L. Kukuraitis: darysime viską, kad lėšas žmonės gautų iki Velykų

Seimui antradienį nebalsavus, ar keisti subsidijų mokėjimą darbo vietas išlaikantiems darbdaviams, dėl koronaviruso paskelbusiems prastovas, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako neabejojantis, kad pataisoms bus pritarta, ir ragina darbdavius bei savarankiškai dirbančius žmones registruotis dėl išmokų. Jis žada, kad pinigus žmonės gautų iki Velykų.

„Dabar, kai įstatymas atidėtas, mes ir toliau planuojame registraciją įgyvendinti“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

Pasak jo, Užimtumo tarnyba registruoti darbuotojų prastovas pradės jau nuo balandžio 5 dienos.

L. Kukuraičio teigimu, balandžio 7 dieną Seimas turėtų pritarti pataisoms, jog darbdaviams už darbuotojų prastovas būtų mokama 90 proc. kompensacija, jei išmoka bus iki minimalaus mėnesinio atlygio (MMA), ir 70 proc., jeigu iki 1,5 MMA, bei 257 eurų išmoka dirbantiems savarankiškai.

„Turime patikinimą iš valdančiųjų, kad joms bus pritarta (...), dėl to laikomės pozicijos, kviečiame Užimtumo tarnybą ir visus, kuriems reikia subsidijų, registruotis nuo balandžio 5 dienos. Darysime viską, kad lėšas žmonės gautų iki Velykų“, – sakė ministras.

Dėl pataisų Seime antradienį pertraukos iki kito posėdžio paprašė „valstiečių“ frakcija.

Įstatymų pataisos numato mokėti šiek tiek didesnes subsidijas karantino metu darbo vietas išlaikantiems darbdaviams. Siūloma kiek pakeisti anksčiau priimtą mokėjimo tvarką – dabar darbdaviai būtų skatinami labiau prisidėti patys, tuo pačiu didėtų ir valstybės parama.  

Siūloma darbdaviams paskelbusiems prastovą ir jos metu išlaikantiems darbo vietas, mokėti 70 proc. darbuotojų atlyginimo subsidijas, bet ne daugiau kaip 1,5 minimalios algos (910,5 euro iki mokesčių arba 656 eurus „į rankas“).

Tokia išmoka būtų skiriama, jeigu darbdavys sutiktų ir pats mokėti 30 proc. algos ir bent šešis mėnesius po karantino pabaigos išlaikyti darbo vietas.

Jei darbdaviai nenorėtų mokėti 30 proc. dalies, jie gautų 90 proc. subsidijas, o 10 proc. turėtų skirti patys. Tačiau šiuo atveju maksimali subsidija siektų vieną MMA (607 eurai iki mokesčių arba 437 eurai „į rankas“), o darbo vietas jie turėtų išlaikyti bent tris mėnesius. 

Subsidijų negautų darbdaviai, atleidę darbuotojus savo iniciatyva be jų kaltės arba išleidę neapmokamų atostogų darbuotojo prašymu.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ineta

Ineta portretas
Suprantam, kad kalba visada vyksta apie verslininkus ir savarankiskai dirbancius.Kad jiems bus mokamos subsidijos ir t.t.Taciau Gerb.Ministre, kazkaip niekada negirdime kalbant apie paprasta zmogu.Ka zadate paciai pazeidziamuausiai zmoniu grupei? Nejaugi manote, kad zmogus gaudamas 125 eurus gales apmoket mokescius, nusipirkt maisto ir vaistu? Ir dar nuejus i socialines paramos skyriu susiduri su visokiais sunkumais.Pradeda aiskinti apie privalomas atidirbineti valandas ir t.t.Jei gauni pasalpa, rai tau nepriklauso sausas davinys ir t.t.Ar gali zmogus atidirbti valandas, kaip ivestas karantinas? Todel gal Gerb.Ministre , ziniasklaidoje ir tiesioginiame eteryje pasakykite kokios lengvatos ir kokia pinigu suma mums skirsite? Su Pagarba

Dava

Dava portretas
Esu pirmuos grupias invalydia iš namų neisiainu tai kaip tie invalydumai bus mokami
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių