Pereiti į pagrindinį turinį

VRK gavo kelis skundus dėl pažeidimų referendume, Jurbarke sulaikytas agitatorius

2014-06-29 12:56
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / T. Lukšio / BFL nuotr.

Sekmadienį po pietų Jurbarke pilietis neleistinai agitavo miesto gyventojus ateiti ir balsuoti referendume dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė BNS teigė, kad Jurbarke pilietis važinėjo automobiliu ir per garsiakalbį ragino eiti balsuoti.

„Gavome pranešimą, kad vienas pilietis Jurbarke vykdo referendumo agitaciją - važinėja mieste ir su garsiakalbiu kviečia rinkėjus atvykti balsuoti į referendumą. Automobilis irgi pažymėtas agitaciniais plakatais“, - BNS teigė L.Matjošaitytė.

Jos teigimu, gauta informacija buvo perduota policijos pareigūnams, kurie sulaikė pažeidėją ir pradėjo tyrimą dėl neleistinos agitacijos.

VRK atstovės teigimu, komisija pranešimų apie galimus rinkimų pažeidimus sulaukia nedaug.

„Esame gavę pranešimą, kad ant automobilio stiklo, po valytuvais yra paliktas informacinis lapelis dėl referendumo. Taip pat esame gavę pranešimą apie tai, kad socialiniame tinkle patalpinta informacija lyg ir būtų referendumo agitacija. Taip pat esame gavę vieną pranešimą, kad interneto svetainėje patalpintas pranešimas lyg ir galėtų būti referendumo agitacija“, - pasakojo L.Matjošaitytė.

Jos teigimu, VRK ėmėsi tirti galimus pažeidimus.

Referendumo įstatymas numato, kad agitacija draudžiama likus 30 valandų iki balsavimo referendume pradžios ir balsavimo dieną iki balsavimo pabaigos. Leidžiama palikti tik nuolatinę vaizdinę agitaciją tam skirtose vietose, jeigu ji iškabinta likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki balsavimo pradžios.

Referendumo agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių referendumo agitacijos priemonių, išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija, negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.

Sekmadienį šalyje vyksta referendumas, kuriame gyventojai turėtų pasakyti, ar sutinka, kad dirbamą žemę būtų draudžiama parduoti užsieniečiams bei juridiniams asmenims, taip pat, ar bet kokiam kitam   referendumui  surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. piliečių parašų.

VRK duomenimis, iki 13 val. rinkimų apylinkėse apsilankė vos 6,44 proc. gyventojų.

Iš viso referendume savo nuomonę gali pareikšti 2,532 mln. Lietuvos piliečių. Referendumas laikomas įvykusiu, jei jame dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų