Pasitraukęs ugniagesių vadas: ministras mane nuolat nepagrįstai juodino

Po vidaus reikalų ministro spaudimo pasitraukti iš pareigų nusprendęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Kęstutis Lukošius sako, kad jam mesti priekaištai yra nepagrįsti.

Viešame pareiškime K. Lukošius teigia visą vadovavimo laikotarpį jautęs ministro Eimučio Misiūno nuolatinį spaudimą ir nepagrįstą jo veiklos politizavimą bei juodinimą.

„Buvau neparankus asmuo ministrui, todėl mano pareigose jau daugiau nei metai buvo norima matyti kitą – sau palankesnį – asmenį“, – teigia K. Lukošius.

Ministro bandymus atstatydinti iš pareigų jis pavadino „ilgai brandinta ir kruopščiai planuota vidaus reikalų ministro politikavimo išraiška, kuria dangstomas realios situacijos nesuvokimas ir negebėjimas priimti ugniagesių gelbėtojų tarnybai reikalingų sprendimų“.

Buvau neparankus asmuo ministrui, todėl mano pareigose jau daugiau nei metai buvo norima matyti kitą – sau palankesnį – asmenį.

„Apgailestaudamas turiu įspėti, kad ministro politikavimas gali turėti neigiamų pasekmių ugniagesių gelbėtojų tarnybų veiklai ir Lietuvos žmonių saugumo užtikrinimui“, – teigia K. Lukošius.

Jo teigimu, kopėčių nuomos sutarties pratęsimas tebuvo naudojamas kaip įrankis jį atleisti.

Jis teigia, kad sprendimą dėl autokopėčių nuomos Vidaus reikalų ministerija ir Viešųjų pirkimų tarnyba žinojo dar gerokai prieš pratęsiant sutartį ir jam neprieštaravo, tačiau šio klausimo nesprendė ir vengė atsakomybės šiuo klausimu.

Vieša pareiškimą K. Lukošius išplatino netrukus po to, kai Vyriausybė atleido jį šalių susitarimu.

Projektą teikęs E. Misiūnas anksčiau siekė atleisti K. Lukošių už tarnybinius pažeidimus. Antradienį BNS jis informavo, kad K. Lukošius šalių sutarimu atleidžiamas pasiekus kompromisą.

Vyriausybės trečiadienio posėdžio darbotvarkėje buvo įregistruotas ir siūlymas skirti K. Lukošiui tarnybinę nuobaudą – atleidimą iš tarnybos, ją ministras posėdyje sušvelnino pasiūlęs skirti K. Lukošiui griežtą papeikimą. Tam Vyriausybė pritarė.

Atleistas šalių sutarimu

Dvejus metus Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD) vadovavusį K. Lukošių Vyriausybė atleido nuo trečiadienio šalių sutarimu. Jam bus išmokėta dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka ir kompensacija už nepanaudotas atostogas.

Projektą teikęs vidaus reikalų ministras E. Misiūnas anksčiau siekė atleisti K. Lukošių už tarnybinius pažeidimus. Antradienį BNS jis informavo, kad K. Lukošius šalių sutarimu atleidžiamas pasiekus kompromisą.

Ministras dar pernai lapkritį siūlė Vyriausybei skirti K. Lukošiui papeikimą dėl nustatytų interesų derinimo pažeidimų, tačiau Ministrų kabinetas tokį prašymą atmetė.

Vėliau nustačius viešųjų pirkimų pažeidimų E. Misiūnas pasiūlė skirti K. Lukošiui griežtesnę tarnybinę nuobaudą - atleidimą. Vyriausybė praėjusią savaitę klausimą dėl K. Lukošiaus atidėjo ir paprašė teisininkų išvados. Vyriausybės teisės ekspertai pateikė atsakymą, kad siūlymas atleisti PAGD vadovą neatitinka teisės aktų.

K. Lukošių pareigose laikinai pakeisti turėtų jo pavaduotojas Mindaugas Kanapickas. E. Misiūnas sako, kad naujojo vadovo bus ieškoma iš statutinių tarnybų. PAGD vadovą skiria Vyriausybė vidaus reikalų ministro siūlymu.

K. Lukošius pareigas palieka po kelių jam nepalankių tarnybinių tyrimų, nustačiusių pažeidimus dėl viešųjų ir privačių interesų deklaravimo, taip pat vykdant viešuosius pirkimus. Anot E. Misiūno, esminis priekaištas K. Lukošiui, jog šis, "pažeisdamas penkis teisės aktus", pasirašė 2 mln. eurų vertės sutartis dėl penkių dešimties metų senumo automobilinių kopėčių nuomos, nors, kaip nustatė Viešųjų pirkimų tarnyba, neturėjo tam teisės.

Pats K. Lukošius trečiadienį Vyriausybės posėdyje nedalyvavo.

„Tikrai buvo informuotas, kad galėtų atvykti, išsakyti savo požiūrį, bet dėl man nežinomų priežasčių direktorius neatvyko“, – sakė E. Misiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

smalsu

smalsu portretas
dėl ko sutarta- atkatu nesidalins, bet už grotų nesodins, generolo pensiją mokės?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių