Žiniasklaidos asociacija ragina valdžios institucijas užtikrint teisę gauti informaciją

  • Teksto dydis:

Visuomenės informavimo etikos asociacija ragina Lietuvos valdžios institucijas užtikrinti, kad teisė gauti informaciją nebūtų varžoma fiktyviai prisidengiant Europos Sąjungos ar nacionaliniais teisės aktais.

„Teisę gauti informaciją garantuojantys įstatymai turėtų atitikti geriausią praktiką ir užtikrinti tinkamą žurnalistų teisės rinkti informaciją ir šaltinių apsaugą“, – rašoma trečiadienį išplatintame pranešime.

Asociacija teigia pastaruoju metu sulaukianti skundų, jog valstybės institucijų valdomi bei iki šiol viešai skelbiami duomenys yra nebeteikiami arba teikiami gerokai sumažinta apimtimi. Kaip ypač nerimą keliantis atvejis įvardijama situacija, kai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos iniciatyva buvo apribotas duomenų teikimas apie švietimo ir mokslo įstaigų veiklos ir patikrinimų rezultatus.

„Labai didelį nerimą ir grėsmę žiniasklaidos laisvėms ir teisėms kelia politinės iniciatyvos, jog ateityje apskritai gali būti uždrausta teikti svarbius duomenis apie mokyklų pasiekimus toms redakcijoms, kurios lygina duomenis, skelbia reitingus ir panašiai“, – nurodoma pranešime.

Jame pabrėžiama, jog taip gali būti sukurta situacija, kai, negaudamos objektyvių duomenų apie švietimo įstaigų veiklą, žiniasklaida ir žurnalistai bus priversti skelbti netikslius duomenimis, nuomonėmis ar įsitikinimais paremtus straipsnius.

Asociacija perspėja, jog toks informacijos ribojimas gali pabloginti šalies poziciją tarptautiniame Reporterių be sienų organizacijos skelbiamame Spaudos laisvės indekse, kuriame Lietuva šiemet iš septintosios vietos nukrito į 13-ąją.

Viešoje erdvėje pasipiktinimas dėl Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) neteikiamų duomenų apie valstybinius brandos egzaminus ir moksleivių patikrinimus kilo rugsėjo pradžioje, „Reitingų“ vyriausiajam redaktoriui Gintarui Sarafinui „Facebook“ paskyroje paskelbus, jog ministerija duomenų teikimą sumažino keturis–aštuonis kartus, nors anksčiau tokia informacija būdavo visiems prieinama.

Tuo metu ŠMSM teigė, jog Nacionalinė švietimo agentūra nuo praėjusių metų rengia ir skelbia viešai prieinamas mokyklų informacines korteles. Jose pateikiami kiekvienos mokyklos lyderystės ir vadybos, ugdymo proceso, pagalbos mokiniui, ugdymo rezultatų rodikliai. Viskas yra prieinama Švietimo valdymo informacinėje sistemos Mokyklos švietimo stebėsenos būtinųjų rodiklių skiltyje.

Pasak ministerijos, nuo šių mokslo metų neskelbiami labai specifiniai mokyklų duomenys: mokinių, laikiusių brandos egzaminus ir gavusių tam tikrus vertinimus, skaičiai, o detalias ataskaitas ir toliau gauna tiesiai kiekviena mokykla apie savo mokinius. Anot jos, tai vienintelis skirtumas, lyginant su ankstesniais metais.

Vis tik reaguodama į pasipiktinimą ministerija inicijavo viešąsias konsultacijas, o sprendimus žada lapkritį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių