Žmonės įvertino nevaldomos antrosios COVID-19 bangos priežastis: kas kaltas?

Šalies gyventojai nurodo tris priežastis, kodėl šį rudenį drastiškai padaugėjo koronavirusu užsikrėtusių žmonių. Naujausios apklausos duomenimis, didžiausia visuomenės dalis mano, kad šį rudenį patys žmonės nustojo saugotis bei laikytis įvestų reikalavimų.

Trečdalis gyventojų mano, kad Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė nepasiruošė antrajai bangai. Ketvirtadalis apklaustųjų teigė, kad viruso bangos neišvengiamos, todėl nebuvo linkę nieko kaltinti.

Kaip rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu gruodžio 14–17 dienomis atlikta „Baltijos tyrimų“ apklausa, beveik keturi iš dešimties (37 proc.) apklaustų šalies gyventojų mano, kad po pasibaigusio pavasarį pirmojo karantino patys žmonės nustojo saugotis ir laikytis būtinų reikalavimų.

31 proc. apklaustųjų mano, kad dėl padidėjusio koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičiaus kalta S. Skvernelio vadovaujama Vyriausybė. Lietuvos gyventojai nurodė, kad XVII Ministrų Kabinetas nepasirengė COVID-19 antrajai bangai ir nesuvaldė pandemijos plitimo rudenį.

Žmonės pasibaigus pavasario karantinui labiau atsipalaidavo. Antra vertus, kalbama, kad antrasis karantinas įvestas per vėlai.

Tuo metu ketvirtadalis (26 proc.) apklaustų gyventojų dėl išaugusio užsikrėtusių ir sergančių žmonių skaičiaus nelinkę nieko kaltinti, nes, jų nuomone, pandemija visame pasaulyje vyksta bangomis ir antrosios bangos neišvengė dauguma šalių, kad ir kokių priemonių ėmėsi.

Kaip rodo „Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa, 6 proc. apklaustųjų priežasties nenurodė arba neturėjo nuomonės.

R. Ališauskienė: visuomenei daro įtaką informaciniai šaltiniai

„Baltijos tyrimų“ direktorė Rasa Ališauskienė pažymi, kad žmonių pasirinkimus, ko gero, lėmė viešojoje erdvėje vyravusios nuomonės bei diskusijos.

„Praktiškai pasidalino į tris lygias dalis. Komunikacija – pagrindinė priežastis. Viešoje erdvėje buvo daug aptarinėjama, kas lėmė atvejų augimą. Buvo manoma, kad antra banga ateis, bet kada ir kokia – nebuvo aišku. Kuomet tų atvejų padaugėjo, buvo išreikšti būtent šie trys aspektai. Žmonės pasibaigus pavasario karantinui labiau atsipalaidavo. Antra vertus, kalbama, kad antrasis karantinas įvestas per vėlai. Bei trečias aspektas: žmonės mano, kad banga buvo neišvengiama, nes mato, kas ir kitose valstybėse vyksta, kaip pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje“, – Eltai teigė sociologė.

Paklausta, ar apklausos rezultatams įtakos galėjo turėti visuomenės politinės simpatijos, R. Ališauskienė teigė taip nemananti.

„Tai informacijos šaltinių įtaka, ką žmonės žiūri, ką skaito bei iš kur gavo informaciją. Nėra ryškaus pasiskirstymo tarp jaunimo ar vyresnių žmonių, o simpatijos tarp amžiaus smarkiai svyruoja. Pagal gyventojų išsilavinimą taip pat didelių skirtumų nėra. Tarp miestų ir kaimų taip pat nelabai skiriasi pasiskirstymas, tai greičiau pasitikėjimas informacijos šaltiniais bei jų vartojimas lemia daugiau negu politika šiuo atveju“, – sakė ji.

Apklausa vyko 2020 m. gruodžio 14 – 17 dienomis. Internetu (CAWI) apklausta 530 gyventojų visoje Lietuvoje. Tyrimo rezultatai atspindi 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę pagal lytį, amžių ir gyvenvietės tipą. Rezultatų paklaida tokio dydžio imčiai neviršija 4,4 procentinių punktų, kai pasikliautinasis intervalas 95 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bn

Bn portretas
Nes nera tos sugalvotos coronos tai genosidas

Kalčiausi

Kalčiausi portretas
Esame patys. Vaikščiojome be kaukiu, vėliau iškišę nosis, lakstėme po kavines, lyg būtų paskutiniai prisigėrimai. Ir savivaldybė stengiasi, retina autobusus, važiuojame susigrūdę.

Šūdų gabalai politikai

Šūdų gabalai politikai portretas
naudoja pandemijos isteriją savo tikslams. Kitais metais tie kurvos, turbūt, kaltins visuomenę dėl sniego nebuvimo, ar lietingos vasaros.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių