Žiniasklaida: medienos ruošos ir apskaitos sektoriuje – didelė korupcijos pasireiškimo tikimybė

Dalis valstybinės medienos yra neapskaitoma, Valstybinių miškų urėdijos (VMU) samdomi nepriklausomi medienos matuotojai gauna atlygį ir iš didžiųjų žaliavos pirkėjų, o Aplinkos ministerija tai vertina kaip korupcijos riziką, ketvirtadienį paskelbė nacionalinis transliuotojas LRT.

LRT Tyrimų skyriaus gautoje Aplinkos ministerijos praėjusių metų lapkritį parengtoje analizėje įvardijama, kad valstybinės medienos ruošimas ir apskaita priskiriama prie sričių, kuriose egzistuoja didelė korupcijos pasireiškimo tikimybė.

Dokumente nurodoma, kad VMU Prevencijos skyriui 2019 metų rudenį-2020 metų pavasarį atlikus patikrinimus regioniniuose sandėliuose rasta daugiau medienos, nei nurodyta oficialioje apskaitos sistemoje. Keturiuose tikrintuose sandėliuose aptikta nuo 15 iki beveik 24 proc. daugiau medienos, nei rodė dokumentai.

Pateiktoje išvadoje įvardijama tendencija, kad tikrintuose objektuose daugelis medienos meistrų turėjo sudarę vidutiniškai 15-16 proc. žaliavinės medienos asortimentų pertekliaus, kuriuo laisvai disponavo spręsdami, ką su juo daryti.

Šiuo medienos pertekliumi galima niekam nežinant padengti susidariusį trūkumą kitame medienos sandėlyje.

„Šiuo medienos pertekliumi galima niekam nežinant padengti susidariusį trūkumą kitame medienos sandėlyje ir, žinoma, prekiauti šešėlinėje rinkoje, naudoti asmeninėms ir kitų suinteresuotų pusių reikmėms, taip iškreipiant ir kenkiant Lietuvos ekonomikai bei VMU veiklai“, – rašoma Aplinkos ministerijos dokumente.

LRT Tyrimų skyriaus taip pat nustatė, kad didieji valstybinės medienos pirkėjai yra Lietuvos nepriklausomų medienos matuotojų asociacijos (LNMMA) nariai, ne tik apmokantys darbus, bet ir įkurdinę nepriklausomus matuotojus savo įmonių patalpose. Matuotojus finansuoja ir VMU, kuri yra viena LNMMA steigėjų su kai kuriomis mokslo įstaigos, miškų savininkų organizacijomis, medienos pirkėjais.

Pernai valstybinę medieną pirko daugiau kaip 350 įmonių, didžiausiais pirkėjais įvardijama 19-a iš jų, įsigijusių 60 proc. per aukcionus parduoto kiekio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
O kaip kitaip gai būti? Argi ne medienos bei NT draustiniuose mafija atsisėdo į aplinkos ministeriją? Ponas Gentviliokas tuoj pat pataisė įstatymus ir dabar pvz. kertant mišką vietoje 10% medienos kiekio paklaidos, leidžiama 15.Čia kas, argi ne sąlygų vagims gerinimas?

Ale

Ale portretas
Tu matai,didele tikimybe, ir nepasireiškia korupcija,o gal nenorima matyti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių