Pereiti į pagrindinį turinį

Zenonas Vaigauskas vėl tapo VRK vadovu

2012-06-14 22:03
Zenonas Vaigauskas vėl tapo VRK vadovu
Zenonas Vaigauskas vėl tapo VRK vadovu / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Zenonas Vaigauskas dar vieną ketverių metų kadenciją paskirtas vadovauti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Šios institucijos pirmininkas jis jau yra 18 metų.

Z.Vaigauskas: tikiuosi, tai paskutinė mano kadencija

Šeštą kartą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininku paskirtas Zenonas Vaigauskas ketvirtadienį vylėsi, kad tai paskutinė jo kadencija. Kita vertus, balsavimą Seime jis įvertino kaip pasitikėjimą visa VRK ir rinkimų sistema.„Labai vertinu tą pasitikėjimą, tai tam tikras darbo įvertinimas, sugebėjimų įvertinimas, ne tik mano, bet ir visų komisijos narių. Aš suprantu, kada svarstomas buvęs pirmininkas, svarstoma ir iš viso, kaip dirba rinkimų sistema Lietuvoje“, - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Z.Vaigauskas.

Jis tikino apsidžiaugęs, kai Seimo pirmininkė Irena Degutienė į VRK vadovo postą pasiūlė Vidaus reikalų ministerijos Teisės departamento Teisėkūros skyriaus vadovą Audrių Kasinską. Tačiau parlamentas šios kandidatūros nepalaikė.

„Bet jeigu Seimas pareiškė pasitikėjimą ir gana didele dauguma, daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma, kad būčiau komisijos pirmininku, manyčiau, kad neturiu teisės atsisakyti ir turiu to darbo imtis negailėdamas jėgų ir stengdamasis padaryti, kad priekaištų būtų kuo mažiau. Kita vertus, tikiuosi, kad tai paskutinė mano kadencija ir atsiras man pamaina, žmogus, kuris galės ateinančius rinkimus organizuoti be manęs“, - kalbėjo Z.Vaigauskas.

Jis VRK vadovauja jau 18 metų. Seimas ketvirtadienį Z.Vaigauską paskyrė naujai ketverių metų kadencijai.Rinkimų komisijos pirmininkas teigė, jog Europoje tarp kolegų yra vienas ilgiausiai dirbančių rinkimų organizatorių. Jo duomenimis, kolegai iš Latvijos iki jo darbo stažo trūksta poros metų, tuo metu kolega lenkas jį lenkia trejais metais.

Z.Vaigauskas tvirtino, kad su kiekviena kadencija dirbti vis sunkiau, nes kyla darbo reikalavimų kartelė.„Mes į kiekvienus rinkimus atnešame ką nors naujo. Šiemet kiekvienoje rinkimų apylinkėje bus pastatyti kompiuteriai ir rinkimų rezultatus, tikiuosi, sužinosime dar greičiau. Be to, Seimas priėmė įstatymo pataisą, kad būtų perskaičiuojami pirmumo balsai atsitiktine tvarka“, - dėstė VRK vadovas.

Už balsavo 70

Po to, kai šį antradienį Seimo nariai slaptu balsavimu atmetė parlamento vadovės Irenos Degutienės pasiūlymą naujuoju VRK pirmininku paskirti Vidaus reikalų ministerijos Teisės departamento Teisėkūros skyriaus vadovą Audrių Kasinską, ketvirtadienį I.Degutienė pateikė parlamentarams Z.Vaigausko kandidatūrą.

Jai Seimo nariai slaptu balsavimu pritarė. Už buvo 70, prieš 24, susilaikė 21 parlamentaras. Rasti 3 sugadinti biuleteniai.

„Pagal bendras nuotaikas, kurias pamačiau Seime, dėl kompromiso, kad iš tikrųjų atliktume savo pareigas ir VRK būtų sudaryta, teikiu Z.Vaigauską į komisijos pirmininkus“, - pranešė Seimo vadovė.

Ji tvirtino susidariusi įspūdį, kad dauguma parlamentarų nori, jog Z.Vaigauskas liktų vadovauti VRK.

Pati I.Degutienė manė, kad permainos, ypač valstybės institucijose, yra gerai, todėl buvo suradusi kitą kandidatą į šias pareigas: „Negalima sakyti, kad prieš tai dirbę pareigūnai blogai dirbo, bet atsinaujinimas valstybės tarnyboje, pagaliau įtraukimas naujos kartos, jaunesnių žmonių, man atrodo, yra naudingas. Bet kokiose valstybės valdymo struktūrose.“

Išsiaiškino procedūras

Ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininkas Algimantas Salamakinas parlamentarams pristatė išvakarėse priimtą komisijos išaiškinimą, kad parlamento vadovė pirmiausia turi pateikti Seimui tik VRK pirmininko kandidatūrą, dėl kurios visi parlamentarai turėtų balsuoti slaptai. Paskui, kai VRK vadovas jau būtų paskirtas, galėtų būti Seimo posėdyje patvirtinti ir visi likusieji naujos sudėties VRK nariai.

Tai ir buvo padaryta. Patvirtinus Z.Vaigauską, atviru balsavimu priimtas Seimo nutarimas dėl visos VRK sudėties.

Seimo nariai apie pusvalandį pasiginčijo dėl kai kurių teisinių procedūrų, tačiau galų gale sutiko su EPK išdėstytu išaiškinimu.

Patvirtinus VRK pirmininką ir visą sudėtį komisijos nariai buvo prisaikdinti ir pradėjom eiti savo pareigas.

Paskutinė diena

Antradienį Seime per slaptą balsavimą nepavyko surinkti daugumos balsų dėl naujos sudėties VRK patvirtinimo. I.Degutienė į naujos VRK pirmininkus siūlė Tuo pačiu buvo keičiama ir dalis kitų komisijos narių.

Įstatymas numato, kad VRK turi būti naujai sudaryta, kai iki eilinių Seimo rinkimų dienos liko ne mažiau kaip 120 dienų ir ne daugiau kaip 140 dienų. Komisiją Seimas tvirtina iš burtų keliu atrinktų teisingumo ministro bei Lietuvos teisininkų draugijos pasiūlytų kandidatų, daugiamandatėje apygardoje balsų gavusių partijų deleguojamų atstovų.

Ketvirtadienis yra paskutinė diena patvirtinti naujos sudėties VRK.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų