkimus“, taip pat galės skelbti aktualią informaciją „pagal kitus pirkimus, kurie jau atlikti“, t.y. pagal jau sudarytas viešinimo sutartis.

Žiniasklaidos asociacijos yra kreipęsi į Vyriausybę, prašydamos taikyti pagalbos priemones žiniasklaidos priemonėms, nes šios dėl įvesto karantino praranda pajamas užsakovams atšaukiant reklamą.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas ketvirtadienį sakė, jog šis paslaugų pirkimas skirtas remti žiniasklaidą.

Tokiam modeliui, pasak M. Kvietkausko, pritarė žiniasklaidos atstovai.

VPT: paslaugos turi būti perkamos išlaikant procedūras

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ragina Vyriausybę ir ministerijas komunikacijos ir viešųjų ryšių konsultantų paslaugoms netaikyti neskelbiamų derybų mechanizmo ir išlaikyti įprastas, ilgiau trunkančias procedūras.

Kaip BNS sakė laikinoji VPT vadovė Jovita Petkuvienė, tokios pozicijos valstybes per koronaviruso pandemiją ragina laikytis ir Europos Komisija, pabrėžianti, jog paprastesnės procedūros, galinčios sumažinti konkurenciją, siejamos „su tuo, kad greituoju būdu reikia gelbėti žmones“, pavyzdžiui, vaistais ar medicinos, asmens apsaugos priemonėmis, o „ne su tuo, kas gali palaukti keletą savaičių“.

Anot jos, apie tai ministerijos ir Vyriausybė apie tai bus įspėtos artimiausiu metu.

„Parašysime įspėjimą visoms ministerijoms, kad šioje situacijoje dėl skubos neturėtų būti vykdomos neskelbiamos derybos. Yra numatytas mechanizmas, kaip sutrumpintos procedūros, bet pirkimai vistiek yra skelbiami. Tai nėra ta situacija, kai skubos tvarka reikia įsigyti priemones žmonių gyvybėms gelbėti. Bet bet kokiu atveju turėtų būti skelbiami viešieji pirkimai“, – BNS sakė J. Petkuvienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pavėlavote, ponai,

pavėlavote, ponai, portretas
Lenkija dar 1999 m bankuose pertvarkė komunikaciją darydama ją integruota, viešojo sektoriaus komunikaciją sutvarkė visų ministerijų ir vietos valdžios lygiais dar iki 2004 m įstojimo į ES. Lietuvoj ir esamu metu ministerijų ir jų pavaldumo institucijų komunikacijos specialistai silpnoki, menkai kvalifikuoti su keliomis išimtimis. Nemažai iš LR miniterijų turi tokius "specialistu", atsakingus už viešąją komunikaciją, kad net nesuvokia, kokie yra patys elementariausi reikalavimai bendraujant su žiniasklaidos atstovais, kaip pateikiama informacija, o kad suvoktų, kaip atrodo integruota komunikacija ir kaip ji strateguojama ir kodėl ---- oi, šito tikėtis be šansų, atsilikimas milžiniškas. Kas iš to, kad pirks išorinių kontorų komunikacijos paslaugas? Juk tai nesąmonė. Integruota komunikacija privalo vykti iš pačių institucijų vidaus, ne iš išorės. Komunikacijos specialistai greičiausiai įdarbinti per pažintis, silpni. Kai nesutvarkyta komunikacija, esat pasmerkti, ponuliai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių